Soundscapes Landscapes ΙΙ: οι ιστορίες της Αθήνας έρχονται στη Στέγη

Ένα σκηνοθετημένο VR περιβάλλον ηχητικής πραγματικότητας ζωντανεύει τα κρυμμένα μυστικά αυτής της πόλης, χωρίς να ζητά χρηματικό αντίτιμο.

Soundscapes Landscapes ΙΙ: οι ιστορίες της Αθήνας έρχονται στη Στέγη

Μερικές φορές ξεχνάμε πως η Αθήνα (όπως και κάθε άλλη πόλη βέβαια) δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός τόπος αλλά ένα δημιούργημα κοινωνικού ιστού. Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τα –φρεσκοβαμμένα είτε μισοφαγωμένα από τον χρόνο– ντουβάρια της είναι εκείνοι που άθελά τους οδήγησαν σε αυτό που βλέπουμε σήμερα και που συνεχίζουν μέρα με τη μέρα να το ανατροφοδοτούν ανάλογα με τους σκοπούς και τις αναγκαιότητές τους, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν.

Έτσι, για να μιλήσουμε για την γειτονιά που μας αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κεραμεικός, το Γκάζι και το Μεταξουργείο (τουτέστιν η περιοχή του Ρουφ) δεν είναι απλώς ένα ψηφιδωτό βραδινής διασκέδασης, που καλύπτει από εναλλακτικά καφενεδάκια και τζαζ λαϊβάδικα μέχρι μέταλ στέκια και ελληνάδικα. Κρύβει καθημερινές ιστορίες κατοίκων, φιλόδοξα αρχιτεκτονικά project και ένα παρελθόν φυσικά λαμπρής βιομηχανικής ιστορίας. Όλα αυτά επεχείρησε να αναδείξει η ομάδα Medea Electronique μετά από χρονοβόρα και εντυπωσιακή έρευνα, με το περσινό της project Soundscapes Landscapes/ Ρίζωμα ΙΙ –μια εφαρμογή για κινητό ή τάμπλετ που αυτόματα εντοπίζει την τοποθεσία σας και αναπαράγει συγκεκριμένα ηχητικά κομμάτια που συνάδουν με τον χώρο.

Soundscapes Landscapes ΙΙ: οι ιστορίες της Αθήνας έρχονται στη Στέγη - εικόνα 1

«Δεν έρχεται για να αντικαταστήσει κάποιο tour guide, αλλά περισσότερο για να λειτουργήσει σαν ένα συμπληρωματικό εργαλείο ξενάγησης στην πόλη», όπως μας είχε εξηγήσει ο μέλος της ομάδας Μανώλης Μανουσάκης, της οποίας η «ντοκιμαντερίστικη» δουλειά έρχεται συγκεντρωμένη στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε μία προσομοίωση από VR stations. Από τις 2 Φεβρουαρίου, ηχοτοπία, συνεντεύξεις και αστικοί βόμβοι συνδυάζονται με τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα και καλλιτεχνικά βίντεο σε ένα extended reality tour που επανατοποθετεί στον χώρο το υλικό που συλλέχθηκε από την εξερεύνηση της περιοχής.

Πως μπλέκονται οι θρακιώτικοι ρυθμοί με τις ρεμπέτικες πενιές του Μάρκου Βαμβακάρη; Τι έχει να πει ένας Μουσουλμάνος ιμάμης για τον ίδιο και το παιδί του; Υπάρχει νόμιμη πορνεία στα στενά του Μεταξουργείου; Πως είναι να μοιράζεις φαγητό στις γειτονιές της Αθήνας; Μέχρις ότου ανακαλύψετε τις απαντήσεις στη Στέγη, μπορείτε να βιώσετε δια ζώσης έναν… διαφορετικό περίπατο κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή. Φορέστε τα ακουστικά σας, ξεκινήστε από τον σταθμό Κεραμεικό και ακολουθήστε τις εκατοντάδες αφηγήσεις που σας περιμένουν.

i Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2109005800, 2-11/2, 4-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη (με δελτία εισόδου).

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.