Netflix: ταινίες της και σε μορφή DVD/Blu-ray

Σε λίγες ημέρες το Roma, ακολουθούν The Irishman, Marriage Story και άλλες αργότερα

Από την μία πλευρά φαντάζει ελαφρώς... ειρωνικό, καθώς είναι οι Δικτυακές υπηρεσίες διανομής ψυχαγωγικού περιεχομένου τύπου Netflix - ή κυρίως η Netflix! - που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την πτώση των πωλήσεων ταινιών σε μορφή DVD ή Blu-ray (και το μικρό ποσοστό διείσδυσης στην παγκόσμια αγορά των Ultra HD Blu-ray). Από την άλλη πλευρά είναι μεν κίνηση... PR, με φιλόδοξο συμβολισμό, μα αξιοπρόσεκτη για όσους συλλέγουν Blu-ray κι ενδιαφέρονται να κατέχουν αναγνωρισμένες ταινίες που μπορούν να παρακολουθήσουν οποτεδήποτε, ασχέτως του αν... λειτουργεί η Δικτυακή τους σύνδεση ή όχι εκείνη την στιγμή. Ειρωνικά μα αξιοπρόσεκτα, λοιπόν, η Netflix θα διαθέσει στο εμπόριο ταινίες που είχε αρχικά δημιουργήσει για την συνδρομητική της υπηρεσία... σε μορφή DVD/Blu-ray!

Πράγματι: ο αμερικανικός κολοσσός συνεργάζεται με την εταιρεία που επιμελείται την διάσημη - και άκρως σινεφίλ - The Criterion Collection, ώστε το λιγότερο 5 από τις ταινίες του να κυκλοφορήσουν και σε υλική μορφή. Η συλλογή αυτή ταινιών φημίζεται τόσο για το πόσο επιλεκτικά περιλαμβάνει νέα φιλμ στον κατάλογό της, αλλά και το πόσο προσεκτικές είναι από τεχνικής πλευράς οι μεταφορές αυτών των ταινιών σε οπτικό δίσκο. Τα φιλμ της Τhe Criterion Collection συνοδεύονται συνήθως και από αξιόλογα extras, πολλά εκ των οποίων έχουν εξ αρχής δημιουργηθεί αποκλειστικά γι' αυτήν. Είναι, με άλλα λόγια, σημαντική η παρουσία μιας ταινίας στον συγκεκριμένο κατάλογο από μόνη της, πόσο μάλλον.... πέντε ταινιών που ανήκουν σε μια Δικτυακή υπηρεσία διαρκώς αντιμέτωπη - σε πολλαπλά επίπεδα μάλιστα - με το Hollywood.

Η αρχή γίνεται σε δύο εβδομάδες από σήμερα με το Roma, το ασπρόμαυρο φιλμ του Alfonso Cuaron που απέσπασε πολλές διακρίσεις το 2018 και το 2019 "τοποθετώντας στον χάρτη" για πρώτη φορά σοβαρά την Netflix ως κινηματογραφική παραγωγό. Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες τα The Irishman και Marriage Story (ήδη προτεινόμενα για τα επερχόμενα βραβεία Oscar) και στην συνέχεια τα Atlantics και American Factory (το τελευταίο είναι ντοκυμαντέρ). Σημειώνεται πως αυτές οι παραγωγές θα διατεθούν σε DVD και σε Blu-ray, όχι σε Ultra HD Blu-ray ανάλυσης 4Κ/HDR - κάτι για το οποίο οι φίλοι του οικιακού κινηματογράφου που συλλέγουν ταινίες και έχουν οπτικοακουστικές απαιτήσεις δικαιούνται έτει 2020 να διαμαρτυρηθούν.

Ας ελπίσουμε πως είτε αργότερα θα προστεθούν και εκδόσεις UHD BD των 5 παραπάνω παραγωγών, είτε στις επόμενες ταινίες που θα επιλέξει να προωθήσει η Netflix ως τμήμα της The Criterion Collection θα διατεθούν όλες οι εκδόσεις εξ αρχής. Σε κάθε περίπτωση, σημαντική κίνηση: τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ