2 ενδιαφέρουσες ομιλίες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δύο διαλέξεις του Γιώργου Κυριακόπουλου (13 Απριλίου) και του Μπάμπη Παπαδημητρίου (20 Απριλίου), περιλαμβάνει το πρόγραμμα διαλέξεων για ενήλικες για το μήνα Απρίλιο.

2 ενδιαφέρουσες ομιλίες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δύο διαλέξεις του Γιώργου Κυριακόπουλου (13 Απριλίου) και του Μπάμπη Παπαδημητρίου (20 Απριλίου), περιλαμβάνει το πρόγραμμα διαλέξεων για ενήλικες για το μήνα Απρίλιο.

2 ενδιαφέρουσες ομιλίες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 1

Κεραμικά Μαγειρικά Σκεύη και Μαγειρεία στο Αιγαίο (1700-1950)
ομιλία | Τετάρτη 13 Απριλίου, 19.00-20.30
με τον Γιώργο Κυριακόπουλο

Με αφορμή τη μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τα μαγειρικά σκεύη του Αιγαίου (1700-1950) ως επίμετρο στον αρχαιολογικό τόμο “Ceramics, Cuisine and Culture” (Οξφόρδη 2015), o Γιώργος Κυριακόπουλος πραγματοποιεί διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 13 Απριλίου.

Πρόκειται για μία έντονα εικονογραφημένη περιήγηση στον κόσμο των σπιτιών και κατοικιών του Αιγαίου (τόσο του νησιωτικού όσο και των ηπειρωτικών ακτών του), στα μαγειρεία και τους φούρνους τους, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται τα κεραμικά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτά. Έμφαση θα δοθεί στα μαγειρικά κεραμικά σκεύη, όπου μέσα από εκτενή παραδείγματα σχετικά με τη φόρμα, τις χρήσεις, τα ονόματα και τις τοπικές συνήθειες, θα επιχειρηθεί να συνταχθεί μία τυπολογία αυτών των σκευών. Τέλος θα γίνει μία σύντομη εξιστόρηση του φαινομένου των Σιφνιών τσουκαλάδων, που έμελλαν να συνδέσουν το όνομά τους περισσότερο από όλους με τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη του Αιγαίου τους τελευταίους τρείς αιώνες.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά ως στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία 42 χρόνια συλλέγει και ερευνά νεώτερα ελληνικά κεραμικά.

Η συλλογή του αριθμεί 3.900 αντικείμενα, 7.000 όστρακα, μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων και μαρτυριών, ένα εν εξελίξει αρχείο ονοματολογίας των χρηστικών κεραμικών σκευών, καθώς και περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες από αγγειοπλαστεία (εν λειτουργία ή ερειπωμένα). Το φωτογραφικό αρχείο του περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από ερειπωμένα σπίτια και τα μαγειρεία τους σε όλη την Ελλάδα. Η αντιπροσωπευτικότητα της συλλογής, γεωγραφικά και ειδολογικά, την καθιστά μία από τις σημαντικότερες του είδους της.

Τα τελευταία 6 χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ενημέρωσης και δημοσίευσης. Με εξειδικευμένες διαλέξεις (Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Σύνδεσμος Φίλων Αρχείου Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Σύλλογος Κυπρίων Αρχαιολόγων, Πρωτοβουλία Μουσείου Κεραμικής Σίφνου, Ίδρυμα Κατακουζηνού κλπ) ή συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες (Πανεπιστήμια Άμστερνταμ και Αιγαίου) επιχειρεί να προσεγγίσει τόσο το γενικό κοινό όσο και τους αρχαιολόγους, με σκοπό αφ’ ενός την ανάδειξη της σημασίας της νεώτερης αγγειοπλαστικής τέχνης της Ελλάδας και αφ’ ετέρου την κάλυψη του εκπαιδευτικού κενού των νεώτερων γενεών αρχαιολόγων, οι οποίοι δεν έχουν πιά την τύχη να αντλήσουν σχετικά συμπεράσματα από μία τέχνη που μέχρι πρότινος ήταν ακόμη ζωντανή και που πλέον, μετά από 60 αιώνες συνεχούς παρουσίας, απειλείται με ολοσχερή αφανισμό.
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι επίσης ο ιδρυτής και διαχειριστής της διαδικτυακής Ομάδας Potters and Pottery of Greece στο Facebook, όπου μέσα από ποικίλες αναρτήσεις με θέμα την νεώτερη ελληνική λαϊκή αγγειοπλαστική, γίνεται ανταλλαγή απόψεων και φωτογραφικού υλικού μεταξύ των 2.000 ενεργών μελών της.

Κόστος συμμετοχής: 10€
Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (όλες οι κατηγορίες): 8€ Αρχαιολόγοι & Φοιτητές Αρχαιολογίας (με την ανάδειξη κάρτας): ελεύθερη είσοδος

2 ενδιαφέρουσες ομιλίες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 2

Πού τελειώνει η κρίση;
ομιλία | Τετάρτη 20 Απριλίου, 19.00-20.30
με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου

Από την κρίση του 2010 στη σημερινή: τι άλλαξε;
Ελλάδα και Ευρώπη: απόκλιση και αποξένωση ― Χρειάζονται νέα μέτρα;
Το νέο καθεστώς συντάξεων.
Κίνδυνος Grexit ― Σημάδια Εξόδου. Και η ανάκαμψη;
Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, σε μια ξεχωριστή ομιλία στις 20 Απριλίου.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος. Συνεργάζεται με την εφημερίδα «Καθημερινή», το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «Σκάι». Στο παρελθόν εργάστηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εμπορική Τράπεζα και στην τράπεζα Eurobank EFG. Είναι οικονομολόγος και γεννήθηκε στην Αθήνα.

Κόστος συμμετοχής: 10€ Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (όλες οι κατηγορίες): 8€

Για τη συμμετοχή στις παραπάνω ομιλίες, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά (στο www.cycladic.gr) ή τηλεφωνικά στο 210-7228321-3 (εσωτ. 150)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.