Amazing Stories

Βαρύτιμο παρελθόν, παρόν μέτριο ή χειρότερο

Είδος: Φαντασίας
Φορμά: Online
Τιμή: €4,99

Εταιρία: Apple
Διανομή: Apple

Το πρόβλημα με τα ονόματα που έχουν "ειδικό βάρος" στον χώρο του θεάματος είναι πως, εκ των πραγμάτων, λειτουργούν ως... "δίκοπο μαχαίρι": από την μία πλευρά αν χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε καινούργια παραγωγή είναι εγγυημένο πως θα προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ονόματα που δεν έχουν ξανακουστεί, από την άλλη αν η οποιαδήποτε τέτοια παραγωγή δεν ανταποκρίνεται στο "ειδικό βάρος" του ονόματος, τότε η αποτυχία της "χρεώνεται" ως αντίστοιχα μεγαλύτερη. Όλοι όσοι αγαπάμε το σινεμά και την τηλεόραση του φανταστικού αυτό είχαμε σκεφτεί πρώτο όταν η Apple ανακοίνωσε πως για την συνδρομητική της υπηρεσία ψυγωγικού περιεχόμενου, το Apple TV Plus, θα συνεργαζόταν με τον Steven Spielberg για την δημιουργία μιας νέας τηλεοπτικής σειράς με τον τίτλο του θρυλικού, ιστορικού Amazing Stories της δεκαετίας του '80. Αυτή η προσπάθεια του αμερικανικού κολοσσού μόλις συμπλήρωσε τον πρώτο κύκλο της. Μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής ή όχι;

Τα Amazing Stories - μαζί με τα Twilight Zone και Tales of the Crypt - εξοικείωσαν το παγκόσμιο κοινό με την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο σε επίπεδο... αποδεκτά mainstream: χωρίς ακραία βία και υπερβολή, σε επεισόδια αυτοτελή και τελείως διαφορετικά μεταξύ τους σεναριακά, αλλά και σχεδόν πάντοτε με γενναίες δόσεις χιούμορ (σκοτεινού ή πικρού αλλά συνήθως επιτυχημένου), τα Amazing Stories προσέφεραν το είδος της παράξενης και πρωτόγνωρης ψυχαγωγίας που δημιούργησε αίσθηση και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τις ιδέες τους πολλά από τα επεισόδια της σειράς Amazing Stories ενέπνευσαν άλλες ταινίες ή ολόκληρες σειρές - γεγονός, αν μη τί άλλο, ενδεικτικό του πόσο δύσκολη αποστολή είχε να φέρει εις πέρας η εταιρεία παραγωγής όταν ανέλαβε για λογαριασμό της Apple την επαναφορά αυτού του τηλεοπτικού θρύλου στο παγκόσμιο προσκήνιο με τους όρους, τις συνθήκες και τα στάνταρ του 2020.

Τα νέα Amazing Stories ακολουθούν το ίδιο πρακτικά φορμά: αυτοτελή επεισόδια, κάθε ένα με διαφορετικό θέμα και κάθε ένα στηριγμένο σε μία ιδέα που άπτεται του φανταστικού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα πέντε επεισόδια που απαρτίζουν τον πρώτο αυτό κύκλο της σειράς - υποπτευόμαστε πως δεν ήταν σχεδιασμένη για τόσα λίγα και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει δεύτερη - διαδραματίζονται στην σύγχρονη εποχή και στηρίζονται με γνωστές, οικείες πια στο τηλεοπτικό κοινό έννοιες όπως τα ταξίδια στον χρόνο ή τα φαντάσματα ή τα μαγικά αντικείμενα και άλλα.

Γίνεται πολύ γρήγορα σαφές έτσι το πρώτο αρνητικό στοιχείο όσον αφορά στα νέα Amazing Stories: οι δημιουργοί του δεν έχουν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να πρωτοτυπήσουν θεματολογικά ή έστω να πειραματιστούν με τις "πολυπαιγμένες" έννοιες που επέλεξαν, προκειμένου να προσφέρουν στην σειρά ένα κάποιο ενδιαφέρον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ