Τι φέρνει ο χειμώνας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μετά τη δημοφιλέστατη έκθεση «Έρως» του 2009, η τριλογία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για κομβικά πανανθρώπινα θέματα ολοκληρώνεται εστιάζοντας στις έννοιες της υγείας και της «ζωής μετά».

Τι φέρνει ο χειμώνας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μετά τη δημοφιλέστατη έκθεση «Έρως» του 2009, η τριλογία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για κομβικά πανανθρώπινα θέματα ολοκληρώνεται εστιάζοντας στις έννοιες της υγείας και της «ζωής μετά».

Τι φέρνει ο χειμώνας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 1

Μετά τη δημοφιλέστατη έκθεση «Έρως» του 2009, η τριλογία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για κομβικά πανανθρώπινα θέματα ολοκληρώνεται εστιάζοντας στις έννοιες της υγείας και της «ζωής μετά». Από τον Νοέμβριο, η έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» (σε επιμέλεια του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη και του αρχαιολόγου Γιώργου Τασούλα) θα προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην επιστημονική ιατρική, μέσα από σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα. Τον Δεκέμβριο η έκθεση «Επέκεινα: Ο θάνατος και η ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα» (την οποία υπογράφουν επιμελητικά ο διευθυντής του μουσείου καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και η επιμελήτρια αρχαιοτήτων δρ Σταυρούλα Οικονόμου) θα αναδείξει το ζήτημα της τύχης της ψυχής μετά το θάνατο του φθαρτού σώματος, με αφετηρία επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο και με κατακλείδα τις πλατωνικές αντιλήψεις. Παράλληλα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το Έτος Γκρέκο, το μουσείο θα παρουσιάσει από τον Νοέμβριο ένα μικρό αφιέρωμα γύρω από τον θάνατο στο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, με τον πίνακά του «Η ταφή του Χριστού» πλαισιωμένο από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο σε ψηφιακή παρουσίαση.
Το φθινόπωρο βρίσκει το μουσείο ριζικά ανανεωμένο, αφού μόλις άρχισαν οι εργασίες για το νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτηρίου της Νεοφύτου Δούκα, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους χώρους του Café, του Art Shop και της εισόδου. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου «Σε συνεργασία με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου θα επανασχεδιαστούν βάσει μιας σύγχρονης αισθητικής και ενός σχεδίου που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σημερινού επισκέπτη, με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την ευκολότερη πρόσβαση ατόμων με δυσκολία κίνησης. Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει από το Aethrion at Cycladic Café με στόχο την ανάπλαση του χώρου και τη διαμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο σημείο συνάντησης, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά του ως μια ‘κρυμμένη όαση’ στο κέντρο της πόλης. Για αυτόν το λόγο το Café θα παραμείνει κλειστό από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014.»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.