iTunes: τα extras των ταινιών, Δικτυακά

H Apple "απαντά" στα Blu-ray μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος, δεν εντυπωσιαζόμαστε

Σε μία κίνηση που πριν από ένα-δύο χρόνια θα χαρακτηρίζαμε με ευκολία πιθανώς ανούσια ή και ανόητη, η Apple ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες την έναρξη προώθησης των iTunes Extras μέσα από το διάσημο Δικτυακό της κατάστημα. Πρόκειται για το είδος πρόσθετου περιεχομένου που περιμένουμε συνήθως να βρούμε στα DVD ή τα Blu-ray ταινιών - δηλαδή "σκηνές που κόπηκαν", ντοκυμαντέρ "making of", συνεντεύξεις, φωτογραφικό υλικό κλπ. - το οποίο όμως η αμερικανική εταιρεία θα προσφέρει πλέον και για πολλές ταινίες που οι καταναλωτές έχουν αγοράσει μέσα από το iTunes. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των κινηματογραφικών studio το αν θα προσφέρουν iTunes Extras για τις ταινίες τους - μέχρι στιγμής, πάντως, οι Disney και Pixar, η Fox, η Paramount, η Sony Pictures, η Universal η Warner Bros και η Lionsgate έχουν ήδη προσφέρει το σχετικό πρόσθετο υλικό σε πρόσφατες και επιλεγμένες παλαιότερες ταινίες τους που αυτή τη στιγμή διατίθενται μέσα από το Δικτυακό κατάστημα της Apple.

Η κίνηση αυτή της Apple έχει βεβαίως ως στόχο να ενθαρρύνει την αγορά - σε αντίθεση με την απλή ενοικίαση δηλαδή - ταινιών μέσα από το iTunes. Για χρόνια το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ της αγοράς ταινιών σε DVD/Blu-ray ήταν αυτή ακριβώς η ύπαρξη των extras στους οπτικούς τους δίσκους, την οποία δεν προσέφεραν οι ταινίες που αγοράζονταν σε ψηφιακή μορφή. Το επιχείρημα αυτό η Apple το καταρρίπτει με την έναρξη λειτουργίας των iTunes Extras, προσθέτοντας μάλιστα και ένα καινούργιο, υπέρ της: το γεγονός ότι οι κινηματογραφικές μπορούν σε βάθος χρόνου να καθιστούν διαθέσιμο περισσότερο τέτοιο πρόσθετο περιεχόμενο για τις ταινίες τους, σε αντίθεση με τους δίσκους Blu-ray που... "ό,τι περιέχουν, περιέχουν" (η λειτουργία BD Live σε αυτούς κατά βάση δεν απέδωσε ποτέ καρπούς άξιους λόγου).

Ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, ωστόσο, παραμένει αυτό του κόστους. Μία ταινία "υψηλής ευκρίνειας" στο iTunes για να αποκτηθεί (πλέον μαζί με τα extras της) κοστίζει ο,τιδήποτε ανάμεσα στα $14.99 και τα $19.99, ενώ η ίδια ταινία σε Blu-ray κοστίζει περίπου το ίδιο ή λιγότερο αμέσως μόλις κυκλοφορήσει και πολύ λιγότερο μετά από λίγο καιρό ($6.99-$9.99), προσφέροντας στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ίδια extras. Στα μάτια των ανθρώπων που νοιάζονται για την ποιότητα εικόνας και ήχου, δε, οι δίσκοι Blu-ray παραμένουν η προφανής επιλογή, αφού οι ταινίες του iTunes μόνο... κατ' όνομα είναι "HD" μετά από την πολύ μεγάλη συμπίεση που έχουν υποστεί ώστε να μεταφέρονται γοργά μέσω Internet. Το αν και κατά πόσο, ωστόσο, η πλειοψηφία των καταναλωτών στην οποία απευθύνεται το iTunes ενδιαφέρονται γι' αυτό... είναι μία άλλη κουβέντα.

Τα iTunes Extras για να αξιοποιηθούν απαιτούν την αναβάθμιση του προγράμματος iTunes σε Windows ή OS-X στην έκδοση 11.3. Αντίστοιχη αναβάθμιση για να τα αξιοποιήσει έχει λάβει και το Apple TV, την υπ' αριθμόν 6.2, ενώ όλες οι άλλες συσκευές της Apple - iPhone, iPad, iPod Touch - θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα με τη διάθεση του iOS 8 το φθινόπωρο. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να διαπιστώσουμε το αν και κατά πόσο θα δημοσιοποιήσει η Apple κάποια στιγμή στο μέλλον στοιχεία που θα καταδεικνύουν την προτίμηση των καταναλωτών στην αγορά πια, και όχι ενοικίαση, ταινιών του iTunes βάσει των iTunes Extras. Όπως πάντα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ