Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11)

Ο μαγικός κόσμος του Χάρι Πότερ ξαναζωντανεύει ενώ η Αθήνα μαθαίνει κινέζικα και δεν σταματάει να ιδρώνει.

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11)

#1 Ο Έντι Ρεντμέιν ξαναπαίρνει το ραβδί του!

Ο μαγικός κόσμος του Χάρι Πότερ επιστρέφει στο σίκουελ «Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ», με τον Τζόνι Ντεπ να ενσαρκώνει τον σκοτεινό πανίσχυρο μάγο του τίτλου. Στην ταινία ο μοχθηρός εχθρός των Μαγκλ (οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποια μαγική ικανότητα) Γκρίντελβαλντ κατορθώνει να αποδράσει από τα δεσμά του Κογκρέσου Μαγείας για να βάλει άμεσα σε εφαρμογή το αδίστακτο σχέδιό του: να συγκροτήσει έναν παντοδύναμο, μαγικό στρατό που επιδιώκει να κυριεύσει την ανθρωπότητα. Απέναντί του θα βρει τον Έντι Ρεντμέιν, που επιστρέφει στον ρόλο του Νιούτ Σκαμάντερ, έχοντας δίπλα του έναν αναπάντεχο σύμμαχο. Ο Τζουντ Λο ενσαρκώνει τον σοφό Άλμπους Ντάμπλντορ, που μαζί με τον Σκαμάντερ θα προσπαθήσουν να νικήσουν την επερχόμενη επίθεση του κακού…

#2 Η πειραματίστρια Πατεράκη «διαβάζει» Μαρξ

Με τον αγνό ενθουσιασμό της έφηβης και τη μεγάλη πείρα της δασκάλας, η Ρούλα Πατεράκη δοκιμάζει διαρκώς νέα πράγματα, καλώντας μας να στοχαστούμε γύρω από το θέατρο, τον άνθρωπο, τη φιλοσοφία, ακόμη και την οικονομία. Από τις 16/11 και μόνο για δώδεκα παραστάσεις παρουσιάζει μια σόλο περφόρμανς βασισμένη στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ. Το έργο που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, συνεχίζοντας να παθιάζει και να διχάζει, παραμένει σίγουρα επίκαιρο. Η παράσταση θα παιχτεί στις Ροές, στο σκηνικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Άγγελος Μέντης και στο ηχητικό που συνέθεσε ο Δημήτρης Ιατρόπουλος.

#3 Μάθε, παιδί μου, ιδεογράμματα

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 1

Μετά τα δημοφιλή μαθήματα ιταλικής γλώσσας τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων ανοίγονται σε κουλτούρες πιο μακρινών πολιτισμών. Σε συνεργασία με τον Ελληνοκινεζικό Οργανισμό Φιλίας-­Συνεργασίας, η νέα δωρεάν σειρά μαθημάτων –που θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι εγγραφές– βουτά στα κινέζικα με τμήματα είκοσι ατόμων ένα δίωρο την εβδομάδα στα Εξάρχεια (Τσαμαδού 9, 2103835541) και στην Κυψέλη (Καλογερά 18, 2108821428).

#4 Η Φάνινγκ γίνεται «Μαίρη Σέλλεϋ»

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 2

Η Αμερικανίδα σταρ αναλαμβάνει τον ρόλο της σπουδαίας συγγραφέως, η οποία υπέγραψε το ανατριχιαστικό μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν». Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Χάιφα Αλ-Μανσούρ, η Ελ Φάνινγκ ενσαρκώνει τη Μέρι Γουόλστον­κραφτ-Γκόντγουιν στα δεκάξι της χρόνια, όταν γνώρισε τον ρομαντικό ποιητή Πέρσι Σέλεϊ. Η σχέση τους την ενέπνευσε στη γέννηση του απόλυτου γοτθικού λογοτεχνικού μύθου σε μια εποχή απαξίωσης των γυναικών δημιουργών. Δείτε στην οθόνη πώς η Αγγλίδα συγγραφέας κατάφερε να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια για να δει το αριστούργημά της τυπωμένο.

#5 Έργα από ιδρώτα έχετε ξαναδεί;

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 3

Ενώ η 6η Μπιενάλε της Αθήνας συνεχίζεται στα κτίρια γύρω από την Πλατεία Κολοκοτρώνη, η Άλις Ποτς –πέρα από το έργο της στο Εσπέρια Παλλάς (Σταδίου 22)– καταφθάνει στη Στέγη με μια μεγαλύτερη εκθεσιακή πρόταση. Έργα κρυστάλλινα κι έντονα σε χρώμα, φτιαγμένα από ιδρώτα αθλητών και χορευτών, εξερευνούν τη χημεία, τη μόδα, την επιστήμη αλλά και την ομορφιά των ανθρώπινων εκκρίσεων. Αλλόκοτο; Ευκαιρία να το ανακαλύψετε. Χορέψτε στο ειδικά σχεδιασμένο dancefloor της έκθεσης «Sweat - Athens», ιδρώστε στο «γυμναστήριο» και δείτε πώς ο ιδρώτας μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατο έργο τέχνης (μέχρι 27/11). Είσοδος ελεύθερη.

#6 Τρύπωσε στις μελωδίες των Cold Cave

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 4

Ένα καλοφτιαγμένο μείγμα από darkwave, noise και synth pop είναι το καλλιτεχνικό output των Cold Cave, που μας επισκέπτονται την Παρασκευή 16/11 στην «Death Disco». Θεωρούνται ένα από τα top dark συγκροτήματα της νέας γενιάς και αναπτύχθηκαν μέσα από την ιδιαίτερη έμφαση που έδινε ο Wesley Eisold στον συνθετημένο ηλεκτρονικό ήχο, αφού δεν μπορούσε να παίξει κιθάρα λόγω εκ γενετής αναπηρίας. Με πρόσφατο το ωραίο EP τους «You & me & infinity», οι Cold Cave έρχονται ως πλήρης μπάντα –και όχι ως ντουέτο όπως συνήθιζαν– με την ανάλογη dark σκηνική αμφίεση και στάση.

#7 Συγκλονιστική ιστορία ενηλικίωσης

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 5

Είναι σταθερή η προτίμηση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για σύγχρονα έργα που αποτυπώνουν τις συγκρούσεις της εποχής μας, έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία που τον περιβάλλει. Το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;» του Σάιμον Στίβενς είναι ένα από τα παρεμβατικά έργα του σήμερα, μια συγκλονιστική ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Ανεβαίνει από Πέμπτη 15/11 στο «Τζένη Καρέζη».

#8 Βίρα τις άγκυρες

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 6

Πατώντας ευρηματικά στους άξονες της μνήμης, του ταξιδιού και της υβριδικής αποτύπωσης, ο Βασίλης Πέρρου φέρνει τη νέα του σύνθεση «Κιβωτός» στην γκαλερί Σκουφά. Από την Πέμπτη 15/11 (εγκαίνια: 7.30 μ.μ.), έργα σε ξύλο, με λάδι, γραφίτη και μεικτά υλικά, παίζουν με την αντίληψη του θεατή, ισορροπώντας πολυεπίπεδα ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το συμβολικό. Μέσα από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, η κιβωτός γίνεται φορέας ελπίδας στα σύγχρονα αδιέξοδα αλλά και φορέας μνήμης, ενώ παραμένει συναισθηματικά φορτισμένη ως κύριο μέσο μεταφοράς μεταναστευτικών ρευμάτων.

#9 Χρυσό «Κορίτσι» των Κανών

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 7

Οι θεατές έβγαιναν συγκινημένοι από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βέλγου Λούκας Ντοντ τον περασμένο Μάιο στην Κρουαζέτ, το οποίο έφυγε τελικά από τις Κάνες με τη Χρυσή Κάμερα. Ο 27χρονος δημιουργός συνθέτει στο «Κορίτσι» το πορτρέτο της διεμφυλικής έφηβης Λάρα, η οποία προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική μάχη όμως που βρίσκεται μπροστά της είναι η επέμβαση αλλαγής φύλου.

#10 Μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια στην Αβραμιώτου

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 8

Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι εξαιρετική. Σε όλα της. Στα τραγούδια, στα γραπτά, στην ερμηνεία, στην παρουσία της... Εδώ και μερικά χρόνια δίνει το δικό της στίγμα στη μουσική μας σκηνή μέσα από τους δίσκους και τις εμφανίσεις της. Βάζει τη δική της σφραγίδα – όπως στην «Αλληλογραφία» με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτά παρουσιάζει στο «Six D.O.G.S.» (16/11), μαζί με τα υπέροχα δικά της.

#11 Χαρτογραφώντας σε πηλό

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 9

Η Βανέσσα Αναστασοπούλου, ζωγράφος με αξιοσημείωτη παρουσία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πειραματίζεται για πρώτη φορά με την κεραμική και παρουσιάζει το αποτέλεσμα υπό τον τίτλο «Χαρτογραφώντας σε πηλό», από την Πέμπτη 15/11 (εγκαίνια: 7 μ.μ.), στο τριώροφο κτίριο της γκαλερί-αντικερί Μαρτίνος. Η σπονδυλωτή εικαστική σύνθεση ­κινείται ανάμεσα σε συμβολικά μακρόστενα βάζα-τοτέμ, μεγάλες στρογγυλές φόρμες που θυμίζουν πλανήτες, χειροποίητες κούπες με μυθολογικές μορφές κι ένα ζωγραφισμένο ολοκληρωμένο σερβίτσιο. Επίσης, στο κτίριο του παλαιοπωλείου, δόθηκε παράταση στην έκθεση απτής επαυξημένης πραγματικότητας «In need of transformation» της Νάσιας Ιγγλέση.

#12 Ποιος είναι ο επόμενος πρωταθλητής;

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 10

Πυγμαχία, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, ξιφασκία ή κωπηλασία; Η έκθεση «Τhe champion», που παρουσιάζεται από την Παρασκευή 16/11 στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, φέρνει μια ενδιαφέρουσα διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Φορέστε το ψηφιακό περικάρπιο, δοκιμάστε τις επιδόσεις σας σε Champ Labs (προσομοι­ώσεις από δώδεκα διαφορετικά αθλήματα) και κυνηγήστε το υψηλότερο σκορ! Ιστορικά αθλητικά στοιχεία και προσωπικότητες πλαισιώνουν την εμπειρία.

#13 Στο «Σφαγείο» της Μέσης Ανατολής

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 11

Το πολυβραβευμένο «Σφαγείο» του Ισραηλινού Ιλάν Χατσόρ διηγείται μια οικογενειακή ιστορία Παλαιστινίων, προτρέποντας τον θεατή να παραδώσει τα «όπλα» των όποιων προκαταλήψεων κουβαλά. Πάντοτε επίκαιρο και φιλειρηνικό, ανεβαίνει από Πέμπτη 15/11 στο Olvio από τον σκηνοθέτη Κώστα Παπακωνσταντίνου και την ομάδα Από τα Έγκατα της Γης.

#14 Επτά ηρωίδες, επτά έργα

Athens Calling | 14 ματιές στην πόλη (15-21/11) - εικόνα 12

Με άξονα και τίτλο τον αριθμό «7», η νέα έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο τέχνης ΣΤΟart Κοραή φέρνει εμβληματικές γυναικείες φιγούρες του κινηματογράφου στον καμβά. Σε επιμέλεια του καθηγητή και σημαντικού εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη, επτά καλλιτέχνιδες εμπνεύστηκαν από ταινίες που πρόκειται να προβληθούν στο σχετικό αφιέρωμα του Πανοράματος και χρησιμοποίησαν ελεύθερα διαφορετικές τεχνοτροπίες και υφολογίες στην αποτύπωση (μέχρι 5/12).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.