Ο Κώστας Ρουσσάκης αλλάζει κλίμακα

Μια συμπλοκή από μικρότερα αυτόνομα αντικείμενα με αναφορά στο τικ τακ του εκκρεμούς.

Ο Κώστας Ρουσσάκης αλλάζει κλίμακα

Μια συμπλοκή από μικρότερα αυτόνομα αντικείμενα με αναφορά στο τικ τακ του εκκρεμούς.

Ο Κώστας Ρουσσάκης αλλάζει κλίμακα - εικόνα 1

Στην τελευταία του ατομική έκθεση κατασκεύασε επί μέρες ένα πάτωμα σε μοτίβο ψαροκόκαλο που κάλυπτε όλο το δάπεδο της γκαλερί ανατρέχοντας στις εργατικές μνήμες της παιδικής του ηλικίας και με πρώτη ύλη ένα «βουνό» από λατάκια, ενώ στο παρελθόν τα υπερμεγέθη γλυπτά του (ένα γιγάντιο γκαζάκι σε ένα γήπεδο, μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στην Πλατεία Νερού, μια αγχόνη) από ευτελή συχνά υλικά έχουν κάνει αίσθηση.

Στη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Σήμερα έπρεπε» που εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου στη γκαλερί Elika, ο Κώστας Ρουσσάκης, που δουλεύει συνήθως πάνω σε μεγάλες σε κλίμακα φόρμες και εφήμερες εγκαταστάσεις, επινοεί μια συμπλοκή από μικρότερα αυτόνομα αντικείμενα. Τα ανασύρει από τον χώρο που τα όρισε και τους αναθέτει την αποστολή να ορίσουν τώρα εκείνα ένα νέο πεδίο, εστιάζοντας τόσο στη μεταξύ τους σχέση όσο και στον χώρο που τα δέχεται. Στο πεδίο αυτό καλείται να εισέλθει ο αποδέκτης του έργου.

Όπως αναφέρει: «Για να γίνει το τικ τακ του εκκρεμούς μέτρηση του χρόνου και άρα ρολόι, έπρεπε κάποιος να επιβεβαιώσει ότι το εκκρεμές κάνει σταθερό αριθμό ταλαντώσεων σε μια μέρα. Το καθήκον ανέλαβε μια ομάδα Ιησουιτών μοναχών, υπό την καθοδήγηση κάποιου Ριτσιόλι. Βάλανε κάποιο ουράνιο σημάδι, τη διέλευση ενός άστρου από ένα καθορισμένο σημείο που γινόταν μία φορά κάθε νύχτα, και ανάμεσα σε δύο διελεύσεις έπαιζαν αυτοί το ρόλο του ρολογιού, μετρώντας μέχρι τελικής εξαντλήσεως, για εβδομάδες και με διάφορες παραλλαγές στην κατασκευή του εκκρεμούς, τις δεκάδες χιλιάδες ταλαντώσεις. τικ τακ ένα δύο επί νύχτες ατελείωτες.»

Ο Κώστας Ρουσσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούσασε γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα. Η συνεργασία του με τη γκαλερί Elika ξεκινάει το 2013 με την εγκατάσταση "η αλήθεια είναι αγάπη μου ότι δε θυμάμαι τίποτα". Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγκαίνια Παρασκευή 24.03.17, 8μμ
Διάρκεια έκθεσης 24.03 – 29.04.17

Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 12-4μμ

Elika Gallery, Ομήρου 27, Αθήνα, 210 36 18 045, www.elikagallery.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/08/2022

Μια ομάδα εικαστικών υφαίνουν την ιστορία της θάλασσας

Η έκθεση "μοίρα μου… ΘΑΛΑΣΣΑ" παρουσιάζεται στο νησί της Άνδρου και περιλαμβάνει έργα που εξυμνούν το στοιχείο του νερού, τις ελληνικές θάλασσες και την σχέση τους με τους τόπους που "αγκαλιάζουν".

Έναρξη σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Πολεμικού Μουσείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δρομολογείται η ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μεταμόρφωση του ιστορικού μουσείου σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

14 σύγχρονοι καλλιτέχνες επανεξετάζουν τη μορφή του Εύζωνα

Η Γκαλερί Σκουφά στη Μύκονο παρουσιάζει το "Evzonas Project" προβάλλοντας την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη πάνω στη συμβολική μορφή του τσολιά.

Ταξιδέψτε στο pop art κινηματογραφικό σύμπαν του Luca Valentini

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο "The Fame Game " εγκαινιάζεται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Τι έρχεται το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη;

Όλες οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πρόκειται να δούμε μετά το καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

Παράταση της έκθεσης "Deus ex machina" στην Επίδαυρο

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου με την Imagine Visual Arts στον χώρο του Xenia Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.