Ο Κώστας Ρουσσάκης αλλάζει κλίμακα

Μια συμπλοκή από μικρότερα αυτόνομα αντικείμενα με αναφορά στο τικ τακ του εκκρεμούς.

Ο Κώστας Ρουσσάκης αλλάζει κλίμακα

Μια συμπλοκή από μικρότερα αυτόνομα αντικείμενα με αναφορά στο τικ τακ του εκκρεμούς.

Ο Κώστας Ρουσσάκης αλλάζει κλίμακα - εικόνα 1

Στην τελευταία του ατομική έκθεση κατασκεύασε επί μέρες ένα πάτωμα σε μοτίβο ψαροκόκαλο που κάλυπτε όλο το δάπεδο της γκαλερί ανατρέχοντας στις εργατικές μνήμες της παιδικής του ηλικίας και με πρώτη ύλη ένα «βουνό» από λατάκια, ενώ στο παρελθόν τα υπερμεγέθη γλυπτά του (ένα γιγάντιο γκαζάκι σε ένα γήπεδο, μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στην Πλατεία Νερού, μια αγχόνη) από ευτελή συχνά υλικά έχουν κάνει αίσθηση.

Στη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Σήμερα έπρεπε» που εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου στη γκαλερί Elika, ο Κώστας Ρουσσάκης, που δουλεύει συνήθως πάνω σε μεγάλες σε κλίμακα φόρμες και εφήμερες εγκαταστάσεις, επινοεί μια συμπλοκή από μικρότερα αυτόνομα αντικείμενα. Τα ανασύρει από τον χώρο που τα όρισε και τους αναθέτει την αποστολή να ορίσουν τώρα εκείνα ένα νέο πεδίο, εστιάζοντας τόσο στη μεταξύ τους σχέση όσο και στον χώρο που τα δέχεται. Στο πεδίο αυτό καλείται να εισέλθει ο αποδέκτης του έργου.

Όπως αναφέρει: «Για να γίνει το τικ τακ του εκκρεμούς μέτρηση του χρόνου και άρα ρολόι, έπρεπε κάποιος να επιβεβαιώσει ότι το εκκρεμές κάνει σταθερό αριθμό ταλαντώσεων σε μια μέρα. Το καθήκον ανέλαβε μια ομάδα Ιησουιτών μοναχών, υπό την καθοδήγηση κάποιου Ριτσιόλι. Βάλανε κάποιο ουράνιο σημάδι, τη διέλευση ενός άστρου από ένα καθορισμένο σημείο που γινόταν μία φορά κάθε νύχτα, και ανάμεσα σε δύο διελεύσεις έπαιζαν αυτοί το ρόλο του ρολογιού, μετρώντας μέχρι τελικής εξαντλήσεως, για εβδομάδες και με διάφορες παραλλαγές στην κατασκευή του εκκρεμούς, τις δεκάδες χιλιάδες ταλαντώσεις. τικ τακ ένα δύο επί νύχτες ατελείωτες.»

Ο Κώστας Ρουσσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούσασε γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα. Η συνεργασία του με τη γκαλερί Elika ξεκινάει το 2013 με την εγκατάσταση "η αλήθεια είναι αγάπη μου ότι δε θυμάμαι τίποτα". Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγκαίνια Παρασκευή 24.03.17, 8μμ
Διάρκεια έκθεσης 24.03 – 29.04.17

Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 12-4μμ

Elika Gallery, Ομήρου 27, Αθήνα, 210 36 18 045, www.elikagallery.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".