Amazing Stories

Βαρύτιμο παρελθόν, παρόν μέτριο ή χειρότερο

Καταλαβαίνουμε πως 33 χρόνια μετά από τα αρχικά Amazing Stories, με τόσες ταινίες και σειρές φαντασίας να έχουν περάσει έκτοτε μπροστά από τα μάτια του παγκόσμιου κοινού, είναι πολύ δύσκολη η "παρθενογέννεση" ιδεών - και δεν την περιμέναμε ούτως ή άλλως. Είναι ωστόσο τόσο διεκπεραιωτική, τόσο προβλέψιμη και τόσο... flat η προσέγγιση των νέων Amazing Stories στο σενάριο, την σκηνοθεσία και την παραγωγή τους την συνολική, που ενίοτε αποπνέουν την αίσθηση πως το όλο εγχείρημα της δημιουργίας τους έγινε έτσι ώστε να συμπεριληφθεί το όνομα του Steven Spielberg στον κατάλογο των καλλιτεχνών που συνεισφέρουν στον κατάλογο περιεχομένου του Apple TV Plus και για κανέναν άλλον ουσιαστικό λόγο. Με το σημερινό επίπεδο ποιότητας των διαθέσιμων τηλεοπτικών παραγωγών και την υπερπροσφορά περιεχομένου που υπάρχει, αυτό είναι από μόνο του από άσχημο έως απαράδεκτο.

Τo... "χαρτί που έπαιξε" φυσικά η Apple στην προώθηση των καινούργιων Amazing Stories δεν ήταν άλλο από ακριβώς αυτό: η "προσωπική εμπλοκή" του ίδιου του Steven Spielberg, δημιουργού των αρχικών και ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες που υπήρξαν ποτέ. Τα σχετικά credits όμως τον αναφέρουν μόνο ως "executive producer" - όλοι γνωρίζουμε πως στην γλώσσα του Hollywood αυτό μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα μα τις πιο πολλές φορές "μεταφράζεται" σε επιδερμική σχέση με μία παραγωγή - και ως τέτοιον μόνο σε ένα (!) από τα πέντε επεισόδια.


Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό ήταν το πλάνο εξ αρχής, με τον Spielberg δηλαδή να συμμετέχει μόνο σε επίπεδο... PR ή αν στην ο ίδιος επέλεξε αργότερα να μην ασχοληθεί ενεργά με όλα αυτά. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα Amazing Stories του Apple TV Plus δεν φέρουν πρακτικά κανένα χαρακτηριστικό των δικών του δημιουργιών. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Το ειρωνικό είναι ότι ως εκτέλεση σε τεχνικό επίπεδο τα Amazing Stories είναι προσεγμένα, με πολύ υψηλής ποιότητας εικόνα και φροντισμένο ήχο - οι ηθοποιοί, δε, κάποιοι εξ αυτών γνωστοί, δείχνουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να περισώσουν την κατάσταση. Όμως η παντελώς αδιάφορη εξέλιξη κάθε επεισοδίου και η... εμμονή στο να "λήξει χαρούμενα" κάθε ένα από αυτά - γεγονός για το οποίο ενδέχεται μέρος της ευθύνης να φέρει και η ίδια η Apple - αποκαρδιώνουν και καθιστούν την θέαση της σειράς μην έχουσα νόημα. Δεν κάθεται κανείς εν έτει 2020 να παρακολουθήσει πέντε απογοητευτικά, χλιαρά, βαρετά Amazing Stories μόνο από... σεβασμό στην ιστορικότητα του ονόματος ή στον Steven Spielberg. Όχι όταν υπάρχουν τόσα άλλα απείρως καλύτερα πράγματα να παρακολουθήσει σε πολλές άλλες Δικτυακές υπηρεσίες.


Αν το Apple TV Plus πρόκειται να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις άλλες μεγάλες ψυχαγωγικές υπηρεσίες που έχουν ήδη καθιερωθεί - ακόμη κι ως "δεύτερη" πρόταση - και να μην ενταχθεί στην σφαίρα του αδιάφορου πριν καν συμπληρώσει 12 μήνες διαδρομής, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο ειλικρινείς κι αξιοπρεπείς προσπάθειες από αυτήν. Την οποία προσπαθούμε να ξεχάσουμε... ήδη.

Βαθμολογία: 2 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ