Locus Athens: «Θέλουμε να ξαναδούμε το αίθριο της Σχολής Δοξιάδη γεμάτο κόσμο»

Οι επιμελήτριες Μαρία-Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη μας μίλησαν για την έκθεση που οργανώνουν στο One Athens, λίγο πριν δεχθεί τους πρώτους του κατοίκους.

Locus Athens: «Θέλουμε να ξαναδούμε το αίθριο της Σχολής Δοξιάδη γεμάτο κόσμο»

Από το τζαμί του Μοναστηρακίου στην πρώην Σχολή Δοξιάδη και τους δρόμους του Αιγάλεω. Οι επιμελήτριες Μαρία-Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη μας μίλησαν για την ομαδική έκθεση που οργανώνουν στο One Athens από 2/10, λίγο πριν δεχθεί τους πρώτους του κατοίκους, προσθέτοντας μια ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό αστικών δράσεων της ομάδας Locus Athens.

Locus Athens: «Θέλουμε να ξαναδούμε το αίθριο της Σχολής Δοξιάδη γεμάτο κόσμο» - εικόνα 1
«Stand Still», Hrair Sarkissian

Η έκθεση «The Space Between» προέκυψε όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τη σχέση μας με την πόλη, το πως τα διαφορετικά πολιτιστικά, φυσικά, ψυχολογικά όρια του αστικού χώρου δημιουργούν μια αφήγηση στη ζωή κάθε ανθρώπου. Περιλαμβάνει έργα πολύ προσωπικά που το καθένα ξεδιπλώνει μια πολύ συγκεκριμένη αφήγηση για τον άνθρωπο και την αστική συνθήκη. Δεν υπάρχει μια γραμμική αφήγηση που να ενώνει με ξεκάθαρο τρόπο τα έργα μεταξύ τους, ο θεατής καλείται να κάνει τις δικές του συνδέσεις.

Locus Athens: «Θέλουμε να ξαναδούμε το αίθριο της Σχολής Δοξιάδη γεμάτο κόσμο» - εικόνα 2
«My Father Looks For An Honest City», Basim Magdy

H επιλογή του One Athens αποτελεί μια ψηφίδα του μωσαϊκού που χτίζουμε με τις εκθέσεις μας ανά την πόλη, όπου κάθε κομμάτι προσθέτει σε μια ευρύτερη αφήγηση. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανακάλυψης που συνδέεται με την πόλη, στο οποίο παρακινούμε κάθε φορά το κοινό να μας ακολουθήσει και να ανακαλύψει ό,τι έχουμε ανακαλύψει. Το κτίριο της Σχολής Δοξιάδη, με όλη την ιστορία του, τη σχέση του με την πόλη, την παρακμή του μες στο χρόνο, την νέα δυνατή στιγμή που ζει τώρα έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του κατοίκους αποτέλεσε για μας ιδανικό χώρο για τη συγκεκριμένη έκθεση αφού οι πολλαπλές μετατροπές του λένε πολλά και για την ιστορία της Αθήνας και για τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν σε ένα μνημείο για να επιβιώσει. Επιλέξαμε να στήσουμε την έκθεση περιμετρικά του αίθριου - έναν έντονα συμβολικό χώρο της σχολής - ο οποίος φιλοξένησε πολλές εκθέσεις. Μας άρεσε η ιδέα να ξαναζωντανέψει το αίθριο, όπως στις παλιές φωτογραφίες.

Τα έργα ισορροπούν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα του κτιρίου. Για παράδειγμα το έργο του Τούρκου καλλιτέχνη Cevdet Erek «Faça» το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, προσεγγίζει την πόλη όπως ένα πρόσωπο που αποκαλύπτει αλλά και κρύβει πολλά. Με αφετηρία ένα παλιό τεύχη του περιοδικού «Αρχιτεκτονική» αφιερωμένο στη Σχολή Δοξιάδη ξεκίνησε μια καταγραφή στην Αθήνα από πρόσωπα και προσόψεις το οποίο παρουσιάζεται στο χώρο της πισίνας, εκεί που άλλοτε βρισκόταν το συνεδριακό κέντρο της σχολής.

Το έργο του Jonathas de Andrade είναι ένας ιδιόμορφος χάρτης που απλώνεται μεσα στο χώρο. Ο καλλιτέχνης πήρε συνεντεύξεις από διάφορους κατοίκους του Recife στη Βραζιλία, όπου ζει, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που στηρίζεται σε ένα εγχειρίδιο καλής διαγωγής της δεκαετίας του ’80 που βρήκε τυχαία. Οι απαντήσεις τους τοποθετούνται στο χάρτη μαζί με φωτογραφίες από το χώρο του καθενός σε ένα είδος χαρτογράφησης της ανώνυμης κοινωνίας και ένα σχόλιο για τις μεταξύ μας σχέσεις.

Locus Athens: «Θέλουμε να ξαναδούμε το αίθριο της Σχολής Δοξιάδη γεμάτο κόσμο» - εικόνα 3
«Did I», Hiraki Sawa

Το βίντεο του Hiraki Sawa είναι ένα animation φτιαγμένο στο χέρι και μιλά για την απόδραση σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από μια κατάσταση εγκλεισμού. Για το «space between» δηλαδή, το οποίο τελικά καθένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες αντιλαμβάνεται διαφορετικά αναζητώντας τις παράμετρους που ορίζουν αισθητικά, ψυχολογικά και βιωματικά τη σχέση τους με την πόλη. Ο χώρος ανάμεσα είναι o κοινός τόπος μεταξύ των έργων, εκεί όπου συναντιούνται οι διαφορετικές αφηγήσεις.

Το επόμενό μας project είναι το «Αιγάλεω City». Ανταποκρινόμενες στην πρόταση του NEON για ένα project δημόσιας τέχνης στη συγκεκριμένη γειτονιά καταλήξαμε σε μια πολυσυλλεκτική φόρμα στην οποία θα εμπλέκονται πολλά δημιουργικά άτομα από διαφορετικούς τομείς: φοιτητές, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, εικαστικούς, ιστορικούς κ.ά. Κάτι σαν ένας χάρτης προσώπων και σημείων, που επικοινωνεί προς τα έξω ιστορίες από το Αιγάλεω και το αντίστροφο. Μεταξύ άλλων θα προκύψει ένα city blog, μια ταινία μικρού μήκους, εργαστήρια τέχνης, μια νέα αρχιτεκτονική πρόταση για το Αιγάλεω, ένας ιστορικός περίπατος κατά μήκος της Ιεράς Οδού… Πρόκειται για μια πολύ ετερόκλητη και πλούσια σε ιστορία περιοχή που γνωρίζοντάς την καλύτερα παίρνεις μαθήματα ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Και μια λεπτομέρεια για το πλέγμα ανάμεσα στις δράσεις μας που λέγαμε στην αρχή: ο Ζαμπέτας ήταν μια από τις προσωπικότητες του Αιγάλεω και έχει παίξει μουσική στη Σχολή Δοξιάδη!

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Pawel Althamer, Jonathas de Andrade, Βαγγέλης Βλάχος, Cevdet Erek, Basim Magdy, Ευτύχης Πατσουράκης, Hrair Sarkissian, Hiraki Sawa, Ίρις Τουλιάτου

Περισσότερες πληροφορίες

The Space Between

  • Εικαστικά

Εννέα γνωστοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται τις παραμέτρους που ορίζουν αισθητικά, ψυχολογικά και βιωματικά τη σχέση τους με την πόλη. Επιμέλεια: locus athens

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.