The Little Prince

Υπέροχη ταινία, παράπονα τεχνικά

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Φορμά: Blu-ray,DVD
Τιμή: €19,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Ελάχιστα δείγματα παιδικής λογοτεχνίας έχουν αγαπηθεί, ομολογουμένως, όσο "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαιν Εξυμπερί: ένα βιβλίο φαντασίας με υπέροχες σουρεαλιστικές εικόνες και χαρακτήρες, αλληγορικό και σατιρικό, που "κρύβει" μεν στις σελίδες του μηνύματα ευνόητα (και όχι μόνο) αλλά παραμένει απολαυστικό για μικρούς και μεγάλους. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν διαβάσει το βιβλίο γνωρίζουν πως η ανορθόδοξη δομή του και η σύντομη διάρκειά του δεν βοηθούν μια "κατά γράμμα" οπτικοποίηση και μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. Επαρκούν ωστόσο για μία διασκευή που αξιοποιεί το πρωτογενές υλικό του βιβλίου σε πλαίσιο περισσότερο μοντέρνο, χωρίς να αλλοιώνει το χαρακτήρα του. Αυτό ακριβώς επεδίωξαν οι σεναριογράφοι και ο σκηνοθέτης του The Little Prince πέρυσι και τα κατάφεραν έξοχα - δημιουργώντας παράλληλα τις βάσεις για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες "παιδικές" ταινίες που μπορεί να αγοράσει κανείς αυτόν τον καιρό σε Blu-ray ή DVD, παρά τα περιθώρια για... γκρίνια που ο τεχνικός τομέας της μεταφοράς τους προσφέρει.

Για το κοινό που δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία στους ελληνικούς κινηματογράφους το χειμώνα, υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μία πρωτότυπη προσέγγιση τόσο σεναριακά όσο και αισθητικά. Τα βασικά σημεία και χαρακτήρες του βιβλίου "Ο Μικρός Πρίγκιπας" παρουσιάζονται με τρόπο ικανοποιητικό, ενσωματώνονται όμως σε μία υπόθεση περισσότερο "σύγχρονη" που στο επίκεντρό της τοποθετεί ένα μικρό κορίτσι "ταγμένο" από την μητέρα του σε συγκεκριμένους στόχους. Το φιλμ ωστόσο συνεχίζει να διαπραγματεύεται την παιδικότητα και τη σημασία της, τη φαντασία και τη δική της σημασία, το αληθινό νόημα της αγάπης και της δέσμευσης, τα επουσιώδη που "σκλαβώνουν" τον άνθρωπο του σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Η αλήθεια είναι πως τα νοήματα της ταινίας στερούνται "βάθους" σε σχέση με αυτά του βιβλίου, το ύφος και η ουσία του όμως The Little Prince παραμένουν κοντά στα αρχικά λογοτεχνικά (αρκεί να μην ψάχνει κανείς για επακριβείς αντιστοιχίες).

Η διαφορετική σεναριακή προσέγγιση χρειαζόταν και διαφοροποιημένη εικαστική, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρωματίζει τη δουλειά που έχει γίνει από την γαλλική On Animation ως "αναγκαστική": για την ακρίβεια είναι μία από τις εξυπνότερες που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Το πιο μεγάλο τμήμα του The Little Prince - όλες οι σεκάνς που διαδραματίζονται "στο παρόν" και "στην πραγματικότητα του θεατή" - είναι δημιουργημένο με τις τεχνικές 3D animation που αξιοποιούν και οι Pixar ή Dreamworks αυτού του κόσμου. Το υπόλοιπο, οι σεκάνς του βιβλίου ουσιαστικά, είναι δημιουργημένο με τεχνικές stop-motion, "καρέ-καρέ με το χέρι" δηλαδή και παραδοσιακά υλικά (στην συγκεκριμένη περίπτωση χαρτόνι), αποδίδοντας διαφορετική εντύπωση αλλά παραμένοντας ταιριαστές με την αισθητική του όλου φίλμ. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι υπέροχο και, το σημαντικότερο ίσως, πιστό στα αρχικά σκίτσα και το "παραμυθένιο" πνεύμα του βιβλίου - κάτι όχι τόσο εύκολο όσο πιθανώς ακούγεται.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ