Netflix και εικόνα 4Κ: τα... παρατράγουδα

Μακριά από το ιδανικό η μετάδοση του House of Cards σε υπερυψηλή ευκρίνεια, σύμφωνα με ειδικούς

To γεγονός ότι η υπερυψηλή ευκρίνεια σε οθόνες μεγάλων διαγωνίων μπορεί να προσφέρει εικόνα σχεδόν... σοκαριστικά κοντά στην "πραγματική" είναι αδιαμφισβήτητο, όμως αδιαμφισβήτητο ήταν ανέκαθεν και το γεγονός ότι η μετάβαση σε αυτήν από την "απλή" υψηλή ευκρίνεια δεν θα ήταν ανώδυνη. Ο όγκος των οπτικών δεδομένων της πρώτης παραμένει μεγάλος για τα σημερινά δεδομένα, ειδικά για τα δεδομένα των κοινότερων ανάμεσα στους τελικούς καταναλωτές ταχυτήτων σύνδεσης στο Internet. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας "φοβόμασταν" πως η μετάδοση υλικού 4Κ μέσω Δικτύου δεν θα ήταν τόσο... απλός και εύκολος όσο οι κατασκευαστές τηλεοράσεων και οι πάροχοι περιεχομένου σκιαγραφούν - και οι πιο πρόσφατες εντυπώσεις από έγκυρη πηγή ενημέρωσης για το θέμα δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους "φόβους" αυτούς.

Το αμερικανικό Web site HD Guru, με αξιόπιστη πορεία και προφίλ στην αγορά του home cinema, έκανε πρακτικές δοκιμές στο πρώτο υλικό που έχει ξεκινήσει να διανέμει η Netflix σε υπερυψηλή ευκρίνεια, τον δεύτερο κύκλο της βραβευμένης σειράς The House of Cards. Για τις δοκιμές αξιοποίησε μία από τις πιο πρόσφατες τηλεοράσεις της Samsung, την UN65HU9000, η οποία είναι εξ αρχής εφοδιασμένη με τον αποκωδικοποιητή υλικού HEVC (H.265) και άρα ικανή να . Οι δοκιμές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: ο μηχανισμός της Netflix για εικόνα 4Κ στο The House of Cards κατά την αναπαραγωγή του εκάστοτε επεισοδίου ξεκινά να μεταδίδει εικόνα... 480p (!) και προοδευτικά αυξάνει την ανάλυση στα 720p, στα 1080p και τα 2160p, την υπερυψηλή ευκρίνεια δηλαδή. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο οι servers της Netflix κρίνουν πως ο καταναλωτής δεν πληροί τα προαπαιτούμενα με τη Δικτυακή του σύνδεση, δεν παρέχουν εικόνα ανάλυσης 2160p, αλλά χαμηλότερης. Το πρόβλημα σε όλα αυτά; Η Netflix ισχυρίζεται πως για εικόνα 4Κ μία ταχύτητα διαμεταφοράς στα 15-16 Mbps είναι αρκετή, ενώ σύνδεση οπτικών ινών ταχύτητας... 75 Mbps (!) δεν ήταν αρκετή στα τεστ του HD Guru ώστε να διατηρηθεί η υπερυψηλή ευκρίνεια στα επεισόδια του The House of Cards.

H Netflix, σχολιάζοντας σχετικά, υποστήριξε πως κάθε υπηρεσία αιχμής στα αρχικά της στάδια αντιμετωπίζει "παιδικές ασθένειες", οι οποίες στη συνέχεια αντιμετωπίζονται. Οι άνθρωποι που έχουν ολοκαίνουργιες τηλεοράσεις εικόνας 4Κ συνεχίζουν να ανήκουν στη... "μάχιμη" συνομοταξία των λεγόμενων "early adopters" και πιθανώς είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις "παιδικές ασθένειες". Συνεχίζει ωστόσο να προβληματίζει το γεγονός ότι, μετά από 12-14 μήνες δοκιμών, η Netflix (η μεγαλύτερη εταιρεία Δικτυακής ενοικίασης ταινιών και σειρών στον κόσμο) συνεχίζει να είναι ανέτοιμη για την έλευση της υπερυψηλής ευκρίνειας ακόμη και στο μικρό ποσοστό αυτών των καταναλωτών που αγαπούν ό,τι νέο στην τεχνολογία. Η minimum και σταθερή ταχύτητα των 16 Mbps "λήψης" δεδομένων από το Internet, δε, παραμένει σημαντικά υψηλότερα από αυτήν που έχουν στη διάθεσή τους πάρα, μα πάρα πολλοί καταναλωτές σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Με αυτά ως δεδομένα, η έλευση μιας "έκδοσης 4Κ" των δίσκων Blu-ray για ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας δείχνει να είναι λύση με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο απ' όσο πολλοί αναλυτές τής αποδίδουν. Θα... "στρώσει" η Δικτυακή εικόνα 4Κ πριν η ανάγκη των Blu-ray 4K γίνει επιτακτική; Έως τις αρχές του 2015, ενδεχομένως θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ