Φίνος Φιλμ: αλλαγές στο επίσημο "κανάλι" της στο YouTube

Αφαιρούνται οι πλήρεις εκδόσεις των ταινιών της

Δυσάρεστα νέα για τους αναμφίβολα πολυάριθμους φίλους του ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίοι είχαν υποδεχθεί με ενθουσιασμό την έναρξη λειτουργίας του επίσημου YouTube channel της Φίνος Φιλμ πριν από μερικές εβδομάδες. Η εταιρεία με δελτίο Τύπου της ενημερώνει πως λόγω "σύνθετων θεμάτων νομικής φύσης" εξαναγκάζεται να αφαιρέσει από εκεί τις πλήρεις ταινίες που έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει (περίπου 100) και σταδιακά να τις αντικαθιστά με αποσπάσματα, χρονικά περιορισμένα. Οι συνδρομητές του καναλιού παρά την σχετικά μικρή δημοσιότητα που είχε λάβει το εγχείρημα - ήταν άλλωστε ακόμη σε πιλοτική μορφή - είχαν αγγίξει τις 30.000 μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες, αποδεικνύοντας τη δημοτικότητα και την αγάπη που και η νεότερη γενιά ανθρώπων, η... Generation X και Y, τρέφει για τις ταινίες της.

Το προσεκτικά πεφρασμένο επίσημο δελτίο Τύπου της Φίνος Φιλμ αναφέρει:

"Η Finos Film, στο πλαίσιο της ψηφιακής της στρατηγικής αλλά και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πειρατεία των ταινιών της, αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στις νεότερες γενιές μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube. Η εταιρία ξεκίνησε τον Αύγουστο να ανεβάζει πιλοτικά ολόκληρες τις ταινίες της, σε μια beta εκδοχή του καναλιού, πριν ανακοινωθεί επίσημα.

Με πάνω από 28.500 συνδρομητές και 1.000.000 προβολές μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι περισσότερο από θερμή. Στην πορεία, όμως, παρουσιάστηκαν σύνθετα θέματα νομικής φύσεως, που αναγκάζουν την Finos Film να αλλάξει το περιεχόμενο του καναλιού της.

Από 1η Οκτωβρίου 2013 το επίσημο κανάλι της Finos Film στο YouTube θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις καλύτερες σκηνές των ταινιών της, ενώ θα ακολουθήσουν ειδικά αφιερώματα τόσο για την Finos Film και τον πρωτοπόρο δημιουργό της Φιλοποίμενα Φίνο, όσο και για τους αξεπέραστους καλλιτέχνες και συντελεστές της."

Τα "σύνθετα θέματα νομικής φύσης" δεν κατονομάζονται στο επίσημο Δελτίο Τύπου. Το Αθηνόραμα Digital μπορεί ωστόσο να εικάσει με σχετική ασφάλεια πως αυτά δεν σχετίζονται τόσο με ενδεχόμενες συνεργασίες της Φίνος Φιλμ - που, από μία οπτική γωνία γίνονταν περισσότερο περίπλοκες με τη λειτουργία του καναλιού YouTube και την εμπορική διάθεση του ίδιου υλικού από άλλα μέσα - όσο με οικονομικά συμφέροντα πνευματικών δικαιωμάτων που έμμεσα συνυπάρχουν στην όλη "εξίσωση".

Η εξέλιξη αυτή μόνο ως "κρίμα" μπορεί να χαρακτηριστεί: αφενός η οπτικοακουστική ποιότητα των σχετικών YouTube clips δεν είναι εφάμιλλη αυτής που μπορεί να λάβει ο καταναλωτής από αλλού, αφετέρου έσοδα για τους έμμεσα οικονομικά ενδιαφερόμενους σαφώς και υπήρχαν (μέσω των διαφημίσεων Google Ads που προβάλλονται στα clips). Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή στο... όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το θέμα θα επανεξεταστεί και το πολύτιμο υλικό της Φίνος Φιλμ θα γίνει και πάλι διαθέσιμο μέσα από το YouTube σε όλους. Όπως τού αξίζει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ