Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει

Ξεκινά το «Μύρια Όσα [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» από το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει

Είναι λάθος να θεωρούμε το Online Viewing ως μονοδιάστατη προσομοίωση της εκθεσιακής εμπειρίας που περιορίζεται στην αναπαράσταση των έργων σε jpeg και περιηγήσεις τύπου street view, διότι τα εργαλεία που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι πραγματικά απέραντα κι η αξιοποίησή τους δύναται να ξεκλειδώσει νέες μεθόδους και πρακτικές θέασης που αποπνέουν φρεσκάδα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η νέα έκθεση «Μύρια Όσα [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» που παρουσιάζει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, στο πλαίσιο της επετειακής χρονιάς.

Πρόκειται για μια έκθεση «με σημείο αναφοράς το ένδυμα, τους μετασχηματισμούς του, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα», όπως επεξηγεί το συνοδευτικό κείμενο, η οποία σε πρώτη φάση εκπέμπει διαδικτυακά. Αποτελείται από μια σειρά των δώδεκα βίντεο σύγχρονων εικαστικών (ανάμεσά τους η Μαρία Βαρελά και η Μαριλένα Αλιγιζάκη) που θα αναρτώνται σταδιακά, ως «έργο εν εξελίξει», σε ξεχωριστή –φιλική προς το χρήση και οπτικά ενδιαφέρουσα– πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για το πρότζεκτ.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει - εικόνα 1
Μαρία Βαρελά, «ἕν πανίον - ένα “επινοημένο” έμβλημα», Still video frame © Λύκειον των Ελληνίδων, 2021
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει - εικόνα 2
Πολύπτυχο φουστάνι αναγεννησιακού τύπου, Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων & Ανδρική ενδυμασία με «ντουλαμά» που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα, Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων © Studio Kominis

Στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνονται πολύτιμα και μοναδικά τεκμήρια από τις συλλογές του μουσείου, προερχόμενα από περιοχές που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821, όπως η ενδυμασία της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, σπάνια αντικείμενα της φιλελληνικής μόδας, καθώς επίσης ενδύματα της μεταεπαναστατικής περιόδου (βλ. αυλική ενδυμασία που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα), αλλά και νεότερες προσπάθειες αναβίωσης των ενδυμάτων εκείνης της εποχής. Πολλά μουσεία και ιδρύματα παραχώρησαν, επίσης, αρχειακό υλικό.

Μάλιστα, επιλεγμένες θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν παράλληλα και στους χώρους του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι) και του κεντρικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι), επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, όταν αρθούν τα μέτρα.

Προς το παρόν συντονιστείτε εδώ. Το πρώτο βίντεο κάνει πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".