Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6)

Το «Blue after dark» στον Εικαστικό Κύκλο Sianti κι άλλες πέντε εκθέσεις που αξίζουν αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6)

Perfumed Envelopes Travel: Avalon of the Heart

Σαν να εισέρχεσαι στον μυστικιστικό τόπο της καρδιάς, σε μια μυθική τοποθεσία όπου οι μυημένοι επισκέπτες εξυψώνονται σε (συναισθηματικά) ανώτερες υπάρξεις, όπως περιέγραφε η Dion Fortune στο βιβλίο της «Avalon of the Heart», νιώθεις με την νέα –ομότιτλη με το βιβλίο– έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο P.E.T. Projects του Άγγελου Πλέσσα. Η Αμαλία Βεκρή και η Βαλίνια Σβορώνου μεταμορφώνουν το χώρο με μια σειρά καινούργιων έργων, από πίνακες και ψηφιακά τυπώματα έως ηχητικές-φωτιστικές εγκαταστάσεις, προσκαλώντας τους θεατές να περιπλανηθούν στις γυναικείες επιθυμίες (ή άγχη), να βουτήξουν προς τα μέσα του εγώ τους και να αντιμετωπίσουν κρυμμένες αναμνήσεις (από 23/6). Διαδραστικές περφόρμανς προγραμματίζονται για ολιγομελή γκρουπ.

i P.E.T. Projects (Κερκύρας 87, Κυψέλη, 6975207150) | 23/6-12/11 | μόνο με ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη


When Law goes pop(!)

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6) - εικόνα 1

Το εικαστικό project {Just/Art}* ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ως πρωτοβουλία του δικηγόρου Αλέξανδρου Κασσανδρινού με σκοπό να αναδείξει νέα ονόματα αλλά και τη σχέση μεταξύ τέχνης και δικαίου. Τι ρόλο διαδραματίζουν οι καλλιτέχνες στο αίσθημα δικαίου της κοινωνίας και πως επανανοηματοδοτούνται τα έργα όταν βρίσκονται σε χώρους συνυφασμένους με το δίκαιο; Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, έναν βαθιά φορτισμένο ιστορικό τόπο που συνδέθηκε με τα βασανιστήρια της Χούντας, έρχεται για λίγες ημέρες (από 23 έως 26/6) η τέταρτη έκθεση της ομάδας με τίτλο «When Law goes pop(!)» κι επτά φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, των οποίων η δουλειά συγγενεύει με την ποπ αισθητική του σήμερα αλλά με περισσότερο εσωτερική, δύσθυμη προοπτική.

i Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων | 23-26/6 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Overmorrow

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6) - εικόνα 2

Δεκατρείς εικαστικοί-συνεργάτες της γκαλερί της Γιάννας Γραμματοπούλου –ανάμεσά τους ο Άγγελος Σκούρτης, ο Κώστας Τσώλης και ο Κορνήλιος Γραμμένος– συναντιούνται σε μια ομαδικής έκθεση μετά-καραντίνας, επικοινωνώντας, καθείς με τα δικά του εργαλεία και τρόπους, τις διαρκείς αξίες της τέχνης, ως μέσου απελευθέρωσης και απεγκλωβισμού από τις δύσκολες καταστάσεις. Πιάνουμε άραγε ξέρα μετά απ’ τις φουρτούνες; Από 25 Ιουνίου.

i Αίθουσα τέχνης έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου | 25/6-26/7 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


S(tr)ay a little prayer for me

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6) - εικόνα 3

«Μέσα σε μια οικονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση, μέσα σε μια κοινωνία στην οποία η ανάπτυξη έρχεται με αργούς ρυθμούς, μια από τις παράπλευρες απώλειες, είναι και η τρομακτική αύξηση των αδέσποτων στους δρόμους της Ελλάδας», γράφει η Όλγα Λατουσάκη, επ’ αφορμή της νέας έκθεσης που εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά. Τριάντα ένα σύγχρονοι εικαστικοί, μέσα από τα έργα τους (ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία) μιλούν για την αδέσποτη ζωή, την ανιδιοτελή αγάπη, την ανάγκη για αγάπη και φροντίδα, στέλνοντας ένα γενικότερο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Από 25 Ιουνίου (τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα 1η Ιουλίου).

i Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή | 25/6-25/7 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Art Instead

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6) - εικόνα 4

Στο πλαίσιο του έβδομου Back to Athens, του εικαστικού φεστιβάλ που επιστρέφει στην πόλη με κύριο πρόγραμμα στις αρχές Ιουλίου, ο μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης Phoenix Athens παρουσιάζει δύο back-to-back σόου σε διαφορετικούς χώρους, εκ των οποίων το πρώτο εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα. Το «Art Instead» είναι μια έκθεση με εννέα καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας έλαβαν μέρος στην ομώνυμη διαδικτυακή έκθεση μεταφέροντας τα αισθήματα φόβου και ανησυχίας που απλώθηκαν με τον εγκλεισμό. Βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφία, ήχος, εκτύπωση και παραστατικές εικόνες παρουσιάζονται με εγκαίνια στις 25 του μηνός (6 μ.μ.).

i Phoenix Athens | 25-30/6 | Δευτ.-Παρ.: 12 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Blue after dark

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μετά απ’ το σκοτάδι της απομόνωσης έρχεται το εκρηκτικό μπλε της δημιουργίας (22-28/6) - εικόνα 5

Μετά από το απόλυτο μαύρο έρχονται οι αποχρώσεις του μπλε και μετά την δύσκολη περίοδο της απομόνωσης ακολουθεί το ανάλαφρο αεράκι της θάλασσας, όπως μας υπενθυμίζει το εισαγωγικό κείμενο της νέας ομαδικής έκθεσης που φιλοξενείται στον Εικαστικό Κύκλο Sianti: είκοσι αναγνωρισμένες υπογραφές του εγχώριου εικαστικού χώρου, από τον Γιάννη Βαλυράκη, τον Κώστα Βαρώτσο και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη μέχρι τον new age πολυμήχανο Cacao Rocks, παρουσιάζουν ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, ταξιδεύοντας στις τονικότητες του μπλε με ονειρική, μελαγχολική ή ελπιδοφόρα διάθεση. Εγκαίνια το Σάββατο 27 Ιουνίου.

i Εικαστικός Κύκλος Sianti | 27/6-31/7 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Έκφραση «Γιάννα Γραμματοπούλου»

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Φ. Τσιχριτζή

Γρ. Αυξεντίου 1 & Κασσαβέτη 18, Κηφισιά
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εικαστικός κύκλος Sianti

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Ευαγγελισμός
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Phoenix Athens

Ασκληπιού 87, Νεάπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.