Τέλος οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί και στο Disney Plus

Η Disney ακολουθεί το παράδειγμα της Netflix, αυξάνει και το κόστος συνδρομής από τον Νοέμβριο

Μετά από την μεγάλη αλλαγή πολιτικής του Netflix όσον αφορά στους κοινόχρηστους λογαριασμούς - αλλαγή αναπόφευκτη μεν αλλά σαφέστατα πονηρή ως τακτική και σίγουρα καθόλου δημοφιλής - η Δικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου κατάφερε να διευρύνει την πελατειακή της βάση σε όλες σχεδόν τις αγορές μετά από πάρα πολύ καιρό σχετικής "ακινησίας". Καμία έκπληξη, λοιπόν, που η Disney - η οποία δεν είχε ποτέ ως τώρα εκφράσει την πρόθεση να κάνει το ίδιο - πρόσφατα ανακοίνωσε μέσω του διευθύνoντα συμβούλου της Bob Iger, σε ενημέρωση επενδυτών της, πως και αυτή "αξιολογεί τρόπους με τους οποίους θα επιλύσει το πρόβλημα των κοινόχρηστων λογαριασμών" στο Disney Plus. Η δική της υπηρεσία πλησιάζει πια το "φράγμα" των 150 εκατομμυρίων συνδρομητών και θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο - εφαρμόζοντας αυτήν την πρακτική - η εταιρεία θα ωφεληθεί ή αν η επιλογή της αυτή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τα σχέδια της Disney για την φραγή των κοινόχρηστων λογαριασμών στο Disney Plus έγιναν γνωστά την ίδια χρονική περίοδο που ανακοινώθηκε πως το κόστος συνδρομής στην υπηρεσία αυτή θα αυξηθεί. Αυτό ακριβώς θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και τον Νοέμβριο σε Αγγλία και τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το "κυρίως" Disney Plus - όχι δηλαδή αυτό με τις διαφημίσεις - θα μετονομαστεί σε Disney Plus Premium και θα κοστίζει πλέον $14, £10.99 και €11.99 αντιστοίχως κάθε μήνα. Στην Ελλάδα, όπου δεν έγινε ποτέ διαθέσιμο το χαμηλότερου κόστους Disney Plus με διαφημίσεις - και όλα δείχνουν πως δεν θα γίνει ούτε μέσα στο 2023, ίσως... ποτέ για την ακρίβεια, κάτι που δεν θα το βοηθήσει ακριβώς να αυξήσει τα ποσοστά του στην αγορά της χώρας μας - το κόστος αυξάνεται από €8.99 σε €10.99 μηνιαίως.

Από τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία - την αύξηση κόστους συνδρομής και την φραγή των κοινόχρηστων λογαριασμών - γίνεται πλέον σαφές το... προφανές: η διοίκηση της Disney θεωρεί πως έχει χάσει πλέον αρκετά χρήματα στην προσπάθειά της να καθιερώσει μία υγιή πελατειακή βάση για το Disney Plus τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τώρα θέλει να καταστήσει την υπηρεσία της επικερδή. Κατανοητή η επιδίωξη, όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη η επίτευξη αυτού του στόχου χωρίς η Disney να διατηρεί παράλληλα σταθερή ροή νέου περιεχομένου στην βιβλιοθήκη του Disney Plus - κάτι που συνεχίζει να είναι κοστοβόρο και, συν τοις άλλοις, ίσως αποδειχθεί για τους επόμενους 12 ή 18 μήνες ανέφικτο λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ηθοποιών και σεναριογράφων στις ΗΠΑ, η οποία έχει επιβραδύνει ή παύσει πλήρως πάρα πολλές παραγωγές μέχρι στιγμής.

Το Disney Plus "τρέχει" μία ειδική προωθητική ενέργεια αυτές τις ημέρες (έως τις 20 Σεπτεμβρίου) προσφέροντας τρεις μήνες συνδρομής στο περιεχόμενό του προς $1.99/£1.99/€1.99 κάθε μήνα, προφανώς ευελπιστώντας πως ένα σημαντικό ποσοστό από τους νέους συνδρομητές που θα την εκμεταλλευτούν θα παραμείνει στην υπηρεσία και μετά από τον Δεκέμβριο παρά το αυξημένο κόστος συνδρομής. Οι καταναλωτές που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν το παρόν, χαμηλότερο κόστος, μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε ετήσια συνδρομή στο Disney Plus προς $109.99, £79.90 ή €89.90. Όσοι και όσες έχουν ήδη ενεργή μηνιαία συνδρομή θα πρέπει πρώτα να την καταργήσουν για να κάνουν κάτι τέτοιο - οι καταναλωτές, δε, που έχουν ήδη ετήσια συνδρομή, οφείλουν να γνωρίζουν πως αν η ανανέωσή της γίνει μετά τον Νοέμβριο, θα γίνει προφανώς με το νέο, αυξημένο κόστος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ