Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους

Προσκεκλημένοι απ’ το Victoria Square Project, οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη αναπτύσσουν εφήμερα έργα για τη θέση της γυναίκας στην Αθήνα.

Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Victoria Square Project παραμένει ο δημόσιος χώρος και η ενεργοποίηση της κοινότητας στην Πλατεία Βικτωρίας με εικαστικές δράσεις, καθώς ύστερα από την in-situ νέον εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι «We Apologize» που πυροδότησε συζητήσεις για το λόγο που απολογείται το λεκτικό μήνυμα του έργου, μια νέα σειρά εικαστικών παραγωγών λαμβάνει χώρα στην πολυπολιτισμική πλατεία. Πρόκειται για τους καρπούς του δεύτερου κύκλου απ’ το πρόγραμμα φιλοξενίας (ανερχόμενων) καλλιτεχνών Station One AIR του VSP, στον οποίον συμμετείχαν οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη.

Το θέμα του προγράμματος ήταν η «Ιπποδάμεια εντός Πλαισίου», με πηγή έμπνευσης το άγαλμα του Johannes Pfuhl το οποίο κοσμεί το κέντρο της πλατείας και αναπαριστά την πανέμορφη Ιπποδάμεια, σύζυγο του βασιλιά των Λαπιθών, τη στιγμή κατά την οποία ο Θησέας προσπαθεί να τη διασώσει απ’ τα χέρια του Κενταύρου Ευρυτίωνα. Τι συνδηλώσεις δημιουργεί το γλυπτικό σύμπλεγμα στο σήμερα, καθώς η συζήτηση για τη δημόσια τέχνη έχει εκ νέου φουντώσει και το θέμα της γυναικείας αναπαράστασης κρίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ; Ποια είναι η θέση της γυναίκας στο δημόσιο χώρο (εικαστικά και πρακτικά) σήμερα; Πόσο έχει αποδεσμευτεί απ’ τα δεσμά του τρόπαι-ου που μεταφέρει το γνωστό γλυπτό απ’ το μυθολογικό αφήγημα;

Προσκεκλημένοι απ’ το Victoria Square Project, οι Collectif MASI, Γιώργος Salameh και Μελισσάνθη Σπέη αναπτύσσουν εφήμερα έργα για τη θέση της γυναίκας στην Αθήνα.

Με αυτά τα ερωτήματα κατά νου, οι καλλιτέχνες σχεδίασαν παρεμβάσεις στην Πλατεία Βικτωρίας: έργα τα οποία τοποθετήθηκαν την περασμένη Παρασκευή τόσο στην έκταση της πλατείας όσο και στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου πρόκειται να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για μια σειρά δράσεων με τους κατοίκους της περιοχής.

Στόχος εξαρχής ήταν η δημιουργία μιας εστίας διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οικοδόμησης κοινότητας, κόντρα στην απομόνωση των καιρών μας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν παράδοξα ή ευτελή εργαλεία για την παραγωγή επί τούτου αμφιλεγόμενων δημόσιων έργων, ώστε να ανοίξει εντονότερα ο διάλογος και ο προβληματισμός μεταξύ των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων, γύρω από ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας και «ανήκειν».

Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους - εικόνα 1
© Alexandra Masanidi
Κάτι τρέχει στην Πλατεία Βικτωρίας: Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μαζί με τους κατοίκους - εικόνα 2

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου (4.30 μ.μ.): Πομπή με τους κατοίκους από το καλλιτεχνικό δίδυμο των Collectif MASI
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (9 μ.μ.): Περφόρμανς «Hippodamia Rising» από την Ελένη Παπαϊωάννου, σε αλληλεπίδραση με το έργα-αντικείμενα της Μελισσάνθης Σπέη. Λαμβάνοντας ως σημείο αφετηρίας το μύθο της Ιπποδάμειας, η επιτέλεση της θα αποτελέσει ένα σχόλιο για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.): Προβολή του βίντεο «Ιπποδάμεια» του Γιώργου Salameh στο χώρο του VSP και δημόσια συζήτηση με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

19/05/2022

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

"Plasmata: Bodies, Dreams, and Data": Η Στέγη φέρνει τη ψηφιακή τέχνη στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη επιστρέφει με μια εντυπωσιακή έκθεση-σίκουελ του "You and AI", ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επίσης φιλοξενήθηκε στο Πεδίον του Άρεως πέρυσι.

Η γλύπτρια Katharina Fritsch "σκέφτεται με εικόνες" παρουσιάζοντας τη νέα της σειρά έργων στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Μύθοι, προσωπικές εμπειρίες και συνειρμοί, ανησυχίες και πολλά άλλα στοιχεία εγγράφονται στα γλυπτά της αναγνωρισμένης Γερμανίδας γλύπτριας, τα οποία θα παρουσιάζονται στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως το 2023.

Εκθεσιακό αφιέρωμα για ττη Στέλλα Πολυχρονίδη και τον Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Μπουτζιάνη

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης εγκαινιάστηκε υπό την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο Πάρκο Πολιτισμού "Κωνσταντίνος Καραμανλής" των Σερρών.

Ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ο χώρος πολιτισμού γιορτάζει τη "Δύναμη των Μουσείων" με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.