Χρήστος Λιάλιος: Κατασκευάζοντας μια εικαστική αφήγηση σε μορφή βιβλίου

Από τους πιο ενδιαφέροντες σχεδιαστές στο χώρο του εικαστικού βιβλίου, ο Χρήστος Λιάλιος μας μιλά για το νέο του εγχείρημα που φέρει «έναν τίτλο αρκετά περιγραφικό ώστε να διαφοροποιεί την έννοια εκδόσεων και εκδοτικού project».

Χρήστος Λιάλιος: Κατασκευάζοντας μια εικαστική αφήγηση σε μορφή βιβλίου

Πως προέκυψε το Big black mountain the darkness never ever comes και ποιος ειναι ο στόχος σας;
Το Big black mountain the darkness never ever comes είναι ένα εκδοτικό project που δουλευόταν αρκετό καιρό στο επίπεδο της ιδέας. Η εμπλοκή μου ως σχεδιαστής στο χώρο των εικαστικών βιβλίων και των εκδόσεων με κατέυθυναν προς αυτό, απλά δεν μπορούσα να το υλοποιήσω μόνος μου. Το 2013 ξεκίνησε η συνεργασία μου με την σχεδιάστρια Κατερίνα Βαζούρα με την οποία αποφασίσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Το κοινό μας ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό βιβλίων και η ανάγκη μας να αναδείξουμε πτυχές εικαστικών βιβλίων από καλλιτέχνες που δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να προσδιοριστούν μέσα από αυτά μας οδήγησε στο Big black mountain the darkness never ever comes.
Στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με καλλιτέχνες να ανταλλάξουμε ιδέες γύρω από το βιβλίο ως μέσον ή ακόμα και ως αντικείμενο. Να κατασκευάσουμε μια αφήγηση σε μορφή βιβλίου που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας πληροφοριών ή ως μια πειραματική συσκευή που βασίζεται σε ερευνητικές εργασίες.
Αν και είναι παράδοξο να χρησιμοποιούμε μια πρόταση ως όνομα εκδόσεων, στην πραγματικότητα είναι αρκετά περιγραφικό ώστε να διαφοροποιεί την έννοια εκδόσεων και εκδοτικού project. Είναι ένα μεγάλο μαύρο βουνό στο οποίο το σκοτάδι δεν έρχεται ποτέ.

Χρήστος Λιάλιος: Κατασκευάζοντας μια εικαστική αφήγηση σε μορφή βιβλίου - εικόνα 1
Από το νέο βιβλίο του Χρήστου Λιάλιου και της Κατερίνας Βαζούρα, το οποίο θα εκδοθεί το Γενάρη.

Ποια ειναι τα πρώτα βιβλία που κυκλοφορήσατε; Πες μας δυο λόγια γι αυτά. Έχετε άλλες εκδοσεις στα άμεσα σχέδια σας;
Έχουμε εκδόσει δύο βιβλία και ετοιμάζουμε άλλο ένα το οποίο θα εκδοθεί τον Γενάρη. Η αρχή έγινε με το “Same but Different” του Christos Lialios και στη συνέχεια εκδόσαμε το “Green Tea in a Mauve Mood” του Paul Rondags.
Το “Same but Different” είναι ένα βιβλίο με λουλούδια που αγγίζει το πεδίο της ανθολογίας. Αποτελείται από δύο τεμνόμενες ιστορίες. Μία επιλογή λουλουδιών σε σκοτεινά μέρη, μια αφήγηση «νεκρής φύσης» και μια επιλογή λουλουδιών που αποκαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από σχέδια. Και στις δυο ιστορίες ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί Polaroid. Το βιβλίο εκδόθηκε στα 200 αντίτυπα, 50 από τα οποία περιέχουν ένα πρωτότυπο Polaroid.
Το “Green Tea in a Mauve Mood” είναι ένα φωτογραφικό βιβλίο που συγκεντρώνει για πρώτη φορά μια επιλογή από φωτογραφίες του καλλιτέχνη Paul Rondags. Οι φωτογραφίες του είναι παρατηρήσεις απομονομένων στιγμών της καθημερινής ζωής. Το στοιχείο της διάθεσης, του τόνου, της αισθητικής έχει συνταχθεί με τις αναμνήσεις και τις συναντήσεις της ζωής του. Με τον τρόπο αυτό οι εικόνες μιλούν και γι ‘αυτόν. Υπάρχουν αφηγηματικές πτυχές με χαλαρή και ασαφή σημεία, που ακολουθούν περισσότερο την διαίσθηση για φωτογραφία παρά την έννοιά της. Η έκδοση αριθμεί τα 250 αντίτυπα και περιέχει μια φωτογραφια εκτυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί.

Πως διανέμονται τα βιβλία σας;
Τα βιβλία μπορεί να τα αγοράσει κάποιος από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.bigblackmountain.org Έχουμε δημιουργήσει κι ένα δίκτυο διανομής στην κεντρική Ευρώπη με μικρά βιβλιοπωλεία τέχνης στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο κι ελπίζουμε να καταφέρουμε στο μέλλον να έχουμε μια διεθνή διανομή.

Χρήστος Λιάλιος: Κατασκευάζοντας μια εικαστική αφήγηση σε μορφή βιβλίου - εικόνα 2
«Green Tea in a Mauve Mood» by Paul Rondags

Που απευθύνεστε; Υπάρχει ενδιαφέρον στο εξωτερικό;
Απευθυνόμαστε κυρίως στον εικαστικό χώρο, χωρίς να αποκλείουμε και συνεργασίες με άλλους χώρους. Το ενδιαφέρον στο εξωτερικό είναι μεγάλο αφού η σχέση βιβλίο-καλλιτέχνης είναι πολύ ανεπτυγμένη. Δεχόμαστε αρκετές προτάσεις-project από καλλίτεχνες που ζητούν συνεργασία και σε επίπεδο έκδοσης αλλά και σχεδίασης. Υπάρχει κοινό που είναι πολύ εκπαιδευμένο με το καλλιτεχνικό βιβλίο και γενικά την τέχνη, το design, το οποίο παρακολουθεί, συμμετέχει και στηρίζει.

Πως βλέπεις την κατάσταση του καλλιτεχνικού βιβλίου στην Ελλάδα έχοντας δουλέψει χρόνια στο χώρο;
Το καλλιτεχνικό βιβλίο στην Ελλάδα είναι ακόμη σε «νηπιακή» κατάσταση. Λιγοστοί οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ως μέσον στο έργο τους το βιβλίο. Λιγοστοί οι σχεδιαστές βιβλίων. Οι συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και σχεδιαστών σχεδόν ανύπαρκτες... Σ’ ένα μεγάλο βαθμό θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την αιτία στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, αλλά χωρίς να είναι η κύρια πηγή. Υπάρχει διάθεση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία.

Day by Day: ένα ημερολόγιο για το 2015

Χρήστος Λιάλιος: Κατασκευάζοντας μια εικαστική αφήγηση σε μορφή βιβλίου - εικόνα 3

Παράλληλα με το big black mountain, πάντως, ο Χρήστος Λιάλιος συνεχίζει τα «ημερολόγια», ένα πολύ ιδιαίτερο project σε εξέλιξη από το 2010. Φέτος μαζί με την Κατερίνα Βαζούρα υπογράφουν ένα ημερολόγιο για το 2015 που κυκλοφορεί για μια ακόμη φορά από τις Κύβος Εκδόσεις Τέχνης, σε 500 αντίτυπα. Ένα κοινό ημερολόγιο τοίχου φωτογραφίζεται στο χώρο για να δημιουργήσει ένα καινούργιο. Κάθε μήνα, προσαρμόζεται, τοποθετείται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, θέλοντας να εστιάσει στην επανάληψη του χρόνου μέσα από την κίνηση στο χώρο. Μία κίνηση, ανά μία ημέρα, ανά μία σελίδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".