Luke Cage

Αλεξίσφαιρος, ατμοσφαιρικός, ενδιαφέρων

Είδος: Τηλεοπτικές σειρές
Τιμή: €7,99

Εταιρία: Netflix
Διανομή: Netflix

Με την επιτυχία των πρώτων δύο κύκλων του Daredevil και του πρώτου της Jessica Jones πλέον δεδομένη, η Netflix έχει πλέον το περιθώριο - ή και την υποχρέωση - αφενός να πειραματιστεί, αφετέρου να υψώσει τον πήχυ ακόμη ψηλότερα όσον αφορά στις μίνι σειρές που παράγει σε συνεργασία με την Marvel. H σειρά του Luke Cage, που μόλις ξεκίνησε να προσφέρεται από την διάσημη Δικτυακή υπηρεσία στο κοινό, αποδεικνύει του λόγου το αληθές: είναι διαφορετική από τις προαναφερθείσες όχι μόνο επειδή έπρεπε να είναι βάσει αντικειμένου, αλλά και επειδή οι Netflix/Marvel καταλαβαίνουν ότι μόνο με ποικιλία προσεγγίσεων θα συγκεντρώσουν γύρω από τις παραγωγές αυτές ευρύτερο κοινό. Το Luke Cage είναι ήδη ξεχωριστό, όντας η μόνη μέχρι στιγμής σειρά στον περίπλοκο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό κόσμο της Marvel που στηρίζεται σε μαύρο πρωταγωνιστή. Είναι και αρκετά ποιοτική παραγωγή ανεξαρτήτως, στον βαθμό που να μπορεί να προταθεί για θέαση σε όλους και να προστεθεί στους λόγους εγγραφής στην συνδρομητική υπηρεσία της Netflix;

Σεναριακά το Luke Cage... υποχρεούται να προσφέρει στοιχεία για την προέλευση και την πορεία του ομώνυμου χαρακτήρα (origin story), καθώς ναι μεν το κοινό της Netflix τον είχε συναντήσει ήδη στον πρώτο κύκλο της Jessica Jones, αλλά εκείνη η σειρά εύλογα απέφυγε να αποσαφηνίσει πολλά. Επειδή οι σεναριογράφοι, ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο βαρετή και κοινότυπη θα ήταν μία χρονικά τυπική αφήγηση από το πρώτο επεισόδιο, σαν... παραμυθάκι τύπου, τοποθετούν τον Cage απευθείας στο παρόν, στο πλαίσιο που θα τον διαμορφώσει σε υπερήρωα και στην θέση που θ' αναγκαστεί να βρεθεί για να αναλάβει τις σχετικές ευθύνες: στο σύγχρονο Harlem, όπου οι ζυμώσεις ανάμεσα στον κόσμο του εγκλήματος, τους τοπικούς πολιτικούς, την αστυνομία, τα ΜΜΕ και άλλους παράγοντες γίνονται στο παρασκήνιο με κίνητρα μόνο προσωπικά. Αργότερα το κοινό θα μάθει πώς ακριβώς o Cage βρέθηκε εκεί, πώς απέκτησε τις υπερδυνάμεις του, γιατί δεν θέλει να τις χρησιμοποιήσει και πώς θα αποφασίσει τελικά να το κάνει. Πάντοτε διστακτικά - γεγονός που δεν αλλάζει σε κανένα σημείο της σειράς.


Χωρίς να αναφέρουμε τίποτε για την υπόθεση αυτήν καθ' αυτήν, θα υπογραμμίσουμε ότι το πρώτο μισό της σεζόν - αυτό που "θέτει το πλαίσιο" και εξοικειώνει το κοινό με όλους τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, είναι και το καλύτερο τμήμα της. Ο Cage είναι με διαφορά ο πλέον "καθημερινός" υπερήρωας της Marvel, αληθινό "παιδί των δρόμων" που ταιριάζει στις γειτονιές του Harlem κι ας μην προέρχεται ο ίδιος από αυτές. Η πολύ καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία σε όλα σχεδόν τα επεισόδια του κύκλου, η ανάδειξη της αστικής ατμόσφαιρας και της κοινωνίας των νέγρων που συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται ακριβοδίκαια "από το σύστημα" παρά την μακρόχρονη ιστορία της στην Νέα Υόρκη, καθιστά το ίδιο το Harlem σχεδόν "χαρακτήρα" ισάξιο με τους πρωταγωνιστικούς. Ο Luke Cage δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από ένας απλώς... αλεξίσφαιρος δυνατός άντρας ή απλώς ένας εκπρόσωπος των μαύρων στο καυκασιοκρατούμενο πάνθεον των υπερηρώων της Marvel: είναι η έκφραση της δικαιοσύνης των δρόμων και των προβλημάτων του απλού κόσμου, ενισχυμένη βέβαια τόσο από το υπεράνθρωπο προφίλ του, όσο και από τις απειλές στις οποίες καλείται να απαντήσει.

Το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι του Cage - και όλοι όσοι τον βοηθούν - είναι νέγροι και όλοι κάτοικοι του Harlem, δεν αφήνει περιθώριο για συζήτηση: το Luke Cage είναι μία σειρά που εστιάζει σε αυτό το "πεδίο μάχης" των γκέτο, των δρόμων και του συνηθισμένου εγκλήματος (σε αντίθεση π.χ. με τις κοσμικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι πράκτορες του SHIELD ή οι Avengers) στωϊκά και συνειδητά. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της και λειτουργεί αποτελεσματικά, υποστηριζόμενο άριστα από τον Mike Colter στον πρωταγωνιστικό ρόλο: ο Cage του είναι αποφασιστικός, αμφιταλαντευόμενος, ευαίσθητος, εσωστρεφής κι εκφραστικός ταυτόχρονα όσο και όταν πρέπει να είναι. Μιλώντας για τους υπόλοιπους χαρακτήρες, δε, αποδίδονται έξοχα: η Simone Missick πείθει ως Misty Knight (η αστυνομικός που πιστεύει στον Cage όταν κανείς άλλος δεν το κάνει), η Rosario Dawson στον ρόλο της Claire Temple βαδίζει με αυτοπεποίθηση τον δρόμο της "νοσοκόμας των υπερηρώων" (παρά τον περιορισμένο της χρόνο επί της οθόνης), ενώ οι δύο πρώτοι αντίπαλοι του Cage, οι Cottonmouth και Mariah Dillard, ενσαρκώνονται από τους Mahershala Ali Και Alfre Woodard αντίστοιχα με επιτυχία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ