Εικόνα 3D: τηλεοπτικά κανάλια, τέλος

Το ESPN και το BBC αποσύρουν την υποστήριξή τους, ακολουθούν και άλλοι

Παρατηρημένο, ξανά και ξανά: θέλεις να σιγουρευτείς πως μία νέα τεχνολογία, υπηρεσία ή προϊόν συνεχίζει να έχει προοπτική, δεν έχεις παρά να κοιτάξεις πόσο την υποστηρίζουν τα αμιγώς... εμπορικά ενδιαφερόμενα τμήματα της αγοράς. Η εικόνα 3D προωθήθηκε "δυνατά" το 2010 και το 2011 από τις κατασκευάστριες εταιρείες, όμως το κοινό δεν έδειξε ενδιαφέρον για μία πλειάδα από λόγους (κατά τη γνώμη μας σωστούς) και πρακτικά έχει ήδη αποτύχει. Και σιγά-σιγά έρχεται και η πρακτική επιβεβαίωση από ουκ ολίγα τμήματα της αγοράς που θα ήθελαν να είχε πετύχει η εικόνα 3D. Καινούργια games με υποστήριξη στερεοσκοπικής προβολής, για παράδειγμα, δεν αναπτύσσονται πλέον και δεν είναι πιθανό να δούμε στα PS4/Xbox One. Σειρά, δε, στην... "άτακτη υποχώρηση" έχουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, που το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπουν την εικόνα 3D διακριτικά.

Το πιο πρόσφατο "κρούσμα" ήταν αυτό του βρετανικού καναλιού BBC, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία πειραματικού καναλιού με εκπομπές στερεοσκοπικής εικόνας το 2011 - με σκοπό να την αξιοποιήσουν θεαματικά στους περυσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τελικά αυτό υλοποιήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα γιατί μετρήσεις του BBC έδειξαν ισχνό ενδιαφέρον, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με επίσημη έρευνα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων: λιγότερο από το 5% των τηλεθεατών που είχαν στην κατοχή τους τηλεόραση με δυνατότητα προβολής εικόνας 3D, ενεργοποίησαν αυτή τη λειτουργία για να παρακολουθήσουν την ομιλία της βασίλισσας Ελισσάβετ (υποτίθεται πρόγραμμα με ιδιαίτερα υψηλή τηλεθέαση). Έτσι το BBC ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως διακόπτει την προβολή εκπομπών σε στερεοσκοπική εικόνα "λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος του κοινού". Δεν αναφέρθηκε αν το θέμα θα επανεξεταστεί στο μέλλον.

Η απόφαση του BBC ακολουθεί αντίστοιχη απόφαση τον Ιούνιο από το αμερικανικό αθλητικό δίκτυο ESPN να αναστείλει τη λειτουργία του δικού του καναλιού 3D το επόμενο διάστημα. Το ESPN 3D είχε ξεκινήσει και αυτό πειραματικά το 2010 τις εκπομπές, όμως η περιορισμένη εξάπλωση των τηλεοράσεων 3D αρχικά και το περιορισμένο ενδιαφέρον του κοινού αργότερα δεν άφησαν περιθώρια για εμπορική επιτυχία στην όλη προσπάθεια. Εκπρόσωποι του αθλητικού δικτύου επιβεβαίωσαν πως οι πόροι που είχαν αφιερωθεί στο ESPN 3D θα διοχετευθούν στην υλοποίηση άλλων τεχνολογιών, όπως η εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας (UHD ή 4Κ). Νωρίτερα στη χρονιά είχε ανακοινωθεί η αναστολή λειτουργίας και του 3Net, του καναλιού με περιεχόμενο 3D που είχαν δημιουργήσει από κοινού οι Discovery, IMAX και Sony. Στην Ελλάδα του 2013, από την άλλη, η συνδρομητική τηλεόραση της Nova... συνεχίζει να προωθεί την εικόνα 3D, και μάλιστα με μετριότατης ποιότητας πρόγραμμα κι ελάχιστα highlights, σαν κάτι το καινοτομικό: "διαφορά φάσης" σε όλα, απ' ότι φαίνεται. Όπως πάντα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ