Το #OccupyAtopos2023 καλωσορίζει την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα

Η δράση γίνεται στα πλαίσια του πρόγραμματος του Atopos για το 2023 και εστιάζει στην έννοια του οικοφεμινισμού.

Ελένη Ρήγα

Μετά την υποδοχή του Αλέξη Φιδετζή στο #OccupyAtopos, ο καλλιτεχνικός χώρος προγραμματίζει την έναρξη του προγράμματος φιλοξενίας της ανεξάρτητης επιμελήτριας Ελένης Ρήγα, ύστερα από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Βασίλη Ζηδιανάκη. Με αφορμή τις γενικότερες δράσεις του χώρου για το 2023, η Ρήγα επιμελείται ένα πρότυπο μοντέλο, το "Γραφείο Υδάτινων Κοινών" που στοχεύει στην εξυπηρέτηση όσον μελετούν τις νέες αισθητικές προσεγγίσεις του οικοφεμινισμού.

Ο όρος οικοφεμινισμός αναφέρεται σε ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό και ακαδημαϊκό κίνημα που επιχειρεί να συνδέσει την οικολογία με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην περίπτωση του #OccypyAtopos, ο οικοφεμινισμός εστιάζει στα υδάτινα κοινά αγαθά (hydrocommons). Η Ρήγα θα δώσει έμφαση σε γυναίκες που με το έργο τους επηρέασαν άμεσα τις θεωρίες και πρακτικές του οικοφεμινισμού: την πρωτοπόρο συγγραφέα Françoise d'Eaubonne, τη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Lois Gibbs και τη Astrida Neimanis, θεωρητικό του υδροφεμινισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Ζητάμε πολλά από την (τελετή έναρξης της) 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Τι επίγευση αφήνει η πολυφωνική γιορτή της Ελευσίνας και τι υπόσχεται για τη συνέχεια;

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Down to Earth", μέρος του γενικού προγράμματος της Μπιενάλε, παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, τα τοπία μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.