Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους

Προσκεκλημένοι απ’ το Victoria Square Project, οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη αναπτύσσουν εφήμερα έργα για τη θέση της γυναίκας στην Αθήνα.

Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Victoria Square Project παραμένει ο δημόσιος χώρος και η ενεργοποίηση της κοινότητας στην Πλατεία Βικτωρίας με εικαστικές δράσεις, καθώς ύστερα από την in-situ νέον εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι «We Apologize» που πυροδότησε συζητήσεις για το λόγο που απολογείται το λεκτικό μήνυμα του έργου, μια νέα σειρά εικαστικών παραγωγών λαμβάνει χώρα στην πολυπολιτισμική πλατεία. Πρόκειται για τους καρπούς του δεύτερου κύκλου απ’ το πρόγραμμα φιλοξενίας (ανερχόμενων) καλλιτεχνών Station One AIR του VSP, στον οποίον συμμετείχαν οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη.

Το θέμα του προγράμματος ήταν η «Ιπποδάμεια εντός Πλαισίου», με πηγή έμπνευσης το άγαλμα του Johannes Pfuhl το οποίο κοσμεί το κέντρο της πλατείας και αναπαριστά την πανέμορφη Ιπποδάμεια, σύζυγο του βασιλιά των Λαπιθών, τη στιγμή κατά την οποία ο Θησέας προσπαθεί να τη διασώσει απ’ τα χέρια του Κενταύρου Ευρυτίωνα. Τι συνδηλώσεις δημιουργεί το γλυπτικό σύμπλεγμα στο σήμερα, καθώς η συζήτηση για τη δημόσια τέχνη έχει εκ νέου φουντώσει και το θέμα της γυναικείας αναπαράστασης κρίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ; Ποια είναι η θέση της γυναίκας στο δημόσιο χώρο (εικαστικά και πρακτικά) σήμερα; Πόσο έχει αποδεσμευτεί απ’ τα δεσμά του τρόπαι-ου που μεταφέρει το γνωστό γλυπτό απ’ το μυθολογικό αφήγημα;

Προσκεκλημένοι απ’ το Victoria Square Project, οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη αναπτύσσουν εφήμερα έργα για τη θέση της γυναίκας στην Αθήνα.

Με αυτά τα ερωτήματα κατά νου, οι καλλιτέχνες σχεδίασαν παρεμβάσεις στην Πλατεία Βικτωρίας: έργα τα οποία τοποθετήθηκαν την περασμένη Παρασκευή τόσο στην έκταση της πλατείας όσο και στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου πρόκειται να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για μια σειρά δράσεων με τους κατοίκους της περιοχής.

Στόχος εξαρχής ήταν η δημιουργία μιας εστίας διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οικοδόμησης κοινότητας, κόντρα στην απομόνωση των καιρών μας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν παράδοξα ή ευτελή εργαλεία για την παραγωγή επί τούτου αμφιλεγόμενων δημόσιων έργων, ώστε να ανοίξει εντονότερα ο διάλογος και ο προβληματισμός μεταξύ των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων, γύρω από ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας και «ανήκειν».

Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους - εικόνα 1
© Alexandra Masanidi
Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους - εικόνα 2

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου (4.30 μ.μ.): Πομπή με τους κατοίκους από το καλλιτεχνικό δίδυμο των Collectif MASI
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (9 μ.μ.): Περφόρμανς «Hippodamia Rising» από την Ελένη Παπαϊωάννου, σε αλληλεπίδραση με το έργα-αντικείμενα της Μελισσάνθης Σπέη. Λαμβάνοντας ως σημείο αφετηρίας το μύθο της Ιπποδάμειας, η επιτέλεση της θα αποτελέσει ένα σχόλιο για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.): Προβολή του βίντεο «Ιπποδάμεια» του Γιώργου Salameh στο χώρο του VSP και δημόσια συζήτηση με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".