Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε

Ζόμπι έτοιμα να σε κατασπαράξουν, ασκήσεις γιόγκα σε μουσεία, δεξαμενές σαν να βρίσκεσαι στο Διάστημα και ένα εντελώς αλλόκοτο πανεπιστήμιο... Αυτή η πόλη δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει.

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε

Εδώ βγαίνουμε, περπατάμε, τρώμε και ξενυχτάμε, πάμε σε παραστάσεις, διασκεδάζουμε και αφηνόμαστε – ώρες ώρες σκεφτόμαστε ότι γνωρίζουμε την πρωτεύουσα καλύτερα κι από την παλάμη μας. Ωστόσο, με κάποιον ανεξήγητο, σχεδόν χαοτικό τρόπο η Αθήνα κρατά πάντα έναν άσο στο μανίκι της, υπενθυμίζοντάς μας πως ένα χωνευτήρι έξι εκατομμυρίων ανθρώπων μόνο απρόβλεπτο μπορεί να είναι.

#1 Ο ιός έχει εξαπλωθεί, θα επιβιώσεις;

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 1

Πόση αδρεναλίνη χωράει σε ενενήντα λεπτά; Πολλή περισσότερη από όση φαντάζεσαι και η απόδειξη είναι το «Exit War: Deadzone» (Αν. Παπανδρέου 2, Άγιος Δημήτριος, 2155650642): πάνω από χίλια τετραγωνικά είναι η αρένα αυτού του tactical laser tag, με πολλούς χώρους και πολύ προσεγμένα σκηνικά, ενώ τα ζόμπι-τρέξε-να-σωθείς-υπερστρατιώτες είναι σαν να βγήκαν από ταινία τρόμου. Τα πειράματα της κυβέρνησης δεν πέτυχαν, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του παιχνιδιού, και ο ιός εξαπλώθηκε με τη μορφή επιδημίας σε ολόκληρη την πόλη. Μια στάση στο οπλοστάσιο –η ποικιλία σε όπλα-αντίγραφα είναι το πρώτο σοκ– και η ομάδα κρούσης είναι έτοιμη.

#2 Στο Καμπαρέ της Κανγκέλας γίνονται τα καλύτερα

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 2

Μόλις σταμάτησε το Glam Slam πέρυσι, η ανοιχτή πλατφόρμα περφόρμανς από μια ομάδα της queer κοινότητας, τη σκυτάλη πήρε το Καμπαρέ της Κανγκέλας, της Kangela Tromokratisch δηλαδή, μιας από τις πιο ενεργές κι ενδιαφέρουσες περσόνες της underground σκηνής. Drag show, σωματική τέχνη, spoken word, ζωντανή μουσική, lip sync φυσικά και χορός είναι μερικά από τα acts που ανεβαίνουν στη σκηνή, με στόχο τη διασκέδαση του κοινού και τη σάτιρα της «κανονικότητας». Πολλά από τα άτομα που συμμετέχουν είναι στα πρώτα τους βήματα, οπότε αν θέλεις να εκφραστείς στη σκηνή, ελεύθερα! Τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στο «Communitism» (Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο).

#3 Το πνεύμα μιας στραγγαλισμένης πόρνης πλανάται στο Περιστέρι

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 3

Ακολουθώντας κατά γράμμα μια βικτοριανή τελετή επίκλησης πνευμάτων σε ένα διαμέρισμα, που έχει μεταμορφωθεί για τις ανάγκες της περφόρμανς με παλιά έπιπλα, φωτισμό από κεριά και ασπρόμαυρες κορνίζες στους τοίχους, το «Séance» (Ικαρίας 4, Περιστέρι, 6979638403) έχει αναστατώσει τις νύχτες πολλών Αθηναίων. Λίγοι όμως έχουν πάρει μέρος στη νέα ιστορία, στην οποία πρωταγωνιστεί ένα από τα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη: γύρω από τη ροτόντα με το ουίτζα και οδηγό τον εκπληκτικό Kostas Funtastico, αναζητάς την πραγματική ταυτότητα του περίφημου serial killer επικοινωνώντας με μία από τις πόρνες που στραγγάλισε. Μήπως θα είσαι εσύ το μέντιουμ που θα μπει στην καμπίνα για την τελευταία πληροφορία;

#4 Τα βράδια η ποίηση δεν μυρίζει ναφθαλίνη

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 4
Ένα χτύπημα στην παλαιάς κοπής ποίηση και τη νοοτροπία που θέλει τον έμμετρο λόγο άνευρο και παρωχημένο πετυχαίνει το poetry slam, η τάση ψυχαγωγίας που πλέον έχει ριζώσει σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας: μία φορά το μήνα, στο χώρο του «Cabaret Voltaire», περφόρμερ κάθε ηλικίας λαμβάνουν μέρος στο Poetry Slam Gr, προσπαθώντας να κερδίσουν το κοινό με τους στίχους αλλά και την ερμηνεία τους. Το συναίσθημα και ο ρυθμός κάνουν τη διαφορά. Επόμενο event στις 18/1 (9 μ.μ.).

#5 Ακροβατικά και περφόρμανς στο δίπλα τραπέζι

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 5

Πίσω από τις βαριές κόκκινες κουρτίνες του «Pirée», του πρώην λαμαρινάδικου στο λιμάνι που έχει ανασχεδιαστεί από τον Κοσμά Καραβά, ανοίγεται ένας ονειρικός κόσμος με έπιπλα εποχής, εσάνς αστικού σαλονιού και βιομηχανικά κατάλοιπα. Εκεί μερικές νύχτες η θεατράλε ατμόσφαιρα συμπληρώνεται από ζωντανό θέαμα: ενώ γευματίζεις και πίνεις το κρασί σου, περφόρμερ αναλαμβάνουν δράση σε απόσταση αναπνοής, με περίτεχνα ακροβατικά, φωνητικά και χορό. Αυτήν την περίοδο παίζεται κάθε Σάββατο το «Dorian Gray» από την ομάδα Nefelopetra.

#6 Μάθε Ιστορία παίζοντας επιτραπέζια

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 6

Μπιρίμπα με τράπουλα που αντί για σπαθιά, καρέ και κούπες έχει τοπόσημα και σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Αττικής, «Μονόπολη» με την οποία χτίζεις μνημεία στην Κωνσταντινούπολη και κάρτες μνήμης με γυναίκες της αρχαιότητας είναι μερικά από τα πρωτότυπα επιτραπέζια που σχεδίασε η νεοϊδρυθείσα Κοιν.Σ.Επ. Σκαντζόχοιρος και τα οποία μπορείς να δοκιμάσεις στο χώρο τους στο Μοναστηράκι (Καρόρη 5, 2103314413). Με σημείο εκκίνησης τα ιστορικά γεγονότα, η ομάδα (σχεδιαστές, εικονογράφοι, ιστορικοί και αρχαιολόγοι) προωθεί τη μάθηση μέσω του ποιοτικού παιχνιδιού, ενώ νέα επιτραπέζια λανσάρονται κάθε λίγο.

#7 Στη δεξαμενή που παραπλανά τη βαρύτητα

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 7

Σε μια ειδική δεξαμενή, μεγέθους περίπου όσο ένα υπέρδιπλο κρεβάτι, ξαπλώνεις σε νερό με ισχυρή άνωση: εκεί όλες οι κινήσεις είναι αβίαστες, το σώμα χαλαρώνει και σταδιακά αφήνεται στην απόλυτη ηρεμία, στο κενό και το σκοτάδι, με μόνο ήχο το χτύπο της καρδιάς. Οι λίγοι Αθηναίοι που έχουν μυηθεί στο floating, το οποίο υπάρχει στο Etherfloat (Τσακάλωφ 44, Κολωνάκι, 2103616060), περιγράφουν την εμπειρία σαν να βρίσκεσαι στο Διάστημα ή να επιστρέφεις στην κοιλιά της μητέρας σου. Ύστερα από 30 λεπτά σε αυτό το περιβάλλον ο εγκέφαλος περνάει σε κατάσταση Θήτα, μια μοναδική εμπειρία μεταξύ ύπνου και ξύπνου.

#8 Με τα χέρια βλέπεις καλύτερα τα αρχαία αγάλματα

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 8

Με σύνθημα «Αγγίξτε για να αισθανθείτε», το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος (Δοϊράνης 198, Καλλιθέα) ανατρέπει τη βασική μουσειακή αρχή και διοργανώνει απτικές ξεναγήσεις: φορώντας μάσκα, κάνεις ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα και στις θεματικές της (Ακρόπολη και Παναθήναια, Θέατρο του Διονύσου, αρχαία γλυπτική κ.ά.) με πολύτιμο οδηγό τη φωνή του ξεναγού. Ψηλαφώντας, ανακαλύπτεις όχι μόνο την Ιστορία αλλά και τη μαγεία της αφής. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2109415222.

#9 Στον μίνιμαλ ναό του τσαγιού

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 9

Πίσω από τον μακρόστενο ξύλινο πάγκο οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές στον τοίχο σχηματίζουν φωλιές-προθήκες με κρυφό φωτισμό, τις οποίες χαίρεσαι να χαζεύεις πίνοντας μία από τις εκατοντάδες ποικιλίες τσαγιού από όλο τον κόσμο που έχει το «Τσάι», αυτός ο μίνιμαλ ναός του γιαπωνέζικου αφεψήματος στο Κολωνάκι (Αλ. Σούτσου 19, Κολωνάκι. 2103631472) που έχει διακριθεί για την αρχιτεκτονική του πρωτοτυπία (Γιώργος Μπάτζιος). Πανέμορφες κούπες και τσαγιέρες, ζεν ατμόσφαιρα και όλα τα μυστικά για την ιεροτελεστία του τσαγιού σε ένα χώρο.

#10 Άκου τις ιστορίες της Αθήνας

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 10

Digital Παγκάκια

Αν περπατήσεις στα στενά του Παγκρατίου, δίπλα στον κινηματογράφο Πάλας, στη Σπύρου Μερκούρη ή στο Πάρκο Ευαγγελισμού, θα βρεις παγκάκια μαρκαρισμένα με μια έντονη κίτρινη τρίλιζα κι ένα QR δίπλα. Πρόκειται για τα Digital Παγκάκια, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συλλέγει ιστορίες κατοίκων και περαστικών, διαρκώς σε εξέλιξη, καθώς προστίθενται νέα αρχεία – ίσως και το δικό σου.

Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα ΙΙ

Όχι τόσο νέο αλλά εν πολλοίς άγνωστο, το υπέροχο project των Medea Electronique για τις γειτονιές του Ρουφ (Κεραμεικός, Γκάζι και Μεταξουργείο) είναι μια ηχητική βουτιά στα πολλά πρόσωπα της Αθήνας, από τη μουσουλμανική κοινότητα και τις άτυπες κοινωνικές δομές μέχρι το φιλόδοξο real-estate όραμα του Ιάσονα Τσάκωνα και το άτσαλο gentrification. Μαρτυρίες, ηχοτοπία και καταγραφές ήχου αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία του περιπατητή όπως την εντοπίζει η εφαρμογή MCMS Player.

#11 Χιλιάδες κόμικς με θέα στην Αθήνα

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 11

Οι περισσότεροι πιθανότατα γνωρίζουν το Impact Hub στο Μοναστηράκι, αλλά μόνο λίγοι ξέρουν ότι στον τρίτο όροφο της Ιεράς Οδού 14 υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κόμικς στα ελληνικά, προσβάσιμα με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για τη Λέσχη Φίλων Κόμικς, η οποία έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στο Γκάζι, σε ένα ιδανικό σημείο για διάβασμα με θέα σε όλη την Αθήνα. Κόμικς όλων των ειδών, από σούπερ ήρωες, χιουμοριστικά και διάσημες σειρές μέχρι ερωτικά, θρησκευτικά ή πιο πειραματικά, περιμένουν τους αναγνώστες σε αυτό το ζεστό στέκι, ενώ συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις. Η εθελοντική συνδρομή είναι € 6 το μήνα.

#12 Δες την πόλη με τα μάτια ενός άστεγου

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 12

Πίσω από το πρόσωπο-βιτρίνα του κέντρου της πόλης υπάρχει ένας άλλος σχεδόν αόρατος κόσμος, αναγκασμένος να περιμένει σε ουρές για ένα πιάτο φαγητό ή ένα ζεστό κρεβάτι το χειμώνα. Πώς είναι η καθημερινότητα ενός απόρου στην Αθήνα; Πρώην και νυν άστεγοι αναλαμβάνουν ρόλο οδηγού στις «Αόρατες Διαδρομές» του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», κάνοντας μια βιωματική ξενάγηση σε υπηρεσίες και δομές, προσωπικές ιστορίες και περιστατικά, από τη Βαρβάκειο Αγορά μέχρι την Πλατεία Βάθης. Πληροφορίες και κρατήσεις στο 2130231220.

#13 Στον στοχαστικό κόσμο του Ρομαντικού Πανεπιστημίου

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 13

«Η μόνη πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχτεί, είναι η υπέρβασή της», συναντάς γραμμένο στην (τουλάχιστον) ψαρωτική ιστοσελίδα του επίσης ψαρωτικού εγχειρήματος του Σαμψών Ρακά. Ενάντια στην πεζότητα που κυκλώνει την καθημερινότητα και την απονέκρωση των αισθητηρίων μας, το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επαναφέρει τον φιλοσοφικό ρεμβασμό ως μέθοδο γνώσης και αυτο-εξερεύνησης. Κατά τη διάρκεια περιπατητικών διαδρομών στην Αθήνα, νέα στοχαστικά πεδία ανοίγονται στον μαθητευόμενο με θεωρητικές συζητήσεις και ασκήσεις γραφής, καθώς το ένα ερώτημα γεννά το επόμενο. Στόχος; Η φαντασία και η ποιητική σκέψη να γίνουν κτήμα του. Τα μαθήματα γίνονται ατομικά και η φοίτηση διαρκεί δώδεκα μήνες ή ταχύρυθμα έξι μήνες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

#14 Γίνε ιππότης, μάγος ή ξωτικό στο Άλσος Συγγρού

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 14

Αν μέσα από τα παιχνίδια ρόλων ξεκλειδώθηκε η δυνατότητα να μπαίνεις στα παπούτσια ενός χαρακτήρα, μετουσιωμένος είτε στη μινιατούρα των επιτραπέζιων είτε στο άβαταρ των βιντεο­παιχνιδιών, το επόμενο στάδιο συμβαίνει τώρα και ακούει στο όνομα «LARP» (Live Action Role Playing). Πρόκειται για παιχνίδια ζωντανής διάδρασης, όπως αποδίδει το εν πολλοίς άγνωστο αρκτικόλεξο, στα οποία οι παίκτες χτίζουν βιωματικά τον χαρακτήρα τους: κάθε συμμετέχων, ντυμένος με πανοπλία, χιτώνιο ή ό,τι προστάζει ο ρόλος του, κρατώντας όπλα από PVC ή άλλα αξεσουάρ, καλείται να μπει στο παιχνίδι, να επικοινωνήσει, να κάνει συμμαχίες και δολοπλοκίες, να παλέψει και να επέμβει στην εξέλιξη της ιστορίας. Για παραπάνω λεπτομέρειες κάθε Κυριακή στο Άλσος Συγγρού· τότε είναι το meet up της αθηναϊκής LARP κοινότητας για game sessions ή χαλαρές προπονήσεις – ιδανικές για να το δοκιμάσεις.

#15 Θα δειπνούσες στο σπίτι ενός Αθηναίου σεφ;

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 15

Δεν χρειάζεται να είσαι τουρίστας για να δοκιμάσεις τη social dining εμπειρία στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια εφαρμογές και πλατφόρμες –όπως το eatwith.com που «τρέχει» αυτήν τη στιγμή– μεταφέρουν τη λογική του διαμοιρασμού στο φαγητό: όλο και περισσότεροι οικοδεσπότες, ανάμεσά τους κι επαγγελματίες σεφ (όπως ο Αλέξανδρος Παντής), μετατρέπουν για λίγες ώρες το σπίτι τους σε εστιατόριο και στρώνουν τραπέζι σε όσους δηλώσουν συμμετοχή. Έτσι άγνωστοι κάθονται μεταξύ αγνώστων περιμένοντας το μενού, το οποίο συνήθως είναι με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, υπάρχουν όμως και πιο πειραγμένες επιλογές, ανάλογα με τον σεφ-οικοδεσπότη, ενώ το κρασί ρέει και όλοι γίνονται μια παρέα.

#16 Μυστήριο αναζητά λύση σε ένα περίεργο ξενοδοχείο

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 16

Ένα ξενοδοχείο, μια πρόσκληση σε δείπνο και καλεσμένοι που πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα φάντασμα που έχει στοιχειώσει το κτίριο – θα το ξεσκεπάσεις; Η επιτυχημένη συνταγή της ομάδας Βρες τον Δολοφόνο επιστρέφει για 7η χρονιά με νέα ιστορία («Hotel», κείμενο και σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης), κρατώντας αναλλοίωτα το ενδιαφέρον των γριφο-οπαδών αλλά και το φορμά: οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν ρόλο ντεντέκτιβ, παρακολουθούν την παράσταση ενώ δειπνούν και, σε δεύτερο χρόνο, οι ηθοποιοί περνούν από το τραπέζι τους για μια σύντομη κουβέντα. Το μενού επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας. Κάθε Κυριακή στο «El Convento Del Arte».

#17 Να βάλω δύο μετεωρίτες για το σπίτι;

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 17

Ο Τάκης Θεοδοσίου, πρώην διδάσκων αστρονομίας στην Ακαδημία Πλάτωνα κι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο διευθυντής αλλά και η ψυχή του Μουσείου Μετεωριτών που άνοιξε πριν από λίγο καιρό της πόρτες του στα Πατήσια (Ιακωβίδου 27, 2102011543). Πάνω από 400 αυθεντικοί μετεωρίτες –ο μεγαλύτερος ξεπερνά τα 6 κιλά– καθώς και ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στη Γη παρουσιάζονται, προσφέροντας στους επισκέπτες νέες αναγνώσεις του σύμπαντος. Στο πωλητήριο διατίθενται μικροί μετεωρίτες από μόλις € 5.

#18 Αν είσαι άνω των 65, πάρε σχολική τσάντα

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 18

Έπειτα από διάφορα πιλοτικά προγράμματα και δραστηριότητες για την τρίτη ηλικία τα τελευταία δύο χρόνια, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός People Behind ανοίγει το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στο Γκάζι (Φρεαρίων 6-8, 2103418082). Εκεί από τις αρχές Φεβρουαρίου άτομα άνω των 65 ετών επιστρέφουν στα θρανία για τετράμηνους κύκλους μαθημάτων, με ελεύθερη είσοδο, πάνω στην ευρωπαϊκή Ιστορία, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο θεατρικό παιχνίδι. Μάλιστα, όποιος συμμετέχων το επιθυμεί, εφόσον κατέχει γνωστικά κάποιο αντικείμενο, μπορεί να πάρει θέση δασκάλου.

#19 Η πραγματική ένταση θέλει σκηνή και αυτοσχεδιασμό

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 19

Χρειάζονται τριβή, θάρρος και υπομονή, αλλά το να παίζεις χωρίς σενάριο, με μόνο όπλο τη φαντασία, πρέπει να είναι πολύ απελευθερωτικό. Ο Παναγιώτης Κούδας, ο Στέλιος Ανατολίτης, η Ειρήνη Ξυγκάκη και ο Χρήστος Απόστολος Μπουρουλίτης, με πολλά χρόνια εμπειρίας στον κωμικό αυτοσχεδιασμό και όχι μόνο, είναι οι εκπαιδευτές του House of Improv: τμήματα αρχαρίων αλλά και προχωρημένων που σταδιακά εστιάζουν στη δομή της αφήγησης, τη σκηνική παρουσία, τις τεχνικές short form και free form, τη σκηνοθεσία ή τη φωνολογία, μέχρι τη στιγμή της παράστασης. Το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν και η επόμενη συνάντηση γνωριμίας είναι στις 31/1 (Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός).

#20 Εισπνοή - εκπνοή μπροστά σε έργα τέχνης

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 20

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που στον ελεύθερο τους χρόνο παίρνουν παραμάσχαλα στρωματάκια γυμναστικής και ψάχνουν ένα μέρος, κλειστό ή ανοιχτό (όπως πάρκα και πλατείες), για να διαλογιστούν, βρίσκοντας έτσι το αντίδοτο ενάντια στο στρες και στην τοξικότητα της καθημερινότητας. Μέχρι και διαδικτυακές συνεδρίες παρακολουθούν μερικοί. Ποιος όμως έχει δοκιμάσει γιόγκα σε μουσείο έργων τέχνης; Το νεαρό και πολύ δραστήριο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι κάνει την πρόταση: ανάμεσα στους πίνακες του Τσαρούχη, του Μόραλη και του Μυταρά, του Παρθένη και του Γκίκα στον 3ο όροφο, η εκπαιδεύτρια Μαρία Στυλιανάκη συντονίζει ανάσες και χαιρετισμούς της hatha yoga κάθε Τρίτη και Πέμπτη (7 μ.μ.).

#21 Φωτογράφισε το καλύτερο street art κομμάτι

Η Αθήνα έξω απ' τα συνηθισμένα: 22 κρυμμένες εμπειρίες στην πόλη που ζούμε - εικόνα 21

Από την τόσο διάσημη κουκουβάγια του WD στο Μεταξουργείο και τα μεγάλα murals που δεσπόζουν σε κεντρικούς δρόμους, όπως τα ανάποδα χέρια σε στάση προσευχής του Τσάκωνα στην Ομόνοια ή το νέο τρομερό ασπρόμαυρο σχέδιο του Ino στην αρχή της Ιεράς Οδού, η street art είναι ο αστάθμητος παράγοντας που ομορφαίνει την πόλη, δημιουργώντας σημεία αναφοράς απ’ το πουθενά, τα οποία όμως πιθανόν την επόμενη ημέρα να έχουν εξαφανιστεί. Αυτήν την εφήμερη φύση της δημόσιας τέχνης θέλει να παγώσει το Urban Layers, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει χάρτη με πολλά street art έργα της Αθήνας, παροτρύνοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες περιπλανητές να τον εμπλουτίσουν με τις δικές τους ανακαλύψεις.

#22 Zero waste πράγματα να κάνεις

Αντάλλαξε μια μπλούζα

Στον Σκόρο στα Εξάρχεια(Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσσού) μπορείς να φέρεις τα παλιά σου ρούχα για να πάρεις άλλα second hand. Η λογική της ανταλλαγής, πέρα από μηδενικό αποτύπωμα, προτείνει κι ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας.

Παίξε με συνείδηση

Φλιπεράκι για τη διάσωση του Αμαζονίου, παζλ με ζώα της Σαβάνας, διαδραστικό δεντρόσπιτο και ξύλινο κουκλοθέατρο ή απλά αεροπλανάκια και αυτοκινητάκια – όλα φτιαγμένα σχεδόν αποκλειστικά με upcycled υλικά; Είναι τα οικολογικά παιχνίδια της Fat Cut.

Φτιάξε μια σβούρα

Ο Little John, μια μηχανή injection μικρού μεγέθους που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Πλαστικουργείο μαζί με το Ροκάνι, μετατρέπει το πλαστικό σε καλόγουστες σβούρες ή άλλα μικρά αντικείμενα, ανάλογα με το καλούπι. Κάνε μια βόλτα από Ασκληπιού 51 (2130443356).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.