Streaming στην Ελλάδα: οι δημοφιλέστερες παραγωγές του 2023

Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού της χώρας μας την περασμένη χρονιά

Η αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας στην χώρα μας είναι πλέον ώριμη, με πολλές ποιοτικές επιλογές διαθέσιμες στο κοινό της όσον αφορά στην θέαση τηλεοπτικών σειρών ή ταινιών που προσφέρουν κάθε μήνα τα Disney Plus, Netflix, Amazon Prime Video, AppleTV Plus, Mubi και Crunchyroll. Για την ακρίβεια οι επιλογές αυτές έχουν αρχίσει να είναι τόσες πολλές, που οι Έλληνες τηλεθεατές χρειάζονται πλέον έναν τρόπο να αξιολογούν τί τους ενδιαφέρει περισσότερο να παρακολουθήσουν από όλες τις νέες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που προσφέρουν οι πέντε παραπάνω υπηρεσίες, καθώς και τις αντίστοιχες που ενοικιάζονται ή πωλούνται απευθείας από Δικτυακά καταστήματα όπως το iTunes Store ή το Google Play.

Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η γνωστή υπηρεσία JustWatch: αυτή συγκεντρώνει σε ένα σημείο όλες τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που προσφέρουν οι παραπάνω Δικτυακές υπηρεσίες, παραθέτει όλες τις σχετικές πληροφορίες γι' αυτές και τις ταξινομεί με τρόπο που βοηθά τον επισκέπτη να ανακαλύψει περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει να παρακολουθήσει. Η δημιουργία προφίλ στην υπηρεσία είναι δωρεάν και δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να έχει διαθέσιμη online την δική του watchlist που μπορεί να κρατά ενήμερη γρήγορα και εύκολα. Καθώς την JustWatch αξιοποιούν πάρα πολλοί χρήστες του Web, ο επισκέπτης λαμβάνει και προτάσεις για ταινίες ή σειρές που ενδέχεται να τον ενδιαφέρουν βάσει των όσων ο ίδιος αναζητά πληροφορίες, παρακολουθεί ή αποθηκεύει στην watchlist του.

Βάσει των στοιχείων που έχει στην διάθεσή του το JustWatch, οι δημοφιλέστερες ταινίες Δικτυακής διανομής στην χώρα μας στην διάρκεια του 2023 ήταν οι παρακάτω:

Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές Δικτυακής διανομής στην Ελλάδα για την περασμένη χρονιά ήταν οι ακόλουθες:

Με μία γρήγορη ματιά στα παραπάνω Top Ten οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Για παράδειγμα, στις δημοφιλέστερες ταινίες το Disney Plus έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία - 7 στις 10 θέσεις ανήκουν σε φιλμ που προσφέρει η υπηρεσία στους συνδρομητές της - ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά streaming αντιστοιχεί μόνο στο 14%. Απρόσμενα μεγάλη έκπληξη επίσης στις ταινίες η πρώτη θέση στο Top Ten του My Fault (Culpa Mia), ευχάριστη έκπληξη η εμφάνιση στην έκτη θέση των τηλεοπτικών σειρών του Attack on Titan (που προσφέρεται από την αφιερωμένη στα anime υπηρεσία Crunchyroll). Έκπληξη και η σχετικά περιορισμένη εμφάνιση του Netflix στις τηλεοπτικές σειρές (μόνο 3 στις 10 θέσεις), κι ας φιγουράρει στην πρώτη θέση η Wednesday (με διαφορά φάσης σε σχέση με το εξωτερικό).

Αν και τα στοιχεία της JustWatch είναι ανεπίσημα - υπό την έννοια πως δεν στηρίζονται σε στατιστικά στοιχεία θέασης που παραχωρούν οι ίδιες οι Netflix, Disney, Amazon, Apple, Mubi ή Crunchyroll - παραμένουν ενδεικτικά και έχει ενδιαφέρον να διαπιστώνουμε πώς διαμορφώνονται κάθε μήνα. Για να δούμε τί θα προτιμήσουν να παρακολουθήσουν οι Έλληνες τηλεθεατές στην διάρκεια του 2024, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ