Σύντομα τέλος οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί και στο Disney Plus

Γιατί και πότε θα εφαρμόσει την κατάργησή τους και η δεύτερη μεγαλύτερη συνδρομητική Δικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας σήμερα

Μετά από την μεγάλη αλλαγή πολιτικής του όσον αφορά στους κοινόχρηστους λογαριασμούς (account sharing), το Netflix κατάφερε να διευρύνει την πελατειακή της βάση σε όλες σχεδόν τις αγορές μετά από πολύ καιρό "ακινησίας". Καμία έκπληξη, λοιπόν, που η Disney - η οποία σαφώς παρακολουθούσε τί συμβαίνει με το Netflix όσον αφορά αυτήν του την επιλογή και ποιές αντιδράσεις θα είχε στο καταναλωτικό κοινό - επιβεβαίωσε στην διάρκεια συνέντευξης του διευθύνoντα συμβούλου της Bob Iger στο CNBC πως θα προχωρήσει και αυτή στην κατάργηση των κοινόχρηστων λογαριασμών στο Disney Plus. Συντομότερα, μάλιστα, απ' όσο περιμέναμε όλοι, αν σκεφτεί κανείς πως χρειάστηκε στο Netflix σχεδόν δύο χρόνια να... εφαρμόσει το μέτρο αυτό από την ημέρα που το ανακοίνωσε!

Σύμφωνα με τον Iger, λοιπόν, το Disney Plus θα ξεκινήσει να εντοπίζει και να απενεργοποιεί κοινόχρηστους λογαριασμούς σε λιγότερο από δύο μήνες, ξεκινώντας από τον Ιούνιο δηλαδή, "αρχικά σε ορισμένες χώρες και αγορές" και συνεχίζοντας σε παγκόσμια κλίμακα, σταδιακά πάντοτε, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Υπενθυμίζεται πως με τον ίδιο τρόπο εφαρμόστηκε και το αντίστοιχο μέτρο από το Netflix, ξεκινώντας από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία και συνεχίζοντας στην Ευρώπη και στην Ασία μόνο αφότου... "τσέκαρε αντιδράσεις" στις πρώτες εκείνες αγορές.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι το τί ακριβώς θα ισχύσει για το καταναλωτικό κοινό πρακτικά από την ημέρα που θα εφαρμόσει και η Disney το μέτρο αυτό στις διάφορες αγορές. Θα είναι σε θέση οι νόμιμοι συνδρομητές π.χ. να πληρώνουν έξτρα αντίτιμο για την χρήση της συνδρομής τους και από άλλους; Και ποιό θα είναι το αντίτιμο αυτό μηνιαίως; Θα υποχρεούνται οι χαρακτηριζόμενοι ως μη νόμιμοι χρήστες μιας συνδρομής να ξεκινούν δική τους αν θέλουν να κρατήσουν ιστορικό, προτάσεις προς θέαση κλπ., όπως επιβάλλει και το Netflix, ή θα καταργούνται τα προφίλ τους οριστικά; Ίσως θα προσφέρει η Disney επιλογή και για τα δύο;

Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα αναμένουμε πως οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί στο Disney Plus θα αρχίσουν να μην λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο ή λίγο αργότερα, αλλά σαφέστατα μέσα στο 2024. Καθώς η υπηρεσία της Disney έχει πρακτικά "καθηλωθεί" τα τελευταία δύο χρόνια στα 150 εκατομμύρια συνδρομητές περίπου και αδυνατεί να τα ξεπεράσει, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο - εφαρμόζοντας αυτήν την πρακτική - η εταιρεία θα ωφεληθεί ή αν η επιλογή της αυτή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε πως το Disney Plus δεν είναι Netflix: οι δύο κορυφαίες συνδρομητικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας σήμερα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και, κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο πως η ίδια στρατηγική θα λειτουργήσει και στις δύο με τον ίδιο τρόπο.

Η διοίκηση πάντως της Disney θεωρεί πως έχει χάσει πλέον αρκετά χρήματα στην προσπάθειά της να καθιερώσει μία υγιή πελατειακή βάση για το Disney Plus τα τελευταία πέντε χρόνια και φέτος θέλει να καταστήσει την υπηρεσία της επικερδή. Κατανοητή η επιδίωξη, όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη η επίτευξη αυτού του στόχου χωρίς η Disney να διατηρεί παράλληλα σταθερή ροή νέου και ποιοτικού περιεχομένου στην βιβλιοθήκη του Disney Plus - κάτι που συνεχίζει να είναι κοστοβόρο και ο αμερικανικός κολοσσός έχει δεδηλωμένα την πρόθεση να περιορίσει επίσης ως πηγή απωλειών. Κοινώς... όλα μαζί, και χαμηλότερα κόστη και σταθερή ροή υλικού και συγκέντρωση περισσότερων συνδρομητών, γίνονται; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ