Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο

Σαράντα μορφές στήνουν χορό στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. «Χορεύουμε για να υπενθυμίσουμε την ευφυή βλακεία, τη βλακώδη ευφυΐα», λέει ο καλλιτέχνης.

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο

Άλλες με πολύχρωμες πλισέ φούστες και φαντεζί μαλλιά, άλλες με λαχανικά ή φρούτα για χέρια κι άλλες σαν καρικατούρες, μάσκες και ξόανα ή σιέλ αρχαίες κόρες και τραγέλαφοι σάτυροι, οι σαράντα περίπου μορφές που προσγειώθηκαν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στήνουν έναν ειρωνικό, αστείο κι αυτοστοχαστικό-για-τον-δυτικό-πολιτισμό χορό με την εικαστική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου. Το «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» προέκυψε χάρη στη σύμπραξη Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και οργανισμού ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην Πόλη 2020, και σημαίνει την έναρξη του καλοκαιρινού φεστιβάλ της πόλης, με εγκαίνια στις 5 Ιουνίου.

O χορός του Διονύση Καβαλλιεράτου συνδέεται άμεσα με τους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Οι μορφές της in situ εγκατάστασης είναι τοποθετημένες πάνω στην κεντρική σκηνή, σε διαφορετικά ύψη κι επίπεδα, αλλά όλες κοιτούν προς το κέντρο του εμβληματικού αρχαίου θεάτρου, προτάσσοντας τα χέρια εν είδη κυκλικού χορού. Ετερόκλιτα στοιχεία αναδύονται στο αλλόκοτο χορευτικό σύνολο, τόσο ως προς το στιλ και τα υλικά των μορφών (από χαλκό και πηλό έως καθρέφτη) όσο κι ως προς τις αναφορές που υπαινίσσονται: σαν περίεργα τέκνα του δυτικού πολιτισμού, τα γλυπτά επικοινωνούν με την προϊστορία και την αρχαιότητα, την μοντέρνα τέχνη και την μαζική κουλτούρα, τη λαϊκή τέχνη και το σουρεαλισμό που ενέχει η πανσπερμία της παγκοσμιοποίησης.

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 1

«Χορεύουμε για να υπενθυμίσουμε την ευφυή βλακεία, τη βλακώδη ευφυΐα», λέει ο καλλιτέχνης, καθώς κεντρικές ιδέες του έργου –μαζί με τη χρήση του (μαύρου) χιούμορ ως απάντηση στη φορτισμένη περίοδο που διανύουμε– είναι η σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας και τις σωματικής έκφρασης.

i «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» | Ωδείο Ηρώδου Αττικού | 5/6-3/7 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 2
Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 3

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 4

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 5

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 6

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 7

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 8

© φωτογραφιών: Natalia Tsoukala

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/08/2022

Μια ομάδα εικαστικών υφαίνουν την ιστορία της θάλασσας

Η έκθεση "μοίρα μου… ΘΑΛΑΣΣΑ" παρουσιάζεται στο νησί της Άνδρου και περιλαμβάνει έργα που εξυμνούν το στοιχείο του νερού, τις ελληνικές θάλασσες και την σχέση τους με τους τόπους που "αγκαλιάζουν".

Έναρξη σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Πολεμικού Μουσείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δρομολογείται η ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μεταμόρφωση του ιστορικού μουσείου σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

14 σύγχρονοι καλλιτέχνες επανεξετάζουν τη μορφή του Εύζωνα

Η Γκαλερί Σκουφά στη Μύκονο παρουσιάζει το "Evzonas Project" προβάλλοντας την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη πάνω στη συμβολική μορφή του τσολιά.

Ταξιδέψτε στο pop art κινηματογραφικό σύμπαν του Luca Valentini

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο "The Fame Game " εγκαινιάζεται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Τι έρχεται το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη;

Όλες οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πρόκειται να δούμε μετά το καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

Παράταση της έκθεσης "Deus ex machina" στην Επίδαυρο

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου με την Imagine Visual Arts στον χώρο του Xenia Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.