Ευχές για τα κεντημένα ψωμιά της Μαρίας Βαρελά που ζυμώνονται σε web περφόρμανς

Η παράδοση της αρτοποιίας, ένας νέος κώδικας και οι σχέσεις μεταξύ γυναικών. Το πρότζεκτ που διοργανώνει ο χώρος Tavros ξεκινάει με ένα ανοιχτό κάλεσμα.

Ευχές για τα κεντημένα ψωμιά της Μαρίας Βαρελά που ζυμώνονται σε web περφόρμανς

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, σε ειδικές περιστάσεις όπως είναι οι τελετές των γάμων αλλά και των θανάτων, οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές αλλά κι οι ημέρες θέρους και τρύγου, ο άρτος ζυμώνεται με συγκεκριμένες (αρωματικές) συνταγές, διακοσμείται με ανάγλυφα σχέδια/μηνύματα και προσφέρεται ανοιχτά στην κοινωνία.

Τα λεγόμενα «κεντημένα» ψωμιά, πέρα από τον διατροφικό έχουν κι έναν συμβολικό ρόλο ως μέρος των τελετουργικών, γεγονός το οποίο ενέπνευσε την εικαστικό Μαρία Βαρελά για ένα έργο που διερευνά τους κοινωνικούς συσχετισμούς που «ζυμώνονται» σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Σε πρώτη φάση, η Βαρελά δημιούργησε μια βάση δεδομένων κατόπιν έρευνας στη λαογραφική ιστορία, όπου συγκεντρώθηκαν σύμβολα και συσχετίστηκαν με τις εννοιολογικές προεκτάσεις που υπονοούν. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα προστεθούν τώρα οι ευχετήριες «παραγγελίες» του κοινού: μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου μπορείτε να στείλετε το δικό σας μήνυμα (ευχές, προθέσεις, επιθυμίες), συμπληρώνοντας το σχετικό δελτίο του πρότζεκτ.

Κατόπιν, ένας αλγόριθμος (φτιαγμένος επίσης από την εικαστικό) πρόκειται να επιλέξει τυχαία μερικές από τις ευχές, να τις συσχετίσει αυτόματα με τα σύμβολα-ξόμπλια-αναθήματα της βάσης δεδομένων και να δώσει την πρώτη μαγιά για το έργο «Κεντημένο Ψωμί».

Η παράδοση της αρτοποιίας, ένας νέος κώδικας και οι σχέσεις μεταξύ γυναικών. Το πρότζεκτ που διοργανώνει ο χώρος Tavros ξεκινάει με ένα ανοιχτό κάλεσμα.

Η Βαρελά έχει ήδη συνεργαστεί με το γυναικείο συνεταιρισμό Αιαντίς που κατέχει την τέχνη της κεντημένης αρτοποιίας, οπότε όλες οι επιλεγμένες ευχές θα αποτυπωθούν σε ψωμιά από την ίδια, στο χώρο Tavros ο οποίος διοργανώνει το πρότζεκτ, ως δεύτερο μέρος της σειράς δράσεων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «The Table and the Territory». Η πραγμάτωση του έργου θα ξεκινήσει με το ζύμωμα και τη διακόσμηση των ψωμιών σε μια long-lasting περφόρμανς που θα προβληθεί ζωντανά στο διαδίκτυο, από 20 έως 26 Φεβρουαρίου.

Ευχές για τα κεντημένα ψωμιά της Μαρίας Βαρελά που ζυμώνονται σε web περφόρμανς - εικόνα 1

Αναφέραμε τη λέξη «ξεκινήσει», διότι το πρότζεκτ επεκτείνεται, σε δεύτερη φάση, δημιουργώντας ένα μικρό δίκτυο γυναικών, όπου μέλη του συνεταιρισμού Αιαντίς θα συναντηθούν κατ’ ιδία, μέσω Zoom, με γυναίκες εικαστικούς (των οποίων το έργο σχετίζεται με την πλαστικότητα της ύλης και τη γλυπτική), προκειμένου να τους μεταδώσουν τις παραδοσιακές τεχνικές για το κέντημα του ψωμιού. Μια σειρά από podcast ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς (λαογράφους, ανθρωπολόγους κ.ο.κ.) και τις εικαστικούς που συμμετείχαν θα φέρει στο κοινό την εμπειρία τους, θέτοντας παράλληλα τη θεωρητική πλαισίωση για το πρότζεκτ.

Στη διαδικασία του έργου συμμετέχουν οι: Αγγελική Καβακάκη (πρόεδρος του γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού οικοτεχνίας Αιαντίς), Δέσποινα Καταπότη (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, παν. Αιγαίου), Γιάννης Δρίνης (λαογράφος στον Τομέα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Γιώργος Μαγγίνης (αρχαιολόγος στο Μουσείο Μπενάκη) Δέσποινα Νάζου (μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ανθρωπολογία του Τουρισμού, παν. Κρήτη) κι απ’ την ομάδα των εικαστικών οι Πάκυ Βλασσοπούλου, Μαρία Γεωργούλα, Αναστασία Δούκα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Στεφανία Στρούζα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.