"Σημειώσεις φροντίδας": Το State of Concept Athens εγκαινιάζει την τελευταία έκθεση της αείμνηστης Ειρήνης Βουρλούμη

Μπορεί ο ρόλος του αρχείου να αποτελεί χειρονομία φροντίδας και ποιός φροντίζει για την κληρονομιά του έργου τέχνης μετά τον θάνατος ενός καλλιτέχνη;

Ειρήνη Βουρλούμη

Λίγους μόνο μήνες μετά τον θάνατο της ζωγράφου Ειρήνης Βουρλούμη, η γκαλερί State of Concept Athens εγκαινιάζει την τελευταία ατομική της έκθεση με τίτλο "Σημειώσεις Φροντίδας". Το σύνολο έργων αποτελεί το δεύτερο μέρος της θεματικής ενότητας του ινστιτούτου "Γραφείο Φροντίδας" που, από το 2020 έως το 2024, συνεργάζεται με εικαστικούς, επιμελητές και δημιουργούς μέσω της δράσης "Συμμαχίες Φροντίδας". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου (7-10 μ.μ.).

Τα δύο κεντρικά ερωτήματα της έκθεσης είναι: μπορεί ο ρόλος του αρχείου να αποτελεί χειρονομία φροντίδας και ποιός φροντίζει για την κληρονομιά του έργου τέχνης μετά τον θάνατος ενός καλλιτέχνη; Αυτά επιχείρησε να απαντήσει η Βουρλούμη μέσα από τα τελευταία της έργα. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ηλιάνα Φωκιανάκη είχε γοητευτεί από τη δουλειά της εικαστικού και εδώ και 2 χρόνια μελετάει διεξοδικά το έργο της. Συνεργαζόμενη με την οικογένεια της Βουρλούμη, η Φωκιανάκη επισκέφθηκε το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας και κατόρθωσε να ενώσει τα σκόρπια κομμάτια του αφηγήματός της.

Ειρήνη Βουρλούμη 2

Η καριέρα της Βουρλούμη δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική. Η ίδια υπήρξε ηθοποιός, σκηνογράφος και γλύπτρια, ασχολίες οι οποίες τη βοήθησαν να διευρύνει το ταλέντο της και να υλοποιήσει ιδέες με διάφορα καλλιτεχνικά μέσα. Οι "Σημειώσεις Φροντίδας" όχι μόνο τιμούν τη ζωή της, αλλά αφηγούνται την ιστορική οικονομική χειραφέτηση των Ελληνίδων εικαστικών, οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από το έργο τους.

Info: State of Concept Athens | 23/02-19/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Παρ.: 4.30 - 8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.