Sony: υλικό εικόνας 4Κ μέσω της Ultraflix

Πάνω από 300 ώρες περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας στις Bravia του 2014

Οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας αυξάνονται και πληθύνονται, γίνονται όλο και καλύτερες συσκευές ποιοτικά... όμως το θέμα του περιορισμένου περιεχομένου αληθινά εικόνας 4Κ παραμένει. Δεν είναι τυχαίο πως οι κορυφαίοι κατασκευαστές σε αυτές τις προϊοντικές κατηγορίες προσπαθούν μέσα από δικές τους πρωτοβουλίες ή μέσα από συμμαχίες να συγκεντρώσουν υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας αποκλειστικά για τις δικές τους προτάσεις: σε αυτή τη φάση, αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο και οι... δυνατότητες των ίδιων των προϊόντων, ουσιαστικά! Η Sony ήταν από πολύ νωρίς τοποθετημένη καλύτερα από τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο, έχοντας στη διάθεσή της την ταινιοθήκη της Sony Pictures: σε αυτήν έχει στηρίξει από το καλοκαίρι του 2013 τη δική της Δικτυακή υπηρεσία που ξεπερνά πλέον τις 200 ταινίες 4Κ προς ενοικίαση και πώληση. Με τα νέα της μοντέλα Bravia, ωστόσο, να υποστηρίζουν εξ ορισμού πια την αποκωδικοποίηση video 4Κ από το Internet, μπορεί να "φέρει" σε αυτές υλικό και άλλων. Όπως της Nanotech.

H Nanotech Entertainment είναι μία σχετικά νέα εταιρεία στο χώρο της τεχνολογίας και του περιεχομένου, με την οποία η Sony υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία συνεργασίας για πρόσβαση των κατόχων Bravia 2014, στην υπηρεσία Ultraflix UHD που η πρώτη διαχειρίζεται και προωθεί. Η πρόσβαση αυτή θα είναι εφικτή μέσω ειδικού app αυτών των Bravia, που είτε θα είναι προεγκατεστημένο σε αυτές (από 1/10 και μετά) είτε θα μπορεί να προστεθεί δωρεάν σε όσες έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί, όμως από... "τα συμφραζόμενα" στις δηλώσεις των δύο εταιρειών συμπεραίνει κανείς πως η συμφωνία είναι - τουλάχιστον σε αυτήν την φάση - αποκλειστική.

Το υλικό σε εικόνα 4Κ της υπηρεσίας Ultraflix ποικίλλει από ντοκυμαντέρ και συναυλίες, μέχρι εμπορικές και indy ταινίες (όπως το εικονιζόμενο Moonshine Kingdom του οποίου διανομέας είναι η Nanotech). Περισσότεροι από 40 εξ αυτών των τίτλων έχουν γυριστεί για τις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες των IMAX, οπότε πιθανώς θα είναι... αρκούντως εντυπωσιακοί. Το πρόγραμμα υπερυψηλής ευκρίνειας της Ultraflix ξεπερνά σε διάρκεια τις 300 ώρες συνολικά, εκ των οποίων μάλιστα οι 100 αφορούν σε υλικό που προσφέρεται δίχως αντίτιμο ή συνδρομή. Πολύ σημαντική είναι και η διαβεβαίωση εκ μέρους της Nanotech πως το δικό της υλικό εικόνας 4Κ - συνδυάζοντας τον πρακτικά καθιερωμένο πια αλγόριθμο H.265 ή HEVC με δικές της ειδικές ρουτίνες software - χρειάζεται ως minimum ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από το Internet τα 8 Mbps και όχι τα 15-17 Mbps που χρειάζεται o δημοφιλέστερος αυτή τη στιγμή πάροχος ταινιών μέσω Internet, η Netflix, για το δικό της υλικό 4Κ.

Η συμφωνία αφορά αυτή τη στιγμή στην αμερικανική αγορά και δεν έχει γίνει αναφορά ακόμη για την ευρωπαϊκή - ούτε καν το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί σε αυτήν η υπηρεσία Ultraflix. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι σχετικές κινήσεις εκ μέρους της Sony δεν θα αργήσουν, καθώς οι πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις του υλικού 4Κ της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές για την εξάπλωση των τηλεοράσεων 4Κ γενικότερα (άλλο να χρειάζεσαι "απλή" ADSL για να απολαύσεις ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας στην τηλεόρασή σου... και άλλο να χρειάζεσαι VDSL). Μόνος μας προβληματισμός παραμένει η ίδια η Nanotech, η οποία ως εταιρεία δεν έχει κερδίσει και τον τίτλο της πλέον αξιόπιστης ακριβώς: το 4K player που έχει υποτίθεται κατασκευάσει και δέχεται προπαραγγελίες γι' αυτό, το περίφημο Nuvola, ανακοινώθηκε πριν από 14 μήνες και ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο του στην αγορά. Η ίδια η εταιρεία, από την άλλη, έχει δεσμευθεί πως μέχρι τις 30/9 το υλικό της Ultraflix θα είναι κανονικά, κανονικότατα διαθέσιμο. Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ