Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους

Προσκεκλημένοι απ’ το Victoria Square Project, οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη αναπτύσσουν εφήμερα έργα για τη θέση της γυναίκας στην Αθήνα.

Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Victoria Square Project παραμένει ο δημόσιος χώρος και η ενεργοποίηση της κοινότητας στην Πλατεία Βικτωρίας με εικαστικές δράσεις, καθώς ύστερα από την in-situ νέον εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι «We Apologize» που πυροδότησε συζητήσεις για το λόγο που απολογείται το λεκτικό μήνυμα του έργου, μια νέα σειρά εικαστικών παραγωγών λαμβάνει χώρα στην πολυπολιτισμική πλατεία. Πρόκειται για τους καρπούς του δεύτερου κύκλου απ’ το πρόγραμμα φιλοξενίας (ανερχόμενων) καλλιτεχνών Station One AIR του VSP, στον οποίον συμμετείχαν οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη.

Το θέμα του προγράμματος ήταν η «Ιπποδάμεια εντός Πλαισίου», με πηγή έμπνευσης το άγαλμα του Johannes Pfuhl το οποίο κοσμεί το κέντρο της πλατείας και αναπαριστά την πανέμορφη Ιπποδάμεια, σύζυγο του βασιλιά των Λαπιθών, τη στιγμή κατά την οποία ο Θησέας προσπαθεί να τη διασώσει απ’ τα χέρια του Κενταύρου Ευρυτίωνα. Τι συνδηλώσεις δημιουργεί το γλυπτικό σύμπλεγμα στο σήμερα, καθώς η συζήτηση για τη δημόσια τέχνη έχει εκ νέου φουντώσει και το θέμα της γυναικείας αναπαράστασης κρίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ; Ποια είναι η θέση της γυναίκας στο δημόσιο χώρο (εικαστικά και πρακτικά) σήμερα; Πόσο έχει αποδεσμευτεί απ’ τα δεσμά του τρόπαι-ου που μεταφέρει το γνωστό γλυπτό απ’ το μυθολογικό αφήγημα;

Προσκεκλημένοι απ’ το Victoria Square Project, οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη αναπτύσσουν εφήμερα έργα για τη θέση της γυναίκας στην Αθήνα.

Με αυτά τα ερωτήματα κατά νου, οι καλλιτέχνες σχεδίασαν παρεμβάσεις στην Πλατεία Βικτωρίας: έργα τα οποία τοποθετήθηκαν την περασμένη Παρασκευή τόσο στην έκταση της πλατείας όσο και στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου πρόκειται να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για μια σειρά δράσεων με τους κατοίκους της περιοχής.

Στόχος εξαρχής ήταν η δημιουργία μιας εστίας διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οικοδόμησης κοινότητας, κόντρα στην απομόνωση των καιρών μας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν παράδοξα ή ευτελή εργαλεία για την παραγωγή επί τούτου αμφιλεγόμενων δημόσιων έργων, ώστε να ανοίξει εντονότερα ο διάλογος και ο προβληματισμός μεταξύ των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων, γύρω από ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας και «ανήκειν».

Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους - εικόνα 1
© Alexandra Masanidi
Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους - εικόνα 2

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου (4.30 μ.μ.): Πομπή με τους κατοίκους από το καλλιτεχνικό δίδυμο των Collectif MASI
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (9 μ.μ.): Περφόρμανς «Hippodamia Rising» από την Ελένη Παπαϊωάννου, σε αλληλεπίδραση με το έργα-αντικείμενα της Μελισσάνθης Σπέη. Λαμβάνοντας ως σημείο αφετηρίας το μύθο της Ιπποδάμειας, η επιτέλεση της θα αποτελέσει ένα σχόλιο για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.): Προβολή του βίντεο «Ιπποδάμεια» του Γιώργου Salameh στο χώρο του VSP και δημόσια συζήτηση με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χωρογραφήματα": Ο Νίκος Τσικούρας βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη καλεί τον θεατή να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ψηφιοποιεί το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το πρόγραμμα "Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου" περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου "Η δίκη της στενής αυτοάμυνας"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Ορφέας Απέργης, ποιητής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

5+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις συναντάμε και ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με επιτυχία παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης "Αστυγραφία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του πλαισίου υποδοχής των εικαστικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.