Το #OccupyAtopos2023 καλωσορίζει την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα

Η δράση γίνεται στα πλαίσια του πρόγραμματος του Atopos για το 2023 και εστιάζει στην έννοια του οικοφεμινισμού.

Ελένη Ρήγα

Μετά την υποδοχή του Αλέξη Φιδετζή στο #OccupyAtopos, ο καλλιτεχνικός χώρος προγραμματίζει την έναρξη του προγράμματος φιλοξενίας της ανεξάρτητης επιμελήτριας Ελένης Ρήγα, ύστερα από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Βασίλη Ζηδιανάκη. Με αφορμή τις γενικότερες δράσεις του χώρου για το 2023, η Ρήγα επιμελείται ένα πρότυπο μοντέλο, το "Γραφείο Υδάτινων Κοινών" που στοχεύει στην εξυπηρέτηση όσον μελετούν τις νέες αισθητικές προσεγγίσεις του οικοφεμινισμού.

Ο όρος οικοφεμινισμός αναφέρεται σε ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό και ακαδημαϊκό κίνημα που επιχειρεί να συνδέσει την οικολογία με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην περίπτωση του #OccypyAtopos, ο οικοφεμινισμός εστιάζει στα υδάτινα κοινά αγαθά (hydrocommons). Η Ρήγα θα δώσει έμφαση σε γυναίκες που με το έργο τους επηρέασαν άμεσα τις θεωρίες και πρακτικές του οικοφεμινισμού: την πρωτοπόρο συγγραφέα Françoise d'Eaubonne, τη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Lois Gibbs και τη Astrida Neimanis, θεωρητικό του υδροφεμινισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/5)

Αναδρομές στην καριέρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εξύμνηση της φύσης και πολλά άλλα θέματα μελετώνται αυτή την εβδομάδα στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/05/2022

18ο Athens Digital Festival: Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η Έλλη-Άννα Περιστεράκη μας μιλούν για τις "FutuRetro" αναζητήσεις τους

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του φεστιβάλ Ηλία Χατζηχριστοδούλου και την καλλιτεχνική διευθύντρια Έλλη-Άννα Περιστεράκη για τη φετινή εκδοχή, τη ρετροφουτουριστική αισθητική που την πλαισιώνει και όλες τις δράσεις που φέρνουν κάθε χρόνο το κοινό ένα βήμα πιο κοντά στον θαυμαστό κόσμο των ψηφιακών τεχνών.

"Alpha Mission": Μια συναυλία στη Δήλο ευαισθητοποιεί για τη κλιματική αλλαγή

Μια σημαντική μουσική εκδήλωση διεξάγεται στο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο της συλλογικής πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση που ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/5)

Όλα όσα περιμένουμε να ανακαλύψουμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (09-15/5)

Το ζήτημα του εγκλεισμού εξακολουθεί να εμπνέει καλλιτέχνες, με αρκετές από τις ανερχόμενες εκθέσεις να συνδέουν προσωπικά βιώματα και κοινωνικά ζητήματα με τη 2χρονη περίοδο της καραντίνας.

Η Αθήνα κρύβει πλέον έναν "Αμαζόνιο"

ΤΟ ΕΜΣΤ εγκαινιάζει μία "εκτός τειχών" έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα, έναν διάλογο ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την προσωπική ανάμνηση.