Disney Plus: με υλικό κι άλλων παραγωγών παριεχομένου αρχικά

Η υπηρεσία θα εισέλθει στην αγορά αναγκαστικά με κατάλογο εμπλουτισμένο από τρίτους, η έμφαση στα αποκλειστικά αργότερα

H Netflix είναι η αδιαφιλονίκητα δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου αυτήν την στιγμή, όμως μέσα στην χρονιά θα αποκτήσει ανταγωνισμό από έναν αριθμό studios του Hollywood, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου, της Disney. Όλοι μας είχαμε μέχρι τώρα την εντύπωση πως η δεύτερη θα στηριζόταν εξ αρχής στις δικές της παραγωγές - ταινίες παλιότερες, ταινίες καινούργιες, νέες σειρές - και θα προωθούσε ως κύριο "επιχείρημα συνδρομής" προς το κοινό την αποκλειστικότητα αυτών των παραγωγών. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ωστόσο, για να "κάνει πρεμιέρα" μέσα στο 2019 η υπηρεσία Disney Plus δεν θα είναι έτοιμη γι' αυτό το... αυτάρκες μοντέλο. Θα ακολουθήσει λοιπόν ένα άλλο: εν πολλοίς, αυτό της Netflix!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Disney, του Bob Iger, σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους μετόχους της. Ο Iger υπογράμμισε πως για να ξεκινήσει η νέα Δικτυακή υπηρεσία της εταιρείας "δυνατά" και να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό συνδρομητών γρήγορα, τουλάχιστον στο πρώτο αυτό στάδιο θα χρειαστεί να φιλοξενήσει και ταινίες ή σειρές των οποίων τα δικαιώματα προβολής θα εξαγοράσει από άλλους δημιουργούς περιεχομένου (κινηματογραφικές και τηλεοπτικά δίκτυα). Με άλλα λόγια ο Iger παραδέχεται πως ακόμη και ο μεγάλος κατάλογος της Disney από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να στηρίξει θελκτική "αντιπρόταση" στην καθιερωμένη Netflix - έστω κι αν τα πρώτα κάποια εκατομμύρια συνδρομητών του Disney Plus πιθανώς θα έχουν την οικονομική άνεση να εγγραφούν σε αυτήν την υπηρεσία χωρίς να... απεγγραφούν από την Netflix, προφανώς.

O Iger σημείωσε, πάντως, ότι το μακροπρόθεσμο πλάνο της Disney είναι όντως κάποια στιγμή μελλοντικά η υπηρεσία Disney Plus να προσφέρει "κατά κύριο λόγο" το δικό της περιεχόμενο "απλώς συμπληρώνοντας" τον κατάλογό της με παραγωγές άλλων. Ο Iger επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά πως όλα τα τμήματα της Disney - Marvel, Pixar, Lucas Film, National Geographic κλπ. - εργάζονται στην παραγωγή περιεχομένου για το Disney Plus και γνωστοποίησε πως η πρώτη ταινία επιπέδου ΑΑΑ που θα διατεθεί Δικτυακά μόνο μέσα από αυτήν την υπηρεσία και πουθενά αλλού δεν θα είναι άλλη από την Captain Marvel (που οδεύει προς τα σινεμά τον Μάρτιο). Από την πρόσφατη εξαγορά της Fox η Disney έχει επίσης σχεδιάσει να αξιοποιήσει τον σχετικό κατάλογο αποκλειστικά.

Η εταιρεία θα επιδείξει για πρώτη φορά το Disney Plus στους μετόχους της - σε δοκιμαστική μορφή και απλώς ενδεικτικά βέβαια - στις 11 Απριλίου. Για την ώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε μέσα στο τρέχον έτος και με ποιό αντίτιμο θα ξεκινήσει την εμπορική της πορεία η νέα υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού, αναλυτές ωστόσο μιλούν είτε για Σεπτέμβριο είτε για Νοέμβριο και κόστος ανάμεσα στα $9.99 και τα $14.99. Αυτές φυσικά είναι απλές εκτιμήσεις (και δεν έχουμε ιδέα αν σε πρώτη φάση αφορούν την παγκόσμια ή μόνο την αμερικανική αγορά) οπότε... για την ώρα, υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ