Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10)

Τα παιδιά γίνονται μικροί επιστήμονες και οι μεγάλοι έρχονται τετ-α-τετ με τον Τζέφρυ Ευγενίδη.

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10)

#1 Ο Μπάμπης Μακρίδης δεν ζητάει «Οίκτο»

Μετά το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «L» (2012), ο ταλαντούχος σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα ευφυές σενάριο, το οποίο συνυπογράφει με τον υποψήφιο για Όσκαρ Ευθύμη Φιλίππου. Ο κεντρικός ­ήρωας της νέας του ταινίας με τίτλο «Οίκτος» είναι ένας άντρας που εθίζεται στη θλίψη όταν η γυναίκα του πέφτει σε κώμα. Η μακάβρια αυτή απόλαυση τον οδηγεί στα άκρα και αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα του, καθώς δεν μπορεί πια να ζήσει δίχως να νιώσει πόνο, με τον πρωταγωνιστή Γιάννη Δρακόπουλο να δίνει μια ερμηνεία που κλέβει την παράσταση. Η ταινία του Μακρίδη έκανε πρεμιέρα στο κορυφαίο Φεστιβάλ Σάντανς, ακριβώς όπως και το «L», και στη συνέχεια έκανε μια αξιοσημείωτη πορεία σε άλλα σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως αυτό του Ρότερνταμ.

#2 Τετ-α-τετ με τον Ευγενίδη

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 1

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός, βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» για μια συζήτηση γύρω από τη ρευστή ταυτότητα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Με αφετηρία­ την ελληνο-­ιρλανδική καταγωγή του και την ουσιαστική επίδρασή της στον ίδιο αλλά και στο έργο του, ο γνωστός συγγραφέας περιμένει την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου (7.30 μ.μ.) το αθηναϊκό κοινό στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Απαραίτητη η προεγγραφή στο www.snfcc.org.

#3 Τα σάουντρακ του Legrand στο Ηρώδειο

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 2

Update: Η προγραμματισμένη συναυλία του Michel Legrand αναβάλλεται λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Συνθέτης κινηματογραφικών σάουντρακ που έχουν μείνει στην ιστορία –όπως οι «Ομπρέλες του Χερβούργου» ή η «Υπόθεση Τόμας Κράουν»– αλλά και σπουδαίος τζαζ μουσικός στην πρώτη του φάση, ο Michel Legrand είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές φυσιογνωμίες του καιρού μας. Τώρα έρχεται στο Ηρώδειο (Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου) για μια μοναδική συναυλία, στο πρώτο μέρος της οποίας θα διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες του. Στο δεύτερο μέρος, πάλι, στην παρέα θα προστεθεί ο Γιώργος Περρής, ο οποίος έχει σταθερή και γόνιμη συνεργασία μαζί του, για να ερμηνεύσει τα πιο γνωστά του τραγούδια.

#4 Μουσεία σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 3

Με την ευκαιρία των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σημαντικά μουσεία της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους δωρεάν στο κοινό. Μη χάσετε, λοιπόν, αυτό το σαββατοκύριακο 29-30 Σεπτεμβρίου τη δωρεάν περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης , τόσο στη μόνιμη όσο και στην περιοδική έκθεση για την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Βυζαντινό Μουσείο.

#5 Γίνε ερευνητής σε μια βραδιά

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 4

Update: Λόγω καιρικών συνθηκών η «Βραδιά του Εξερευνητή» μεταφέρεται για την επόμενη Παρασκευή (5 Οκτωβρίου), στο ίδιο μέρος.

Η Βραδιά του Ερευνητή, η μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της έρευνας και της επιστήμης, επιστρέφει για πέμπτη συνεχή χρονιά και προσγειώνεται στο Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (5 μ.μ.-12 μεσάν.). Με στόχο την εξοικείωση του κοινού με το ερευνητικό έργο, πρωτότυπα πειράματα, επιτόπιες μετρήσεις κι εφαρμογές με επιστημονικά όργανα υψηλής τεχνολογίας αλλά κι επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων συνδυάζονται μαζί με μουσική, ομιλίες, κυνήγι θησαυρού και θέατρο σκιών, σε ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια (με ελεύθερη είσοδο).

#6 Οι θεατρικές επαναλήψεις κρατούν γερά

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 5

Επιτυχημένες παραστάσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα επιστρέφουν στη σκηνή για τρίτη και τέταρτη φορά, κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα. Από 3 Οκτωβρίου ξαναπαίζεται για δεύτερη χρονιά η «Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το ίδιο και ο «Φεγγίτης», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στο Εμπορικόν. Για τρίτη χρονιά ανεβαίνουν τόσο η «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα (ΙΙΙ)» από τον Νίκο Μαστοράκη στο Θέατρο Τέχνης, που διακρίθηκε και στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του «α», όσο και το «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη, αυτήν τη φορά στο «Τζένη Καρέζη» (από 1/10). Ο επίσης βραβευμένος «Άγριος σπόρος», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στο Θέατρο Επί Κολωνώ (από 1/10).

#7 Μια σύγχρονη τραγωδία για την Ευρώπη

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 6

Το Θέατρο Τέχνης συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Κώστα Παπακωστόπουλο του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολονίας με τη φιλοξενία μιας μοναδικής στο είδος της παράστασης στη σκηνή της Φρυνίχου. Στο «Eurexit» (28 Σεπτεμβρίου, με ελληνικούς υπέρτιτλους), ένα έργο εμπνευσμένο από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, αναζητείται το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και η θέση της χώρας μας σε αυτή, μέσα από τις απόψεις Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι είτε μιλούν για την κρίση της δημοκρατίας στη γηραιά ήπειρο είτε για την πίστη τους στα ιδανικά της.

#8 Μουσική πολιτισμική γέφυρα

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 7

«Σμύρνη-Νέα Σμύρνη: γέφυρες πολιτισμού» και ο Γιώργος Νταλάρας συναντάει και πάλι την Κρατική Ορχήστρα της Σμύρνης στο Ηρώδειο (29 Σεπτεμβρίου), υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Hakan Sensoy. πρόκειται για επανάληψη της περσινής συναυλίας που είχε δοθεί στη Σμύρνη. Η σύμπραξη αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνικής ορχήστρας με τον Γιώργο Νταλάρα θεωρείται major πολιτιστικό event. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, μπαλάντες της Μεσογείου και παραδοσιακά τραγούδια, ενώ υπάρχει και μια «ένθεση» της «Μικράς Ασίας» του Απόστολου Καλδάρα, που γράφτηκε για να υμνήσει τη σύνδεση των δύο λαών. Συμμετέχουν πολλοί Έλληνες σολίστες και οι ενορχηστρώσεις έχουν γίνει από τον Κώστα Γανωσέλη.

#9 Όλος ο Μόραλης στο Μπενάκη

Athens Calling | 9 ματιές στην πόλη (27/9-3/10) - εικόνα 8

Από τα φοιτητικά του χρόνια στην Καλών Τεχνών, τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής μέχρι τις σκηνογραφικές δουλειές, τη συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας του ’58 και την ώριμη περίοδό του, ο Γιάννης Μόραλης αποκαλύπτεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, το εντυπωσιακά πλούσιο αφιέρωμα συγκεντρώνει –σε χρονολογική διάταξη– περίπου 200 έργα ζωγραφικής και πάνω από 400 εκθέματα από όλο το δημιουργικό φάσμα του καλλιτέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.