Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα

Όλα όσα εκπέμπουν ζωντανά και ξεχωρίζουν την εβδομάδα 23 έως 29 Νοεμβρίου.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020, παραμένοντας πλάι στο σύγχρονο πολιτισμό και τους ανθρώπους του θεάτρου αυτή την δύσκολη χρονιά που διανύουμε, μεταδίδονται διαδικτυακά, ελεύθερα και προσβάσιμα από όλους. Η μαζική ψήφος των αναγνωστών του περιοδικού «αθηνόραμα» απέδειξε πιο ηχηρά από ποτέ πως το θέατρο αναπνέει όσα εμπόδια κι αν βρει μπροστά του. Εξακόσιες πενήντα παραστάσεις αναμετρόνται στο στίβο της σεζόν ’19-’20 για τα βραβεία των καλύτερων, ανάμεσά τους ο «Πατέρας» του Βασίλη Μπισμπίκη και το μιούζικαλ «Chicago» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με επτά υποψηφιότητες έκαστο, ο «Άμλετ» της Κατερίνας Ευαγγελάτου και το εγχείρημα της Μιμής Ντενίση με το νοσταλγικού χαρακτήρα «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» που έφτασαν τις έξι υποψηφιότητες. Τα αποτελέσματα επί της οθόνης, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου (4 μ.μ.) με παρουσιαστή τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Όσο δύσκολο κι αν ήταν το εγχείρημα να γίνει θέατρο η «Αποκάλυψη», το προφητικό, εσχατολογικό κείμενο που προαναγγέλλει τη Δευτέρα Παρουσία και αποδίδεται στον Απόστολο Ιωάννη, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου το τόλμησε το 2019. «Ο μύθος της Αποκάλυψης είναι σαν μια παραβολή των αέναων μεταμορφώσεων της πίστης των ανθρώπων σε έναν καλύτερο κόσμο που έρχεται», αναφέρει ο ίδιος στο συνοδευτικό σημείωμα, εγείροντας ακόμη περισσότερο σασπένς σε όποιον δεν έχει δει την παράσταση που παρουσίασε στη Στέγη. Μόλις έκανε πρεμιέρα διαδικτυακά και θα είναι διαθέσιμη έως 30 Δεκεμβρίου.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 1

Το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, προσαρμόζεται στις παρούσες συνθήκες και μεταφέρει διαδικτυακά τις δράσεις του (25/11-4/12), χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματός του, στο οποίο θα βρείτε πολλές δυνατές ελληνικές ταινίες, είτε πρόσφατες που συζητήθηκαν (δικαίως) στις πρεμιέρες τους ή παλιότερες, έως και ιστορικές – όλες εντελώς δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Cinesquare .Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, έρχεται το μελαγχολικό κι άγριο road movie στην Αλάσκα του Γιάννη Φάγκρα «Forget Me Not» με τον Στάνκογλου ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου προβάλλεται το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, το οποίο μόλις πριν από μερικές μέρες απέσπασε πέντε βραβεία στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 10 το πρωί για συγκεκριμένες προβολές, οπότε προγραμματιστείτε.

Θέλετε να δείτε έργα τέχνης απ’ τον καναπέ του σπιτιού σας, συζητώντας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες ή τους επιμελητές; Η μεγάλη μουσειακή οικογένεια του MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) παραμένει ενεργή μέσα στο lockdown και –όπως έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο φορές– οργανώνει σειρά διαδικτυακών συναντήσεων με το «Μαζί Βλέπουμε»: ένα livestream πρόγραμμα, με το οποίο ανοίγει την κάμερα στους χώρους της και μιλάει για τα έργα που εκθέτει αυτή τη στιγμή. Ξεκινάμε με την επίκαιρη έκθεση «Anthropause» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία ασχολείται με το φαινόμενο της παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στο lockdown (19 & 26/11).

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 2

Οι Πυξ Λαξ έρχονται να μας υπενθυμίσουν «τι είναι αυτό που μας ενώνει», σε μία μοναδική βραδιά. Αν και το αρχικό πλάνο ήταν η συναυλία να πραγματοποιηθεί μπροστά σε ζωντανό κοινό, σύμφωνα με τα μέτρα για την πληρότητα του χώρου, τα «Ηλεκτρικά» θα ηχήσουν απ’ τους διαδικτυακούς μας δέκτες την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (9 π.μ.). Τραγούδια που αγαπήσαμε και μας ταξιδεύουν ακούραστα κάθε φορά έρχονται σε livestream απ’ το θέατρο «Χώρος», καθώς το κοινό θα συμμετέχει ζωντανά με σχόλια. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια (€ 5) εδώ.

Τρεις νεωτεριστές συνθέτες συναντούν εμβληματικά έργα προγενέστερων χρόνων στην επερχόμενη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Σε ζωντανή σύνδεση και δωρεάν, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (8.30 μ.μ.), Μπαχ, Μοντεβέρντι και Περγκολέζι παίρνουν νέα πνοή από τους Βέμπερν, Ορφ και Στραβίνσκυ, καθώς το πάθος των δεύτερων για τα έργα των πρώτων ανοίγει νέους μουσικούς δρόμους. Συντονιστείτε εδώ.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 3

Η θετική γονεϊκότητα αποτελεί μοντέλο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, στο οποίο ο ρόλος του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου εναλλάσσονται, καθώς ο ένας μαθαίνει από τον άλλον διαρκώς, γονιός και παιδί εξελίσσουν τις δεξιότητές τους μέσω της συνύπαρξης. Μέσα σε τρεις εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση από 25 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία του positive parenting, θα γνωρίσουν τις αλλαγές που υφίσταται ο εγκέφαλος των νέων γονιών, τη σημασία των πρώτων μηνών ζωής ενός βρέφους, καθώς και τις κατάλληλες γονεϊκές προσδοκίες δεξιοτήτων ενός παιδιού ανά ηλικία. Το σεμινάριο είναι δωρεάν κι η πρώτη συνάντηση είναι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Δήλωσεις συμμετοχής εδώ.

Για ακόμη μια ενδιαφέρουσα σειρά σεμιναρίων σε (συν)διοργάνωση της Στέγης άνοιξαν οι αιτήσεις. Πρόκειται για το «Το φάντασμα στη μηχανή» (9-14/12) της αντισυμβατικής θεατρικής δημιουργού-συγγραφέα Edit Kaldor που απευθύνεται σε καλλιτέχνες επιτελεστικών πρακτικών. «Θα εξερευνήσουμε τη θολή περιοχή ανάμεσα σε εμάς, τους ανθρώπους, και στις μηχανές με τις οποίες αλληλεπιδρούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας – θα εμβαθύνουμε, θα παίξουμε και θα κάμψουμε τη στενή σχέση που έχουμε με τις φορητές συσκευές μας», αναφέρει η ίδια. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 4

Επιστήμη και μπίρες σερβίρει διαδικτυακά το Pint of Science, καθώς συμπράττει με την Βραδιά Ερευνητή Πάτρας και φέρνει στην οθόνη μας δυο έγκριτους επιστήμονες με κέφι και διάθεση για εκλαΐκευση: τον Δρ. Γιάννη Παπαντωνίου και τη Δρ. Μαρία Θέμελη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ενδιαφέρον ερευνητικό τους έργο την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου (8 μ.μ.). Επίσης, το ζέσταμα για τη βραδιά αναλαμβάνουν οι Science Reactors, μια ομάδα από νέους χαρισματικούς επιστήμονες που επικοινωνούν τις γνώσεις τους μέσω του χιούμορ και τη μορφή της stand up παράστασης. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση απ’ τη δουλειά τους διαδικτυακά στις 25 Νοεμβρίου (8 μ.μ.) εδώ.

Ο θαυμαστός κόσμος της αστρονομίας ανοίγεται σε νέους εξερευνητές, ηλικίας 7-11 ετών, με τη σειρά διαδικτυακών συναντήσεων που εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα απ’ το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι απ’ τον Ήλιο έως τους πλανήτες γύρω μας κι από τα αστέρια στους πιο μακρινούς γαλαξίες, οι αλυσιδωτές θεματικές ιντριγκάρουν, απαντώντας σε ερωτήματα όπως πώς δημιουργείται το σέλας, τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες και πώς θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα από τον Άρη. Από 28 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις οθόνες μας. Περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων στο 2103490160.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.