Υψηλή ευκρίνεια και από την ΕΡΤ

Από σήμερα, δωρεάν, με ντεμπούτο... εκρηκτικό!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, φυσικά, αφού πολύ εύκολα θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς αργοπορία στην κρατική τηλεόραση για το συγκεκριμένο θέμα. Περισσότερη σημασία έχει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας αλλά... δεν ήξεραν τί σημαίνει αυτό πρακτικά, από σήμερα θα το διαπιστώσουν επιτέλους, δωρεάν. Η ΕΡΤ εγκαινιάζει σήμερα το δεύτερο μπουκέτο ψηφιακών καναλιών της, το οποίο περιλαμβάνει τα γνωστά κανάλια ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 αλλά και το ΕΡΤ HD, το οποίο θα προβάλλει μόνο εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια.

Η προϋπόθεση της ύπαρξης ψηφιακού δέκτη συμβατού με το πρότυπο κωδικοποίησης εικόνας/ήχου MPEG4 παραμένει, προφανώς, όμως όλοι οι τηλεθεατές που διαθέτουν είτε τηλεοράσεις που τον ενσωματώνουν, είτε περιφερειακό αποκωδικοποιητή, από σήμερα θα απολαμβάνουν εικόνα ανάλυσης 1080 και όχι 576 γραμμών. Ο ήχος παραμένει για την ώρα στερεοφωνικός και όχι 5.1 καναλιών, αλλά η EΡΤ υπόσχεται να μεταβεί και σε αυτόν στο εγγύς μέλλον. Πρεμιέρα προγράμματος σε υψηλή ευκρίνεια, δε, κάνει σήμερα για την ΕΡΤ και το νέο της κανάλι η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, τις Barcelona και Real Madrid, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Champion's League.

Το Αθηνόραμα Digital δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει την κίνηση αυτή της ΕΡΤ, φυσικά, έστω κι αν έχει δημιουργηθεί ήδη από διάφορες πλευρές ολόκληρο... θέμα για την έναρξη καναλιού υψηλής ευκρίνειας από την κρατική τηλεόραση. Γνώμη μας; Αφενός "καιρός ήταν", αφετέρου "ας πιάσουν και όλα εκείνα τα χρήματα που θέλοντας και μη δίνουμε κάθε μήνα στα τέλη της ΕΡΤ, τόπο"! Ελπίζουμε, δε, το ΕΡΤ HD να εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με περιεχόμενο όλων των ειδών σύντομα, ώστε το κανάλι να εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο κάτι σε υψηλή ευκρίνεια, ει δυνατόν. Θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τις τηλεοράσεις HD, τέτοια που να είναι σε θέση να την καταλάβει το πλατύ κοινό με ευκολία, αλλά και μία κίνηση που θα εντείνει τον ανταγωνισμό στην τηλεοπτική αγορά γενικότερα - την οποία μέχρι πρόσφατα είχε πρακτικά όλη δική της η Nova με τα δικά της κανάλια. Όσο γι' απόψε; Barca, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ