Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2)

Πλούσια θεάματα από Ιαπωνία και Κίνα, μουσικές βραδιές από Ισπανία, σεισμικά installations που ζαλίζουν, φεστιβάλ και σεμινάρια έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2)

Ο Νιάρχος δονείται σε τζαζ ρυθμούς. Την τελευταία Κυριακή του μήνα (27/1), η σειρά συναυλιών Jazz Chronicles στο Κέντρο Πολιτισμού μας ταξιδεύει με μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση του μπασίστα/ συνθέτη Γιώργου Φακανά με τον Κουβανό ντράμερ Horacio «el negro» Hernandez. Διακεκριμένοι μουσικοί και οι δύο, ο πρώτος γνωστός και μη εξαιρετέος στυλοβάτης της εγχώριας τζαζ σκηνής και ο άλλος πολύπειρος και βραβευμένος με Grammy, ενώνουν τα μουσικά τους μονοπάτια στο Φάρο: o Φακανάς στο μπάσο, ο Hernandez στα ντραμς με αφροκουβανικό ηχόχρωμα και ένα τρίο πνευστών από τη Βουλγαρία να βάζει τη βαλκανική πινελιά. Τι άλλο;

Ας γνωρίσουμε την Ισπανία μέσα από την μουσική της! Η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Άλκη Μπαλτά, συμπράττει με τον διακεκριμένο σολίστα Boyan Ivanov Doychev και δημιουργούν μια βραδιά με διαφορετικά ακούσματα από το μοναδικό ταπεραμέντο των Ισπανών. Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου (8.30 μ.μ.) στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, τρία Ισπανικά λαϊκά τραγούδια από τον κύκλο επτά λαϊκών τραγουδιών που συνέλεξε και εναρμόνισε ο Federico García Lorca, ένα Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του συνθέτη Joaquin Rodrigo, όπως και μια σύνθεση μουσικής μπαλέτου του Manuel de Falla. H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του θεάτρου (11 π.μ.-5 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2) - εικόνα 1

Η θεατρική ομάδα Συντεταγμένοι γιορτάζει τα επτά (και κάτι ψιλά) χρόνια της και φέρνει ξανά επί σκηνής τρία έργα που ξεχώρισαν από την πορεία της. Με διαφορετικό έργο ανά δύο παραστάσεις στο θέατρο Εμπρός, αυτήν την εβδομάδα έχουμε το «Η μέθοδος της κας Μαργαρίτας» (31/1, 2/2 στις 9 μ.μ.). Σε κείμενο του Ρομπέρτο Ατάυντε και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τιμπιλή, παρακολουθούμε μια δασκάλα αποφασισμένη να επιβάλλει τη θέλησή της στους μαθητές της (το κοινό) με κάθε τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει μαστίγια και χειροπέδες αλλά μια σατυρική, κωμική και πολύ σοβαρή ταυτόχρονα, συνθήκη με υπότιτλο «Το σύστημα της Διδασκαλίας είναι η Διδασκαλία του Συστήματος», που κυκλώνει το θέμα του ευνουχισμού από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ελεύθερη συνεισφορά από το κοινό.

Για τους μικρούς μας φίλους στα βόρια, οι εκδόσεις Ίκαρος και το δραστήριο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» (Λεωφ. Κηφισίας 310, Κηφισιά) ετοιμάζουν κάτι όμορφο αυτό το Σάββατο (26/1). Σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μια διαδραστική παρουσίαση καταφτάνει και δίνει ζωή στο παραμύθι της Helen Stephens «Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο Σχολείο». Τα λιοντάρια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο. Αλλά το λιοντάρι της Έλλης δεν θέλει να μένει μόνο του, οπότε ας το συναντήσουμε στις 12 το μεσημέρι.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2) - εικόνα 2

Η νέα περιοδική «Ο Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας -Το ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ανοίγει την αυλαία σε μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 120ης Επετείου των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. Παράλληλα με τα εντυπωσιακά φωτογραφικά κάστρα πολιτισμικών θησαυρών της Miro Ito, εκδηλώσεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.), η φωτογράφος θα μιλήσει με «Η Τέχνη ως Μέσο και ως Mήνυμα Οικουμενικότητας» και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παράσταση-δρώμενο με μάσκες Gigaku από τον χορευτή Shunso, πρώην σολίστα του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ξέρατε ότι περίπου το 20% του πλανήτη γιορτάζει την Κινέζικη Πρωτοχρονιά; Η Αθήνα, για να υποδεχτεί το νέο έτος σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο που είναι αφιερωμένο στο Χοίρο, δίνει αρκετά ραντεβού αυτήν την εβδομάδα. Για ένα διήμερο (29-30/1), η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων γεμίζει με μουσική, ακροβατικά, κουνγκ φου, χορός και όπερα Kunqu, ενώ εκπαιδευτικά εργαστήρια (χαρτοκοπτική, καλλιγραφία, μαγειρική κ.ά.) πλαισιώνουν το πρόγραμμα. Παράλληλα, στα νότια της πόλης, οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αφιερώνονται στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά την Κυριακή 30 Ιανουαρίου (5.30 μ.μ.), και υποδέχεται διακεκριμένους ομιλητές στο ΚΠΙΣΝ: Zhang Qiyue (Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα), Ζu Lijun, (Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών). Άγγελος Χανιώτης (Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study). Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή. Διαβάστε όλες τις εκδηλώσεις για τη φετινή Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Αθήνα εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2) - εικόνα 3

Πόσα μοτίβα κρύβει το σύμπαν γύρω μας; Το πολυαναμενόμενο installation του Ριίοτζι Ικέντα εγκαινιάζεται αυτή τη Δευτέρα στη Στέγη (28/1, 8 μ.μ.) με ένα opening party που έχει τον πρωτοπόρο πειραματικό εικαστικό Voltnoi Brege στα decks. Φιλοξενώντας για δεύτερη φορά τον διεθνώς καταξιωμένο Ιάπωνα καλλιτέχνη, ο εκθεσιακός χώρος μετατρέπεται σε ένα immersive περιβάλλον που δονεί τις ανθρώπινες αισθήσεις με ψηφία και δεδομένα. Δώδεκα παράλληλοι βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με μια μινιμαλιστική ηλεκτρονική σύνθεση και παρασύρουν το θεατή στο «data.flux [12XGA version]», το τελευταίο έργο της εν εξελίξει σειράς «datamatics». Από τα μικρά μοτίβα που υπάρχουν γύρω μας μέχρι τις γεωγραφικές συντεταγμένες, τις κυτταρικές πληροφορίες και τις χωροχρονικές ακολουθίες, μαθηματικά και digital art ενώνονται σε μια αισθητηριακή εμπειρία πολλών οπτικοακουστικών ρίχτερ.

Ενώ η έκθεση «Η Ωραία του Πέραν» συνεχίζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εξερευνώντας το κοσμοπολίτικο αποτύπωμα της Κωνσταντινούπολης, παράλληλες εκδηλώσεις έρχονται και ανοίγουν νέα πεδία συζητήσεων. Την 1η Φεβρουαρίου, η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου και ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος συνομιλούν με θέμα «Οι πόλεις, η Πόλη και οι στρώσεις της μνήμης». Στις 6 το απόγευμα, οι δύο ομιλητές εμπνέονται από τη μυθολογία της προσωπικής και συλλογικής μνήμης, εξερευνώντας το παλίμψηστο της Πόλης.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2) - εικόνα 4

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος αφιερώνει μια ημέρα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και τη θρησκεία, με τίτλο «Αρχαία ελληνική τραγωδία και θρησκεία: η επικαιρότητα του John Gould». Με οδηγό έναν από τους πιο σημαντικούς μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας, τον John Gould, συγγραφείς, καθηγητές και μεταφραστές συναντιούνται το Σάββατο 26 του μηνός, από τις 10 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, και μιλούν για τη φύση του τραγικού προσώπου, τις ερευνητικές αντιπαραθέσεις για τον χορό της αθηναϊκής τραγωδίας, τη θεϊκή παρουσία και αναγνωρίσιμη καθολικότητα στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, αλλά και για την αταξία και τη δυσαρμονία του κόσμου. Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκουμε το διευθυντή του ΜΙΕΤ, Διονύση Καψάλη. Ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής πολιτισμικής ταυτότητας της Αττικής, ένας κύκλος τεσσάρων ομιλιών με τίτλο ««Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο. Μια νέα ματιά» ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο Διάζωμα. Στην πρώτη συνάντηση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου (7 μ.μ.) στο χώρο του Μεγάρου, τα ηνία κρατάνε δύο διαφορετικοί διανοούμενοι. Από τη μία, ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας του Σωματείου Διάζωμα, εστιάζει στην αρχαία εποχή, όταν η Αττική αποτελούσε ένα αυτόνομο κράτος με μεγαλύτερη συνοχή από αυτή που έχει σήμερα. Από την άλλη, ο Χρήστος Λάζος, νομικός, συγγραφέας και μέλος του Σωματείου Διάζωμα, μιλά για το τρίπτυχο Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο. Επίσης, στην εκδήλωση λαμβάνει μέρος η Χορωδία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής. Απαραίτητα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 5.30 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/1-1/2) - εικόνα 5

Θες να ασχοληθείς επαγγελματικά (ή εργάζεσαι ήδη και σε ενδιαφέρει να εξελιχθείς) σε τομείς γαστρονομίας, ποτού, καφέ και γενικά τουρισμού; Το πρώτο δωρεάν φεστιβάλ που απευθύνεται σε όσους θέλουν να σπουδάσουν /καταρτιστούν/ εξειδικευτούν στους συγκεκριμένους κλάδους έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Αυτό το σαββατοκύριακο (26-27/1), το Beverage Food & Tourism Festival συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές σχολές, αρκετά σεμιναριακά κέντρα και αμέτρητους καταρτισμένους επαγγελματίες ανά κλάδο, ενώ προβλέπονται δωρεάν σεμινάρια σε Barista/ Bartending, Cooking Stage αλλά και Hotel Managmnet. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα δείτε εδώ.

Το Business of Fashion Academy στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση ξεκινά τη νέα χρονιά με ένα τρίωρο course αφιερωμένο στο Brand Storytelling και το Concept Generation in Fashion. Την Τετάρτη 30/1 (6.30 μ.μ.), δύο βραβευμένοι επιχειρηματίες του χώρου, η Joy Koumentakou και ο Costantino Roselli, μοιράζονται τα κτήματα της εμπειρίας τους. Πώς ένα δυνατό concept μπορεί να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος; Πώς μικρά fashion brands παίρνουν κομμάτι της αγοραστικής πίτας από τα παραδοσιακά μεγάλα brands; Πώς φτιάχνεις την κατάλληλη ιστορία μιας επιχείρησης μέσα από τρία απλά βήματα; Απαραίτητη προεγγραφή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.