Ευχές για τα κεντημένα ψωμιά της Μαρίας Βαρελά που ζυμώνονται σε web περφόρμανς

Η παράδοση της αρτοποιίας, ένας νέος κώδικας και οι σχέσεις μεταξύ γυναικών. Το πρότζεκτ που διοργανώνει ο χώρος Tavros ξεκινάει με ένα ανοιχτό κάλεσμα.

Ευχές για τα κεντημένα ψωμιά της Μαρίας Βαρελά που ζυμώνονται σε web περφόρμανς

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, σε ειδικές περιστάσεις όπως είναι οι τελετές των γάμων αλλά και των θανάτων, οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές αλλά κι οι ημέρες θέρους και τρύγου, ο άρτος ζυμώνεται με συγκεκριμένες (αρωματικές) συνταγές, διακοσμείται με ανάγλυφα σχέδια/μηνύματα και προσφέρεται ανοιχτά στην κοινωνία.

Τα λεγόμενα «κεντημένα» ψωμιά, πέρα από τον διατροφικό έχουν κι έναν συμβολικό ρόλο ως μέρος των τελετουργικών, γεγονός το οποίο ενέπνευσε την εικαστικό Μαρία Βαρελά για ένα έργο που διερευνά τους κοινωνικούς συσχετισμούς που «ζυμώνονται» σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Σε πρώτη φάση, η Βαρελά δημιούργησε μια βάση δεδομένων κατόπιν έρευνας στη λαογραφική ιστορία, όπου συγκεντρώθηκαν σύμβολα και συσχετίστηκαν με τις εννοιολογικές προεκτάσεις που υπονοούν. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα προστεθούν τώρα οι ευχετήριες «παραγγελίες» του κοινού: μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου μπορείτε να στείλετε το δικό σας μήνυμα (ευχές, προθέσεις, επιθυμίες), συμπληρώνοντας το σχετικό δελτίο του πρότζεκτ.

Κατόπιν, ένας αλγόριθμος (φτιαγμένος επίσης από την εικαστικό) πρόκειται να επιλέξει τυχαία μερικές από τις ευχές, να τις συσχετίσει αυτόματα με τα σύμβολα-ξόμπλια-αναθήματα της βάσης δεδομένων και να δώσει την πρώτη μαγιά για το έργο «Κεντημένο Ψωμί».

Η παράδοση της αρτοποιίας, ένας νέος κώδικας και οι σχέσεις μεταξύ γυναικών. Το πρότζεκτ που διοργανώνει ο χώρος Tavros ξεκινάει με ένα ανοιχτό κάλεσμα.

Η Βαρελά έχει ήδη συνεργαστεί με το γυναικείο συνεταιρισμό Αιαντίς που κατέχει την τέχνη της κεντημένης αρτοποιίας, οπότε όλες οι επιλεγμένες ευχές θα αποτυπωθούν σε ψωμιά από την ίδια, στο χώρο Tavros ο οποίος διοργανώνει το πρότζεκτ, ως δεύτερο μέρος της σειράς δράσεων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «The Table and the Territory». Η πραγμάτωση του έργου θα ξεκινήσει με το ζύμωμα και τη διακόσμηση των ψωμιών σε μια long-lasting περφόρμανς που θα προβληθεί ζωντανά στο διαδίκτυο, από 20 έως 26 Φεβρουαρίου.

Ευχές για τα κεντημένα ψωμιά της Μαρίας Βαρελά που ζυμώνονται σε web περφόρμανς - εικόνα 1

Αναφέραμε τη λέξη «ξεκινήσει», διότι το πρότζεκτ επεκτείνεται, σε δεύτερη φάση, δημιουργώντας ένα μικρό δίκτυο γυναικών, όπου μέλη του συνεταιρισμού Αιαντίς θα συναντηθούν κατ’ ιδία, μέσω Zoom, με γυναίκες εικαστικούς (των οποίων το έργο σχετίζεται με την πλαστικότητα της ύλης και τη γλυπτική), προκειμένου να τους μεταδώσουν τις παραδοσιακές τεχνικές για το κέντημα του ψωμιού. Μια σειρά από podcast ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς (λαογράφους, ανθρωπολόγους κ.ο.κ.) και τις εικαστικούς που συμμετείχαν θα φέρει στο κοινό την εμπειρία τους, θέτοντας παράλληλα τη θεωρητική πλαισίωση για το πρότζεκτ.

Στη διαδικασία του έργου συμμετέχουν οι: Αγγελική Καβακάκη (πρόεδρος του γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού οικοτεχνίας Αιαντίς), Δέσποινα Καταπότη (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, παν. Αιγαίου), Γιάννης Δρίνης (λαογράφος στον Τομέα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Γιώργος Μαγγίνης (αρχαιολόγος στο Μουσείο Μπενάκη) Δέσποινα Νάζου (μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ανθρωπολογία του Τουρισμού, παν. Κρήτη) κι απ’ την ομάδα των εικαστικών οι Πάκυ Βλασσοπούλου, Μαρία Γεωργούλα, Αναστασία Δούκα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Στεφανία Στρούζα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το μυθιστόρημα του Paul Lynch που κέρδισε το Booker 2023 θα κυκλοφορήσει το 2024 στην Aldina

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο για μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ οριακή στιγμή και ταυτόχρονα ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο του αγώνα μιας μητέρας να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2023

"Spectators in a ghost city": ΘΟΚ και Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας

Σε μια ειδική εκδήλωση στο Κτίριο Τσίλερ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, όπου θα εκτίθεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

"Στερέωμα": Ο κοινός παρονομαστής της έκθεσης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής

Η Χριστιάνα Σούλου διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της Water και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς "Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges".

Ο Παναγιώτης Κεφαλάς παρουσιάζει τρία ζωγραφικά έργα με κοινό τους θέμα το πλήθος μιας υπαίθριας συναυλίας

Οι πίνακες του Κεφαλά θυμίζουν τη ρεαλιστική ζωγραφική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με το μεγάλο τους μέγεθος να επιτείνει την αίσθηση της ιστορικής τους καταγωγής.

Η έκθεση "Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα" υπενθυμίζει πως η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μονόδρομος

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Εξερευνώντας τα "Στοχαστικά τοπία" της Κλεοπάτρας Δίγκα στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

Στην έκθεση της ζωγράφου βλέπουμε την πρόσφατη δουλειά της, αλλά και μικρή συλλογή, από παλαιότερη, από τις ενότητες της "Ομάδας των Νέων Ρεαλιστών" την "Ανθρώπινη Κατάσταση" τα "Αυτοπορτρέτα" και την "Παγωνιά στο τέλος" με τις πισίνες.

"Ψυχο-γραφίες": Η Αντιγόνη Σολομωνίδου- Δρουσιώτου φωτογραφίζει εν κινήσει τα ακίνητα σώματα των μοντέλων της

Στην έκθεση παρουσιάζονται 20 επιλεγμένες φωτογραφίες από την ομότιτλη ενότητα που χρονολογείται από το 1997 έως το 2023. Περίοδος που αντανακλά τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο φιλμ στην ψηφιακή πραγματικότητα και από τον σκοτεινό θάλαμο στον εικονικό χώρο του lightroom.