Το επόμενο Mundial, σε υπερυψηλή!

Η ιαπωνική κυβέρνηση στοχεύει σε δορυφορική μετάδοση από τη Βραζιλία

Η ιστορία στο χώρο της τεχνολογίας έχει την τάση να... επαναλαμβάνεται - και αυτό ακριβώς ζούμε αυτές τις ημέρες, με την έναρξη της μετάβασης από την υψηλή ευκρίνεια στην υπερυψηλή: αυτή τη στιγμή οι συσκευές υπάρχουν διαθέσιμες για το κοινό, με τη μορφή των τηλεοράσεων των Sony και LG, της επερχόμενης της Samsung, καθώς και του έξοχου προβολέα της Sony, ενώ το γνήσια υπερυψηλής ευκρίνειας περιεχόμενο... όχι. Αντίστοιχο, σεβαστό μάλιστα, χρονικό διάστημα είχαμε περάσει και κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη συμβατική ευκρίνεια στην υψηλή - γι' αυτό και σαφώς ευπρόσδεκτη το επόμενο διάστημα οποιαδήποτε πρωτοβουλία φέρνει περισσότερα δείγματα εικόνας UHD στη διάθεση του επίδοξου κοινού της. Από τους Ιάπωνες περιμένει, άλλωστε, κανείς κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Ε, κατά τα φαινόμενα εκείνοι τουλάχιστον θα το έχουν!

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κι Επικοινωνιών της Ιαπωνίας, η πρώτη ευρεία επίσημη τηλεοπτική μετάδοση υλικού σε υπερυψηλή ευκρίνεια για την εκεί αγορά θα αφορά στους... αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, το 2014! Το αρχικό πλάνο, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, προέβλεπε μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος απευθείας σε υπερυψηλή ευκρίνεια ανάλυσης 8Κ4Κ (!) και όχι 4Κ2Κ, το 2016 - ολοφάνερα, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα θα χρειαστεί να υποστηριχθεί η πρώτη... έκδοση UHD πριν μεταβούμε στην δεύτερη, εξ ου και η απόφαση αυτή.

Για την μετάδοση των αγώνων θα αξιοποιηθεί διαθέσιμη χωρητικότητα από το εύρος μετάδοσης δεδομένων που προσφέρουν οι ιαπωνικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι - με άλλα λόγια η μεταφορά του πολύ μεγάλου σχετικού όγκου των δεδομένων αυτών φιλοδοξείται να στέλνεται στο σαλόνι των τυχερών κατόχων τηλεόρασης UHD δορυφορικά και όχι με επίγεια Δικτυακά μέσα. Υποθέτουμε ότι η δεύτερη ή και τρίτη γενιά τέτοιων συσκευών που θα κυκλοφορούν το καλοκαίρι του 2014 θα ενσωματώνουν και δορυφορικό δέκτη - ελπίζουμε να φέρουν και... αυτοκόλλητα με σημαντικά χαμηλότερες τιμές, βέβαια, γιατί με τις σημερινές θα είναι αναλογικά μικρό το ποσοστό του κοινού που θα μπορεί να απολαύσει τα ματς του Mundial σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Δορυφορικά ή όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ