Spider-man: Far From Home

Ταινία όχι ακριβώς ξεχωριστή, οικιακή μεταφορά εξίσου άνιση

Είδος: Περιπέτειες
Τιμή: €25,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αναγνωρίσει κανείς - εκτός αν το όνομά του είναι Martin Scorsese... - στην Disney πως ολοκληρώνει το 2019 με περισσότερες μεγάλες επιτυχίες (επιτυχίες τύπου "1 δις δολάρια στο box office"!) απ' όσες περίμενε οποιοσδήποτε όταν η χρονιά ξεκινούσε. Και μπορεί για το Avengers: Endgame να είμασταν λίγο έως πολύ βέβαιοι, όμως για την περιπέτεια του Spider-man με την οποία "κλείνει" ουσιαστικά αυτός ο κύκλος φιλμ του Marvel Cinematic Universe δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση το ίδιο. Ο Φιλικός Γείτονας, ωστόσο, τα κατάφερε και αυτή η ταινία είναι τώρα διαθέσιμη για το οικιακό κοινό της χώρας μας σε μορφή Blu-ray και Ultra HD Blu-ray. Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την δεύτερη, υπερυψηλής ευκρίνειας εκδοχή. Είναι must-buy για όσους και όσες... "την είχαν στο πρόγραμμα" ούτως ή άλλως - την fanbase της Marvel με άλλα λόγια - ή και για το κοινό εκείνο που συλλέγει ταινίες βάσει ποιότητας συνολικής;

To Far from Home έπεται χρονικά του Avengers: Endgame και τμήμα του επικεντρώνεται σε αυτές ακριβώς τις απώλειες που τα συμβάντα του δεύτερου είχαν ως συνέπεια στην ζωή όχι μόνο του πρωταγωνιστή νεαρού Peter Parker αλλά και όλου του κόσμου (ακόμη και σήμερα αποφεύγουμε τα... spoilers!). Ο Parker στο νέο πλαίσιο που επικρατεί πλέον όσον αφορά στην δράση των υπερ-ηρώων (και την συνεργασία ορισμένων από αυτούς με τα απομεινάρια του διαλυμένου SHIELD) καλείται να αντιμετωπίσει μία απειλή... εκτός έδρας, στην διάρκεια μάλιστα μιας φοιτητικής εκδρομής όπου όλοι του οι φίλοι και η κοπέλα που τον ενδιαφέρει αισθηματικά συμμετέχουν επίσης. Αρχικά, και παρά τα μύρια όσα εμπόδια, δείχνει να τα καταφέρνει - όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και ο Parker θα πρέπει να δράσει εξυπνότερα από ποτέ προκειμένου να φανεί αντάξιος των προσδοκιών που οι άλλοι, και ο ίδιος, έχουν από τον Spider-man.


Κρίνοντάς το συγκριτικά με τα άλλα δύο φιλμ της Marvel Studios που προβλήθηκαν φέτος, το Far from Home δεν είναι φυσικά σε καμία περίπτωση τόσο σημαντικό - όμως ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, αποπνέει την εντύπωση πως σεναριακά... ίσα-ίσα καταφέρνει να κρατήσει την συνοχή που χρειάζεται ώστε να εξελιχθεί αξιοπρεπώς. Σε αυτό δεν βοηθά, ολοφάνερα, ούτε ο βολικά απλοϊκός τρόπος με τον οποίο σκιαγραφείται η μετάβαση του Peter Parker από έναν ακόμη ανασφαλή έφηβο σε υπερήρωα ικανό ν' αναλάβει την σωτηρία του κόσμου, ούτε η "ανατροπή" στο δεύτερο μισό της ταινίας, η οποία δεν αναδεικνύει τον "κακό της ταινίας" με τρόπο πειστικό. Αποτέλεσμα: ένα φιλμ που παρακολουθείται ευχάριστα, μεν, αλλά δεν συναρπάζει όσο θα μπορούσε. Κάτι που προφανώς, για ταινία της Marvel πάντοτε, θα πρέπει να χαρακτηριστεί εξ ορισμού ως αρνητικό.

Στην όλη αξιολόγηση του Far from Home δεν βοηθούν και δύο άλλες αδυναμίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση των ειδικών εφέ η οποία - στο συγκεκριμένο φιλμ μάλιστα πιο πολύ απ' ότι σε άλλα υπερηρωϊκά - θα μπορούσε να είναι περισσότερο προσεγμένη και εντυπωσιακή. Η δεύτερη έχει να κάνει με το... περιττό χιουμοριστικό στοιχείο που συχνά δεν αποσπά καν μειδίαμα, πόσο μάλλον γέλιο (δεν χρειαζόμαστε επιτηδευμένες "γκάφες" ή χαζοσχόλια για να γελάσουμε πια Marvel!). Αν προσθέσει κανείς και τις απλώς διεκπεραιωτικές ερμηνείες των ηθοποιών - ο Holland στον πρωταγωνιστικό ρόλο ξεχωρίζει για την δική του μα από κει και πέρα... το χάος - έχει να κάνει με ένα φιλμ που ίσως επειδή γνώριζε εξ αρχής ότι έχει την εμπορική επιτυχία εν πολλοίς "στο τσεπάκι", κατέβαλλε το minimum της προσπάθειας. Δυστυχώς.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί το Spider-man: Far from Home δεν είναι ακριβώς κακή ταινία. Είναι, για την ακρίβεια, τουλάχιστον ειλικρινής με την έννοια πως πολλά στοιχεία από εκείνα που αναζητά το κοινό που αγαπά τα φιλμ της Marvel Studios, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα προσφέρει. Απλώς δεν κινείται στο ίδιο συνολικό επίπεδο ποιότητας με εκείνο που μάς έχει συνηθίσει η Disney με παρελθούσες αντίστοιχες παραγωγές και προσθέτει πανελάχιστα πράγματα στην όλη κινηματογραφική εικόνα του Spider-man όπως την είχαμε σχηματίσει μέχρι το 2019. Οι πιστοί οπαδοί του Marvel Cinematic Universe θα την συλλέξουν για λόγους πληρότητας (και καλά θα κάνουν), όσοι και όσες διασκέδασαν με αυτήν στα σινεμά ενδέχεται να θέλουν επίσης να την έχουν διαθέσιμη για θέαση οποτεδήποτε στο σπίτι, όμως οι υπόλοιποι θεατές πιθανώς θα κρίνουν πως, και να προσπεράσουν την οικαική της εκδοχή, δεν θα είναι μεγάλη η απώλεια. Από την δική τους οπτική γωνία, επίσης κατανοητό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ