Apple TV Plus δωρεάν έως τον Φεβρουάριο

Ο κολοσσός του Cupertino επεκτείνει... αναγκαστικά την προσφορά του, ο προβληματισμός όλων πλέον απτός

Τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καλά - και σε καμία περίπτωση όπως θα ήθελε η Apple - για την συνδρομητική υπηρεσία περιεχομένου Apple TV Plus που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνει τον πρώτο χρόνο της εμπορικής της πορείας. Η πρόταση που έφερε στην αγορά ο αμερικανικός κολοσσός προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των εσόδων του από σταθερές πηγές όπως οι συνδρομητικές υπηρεσίες ξεκίνησε... χλιαρά, με μικρό αριθμό ταινιών και τηλεοπτικών σειρών - ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισαν πανελάχιστες παραγωγές - και δυστυχώς συνέχισε έτσι για όλο το υπόλοιπο 2019 και τις αρχές του 2020. Όλοι δώσαμε στο Apple TV Plus το ελαφρυντικό της νέας υπηρεσίας που εισέρχεται σε μία ήδη ώριμη και άκρως ανταγωνιστική αρένα και... περιμέναμε.

Το πρόβλημα είναι πως οι πρώτοι μήνες του 2020 πέρασαν, ήλθε η πανδημία του COVID-19 και τα δεδομένα της αρένας αυτής άλλαξαν, όμως η υπηρεσία της Apple είχε ήδη αρχίσει να περνά στην σφαίρα του αδιάφορου για το καταναλωτικό κοινό. Και ενώ υπηρεσίες όπως το Netflix και το Disney Plus αξιοποίησαν με τρόπο ουσιαστικό τον εγκλεισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στα σπίτια τους (και άρα την αύξηση των ωρών θέασης και ψυχαγωγίας που αυτός συνεπάγεται) διευρύνοντας την πελατειακή τους βάση, το Apple TV Plus λόγω λιγοστού και εν πολλοίς αδιάφορου περιεχομένου ολοφάνερα δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, που η Apple επεκτείνει έως και τον Φεβρουάριο του 2021 την προσφορά δωρεάν ετήσιας συνδρομής που είχε προσφέρει πέρυσι τέτοιο καιρό σε όλους τους νέους κατόχους iPhone, iPad, Mac και Apple TV. Είναι αμφίβολο το αν και κατά πόσο σημαντικό ποσοστό από όσους αξιοποίησαν την προσφορά εγκαθιστώντας το σχετικό app πρόσβασης - οι "κακές γλώσσες" θέλουν ακόμη και αυτό το ποσοστό να είναι ντροπιαστικά μικρό... - θα ξεκινούσαν από τον Νοέμβριο να πληρώνουν μηνιαίως μία υπηρεσία περιεχομένου με ελάχιστο περιεχόμενο επιπέδου ΑΑΑ. Η Apple φυσικά "χρωματίζει" την επέκταση αυτή των τεσσάρων δωρεάν μηνών ως μία "βοήθεια προς το καταναλωτικό κοινό να περάσει περισσότερο ευχάριστα έναν δύσκολο χειμώνα" αλλά... όλοι γνωρίζουμε τί συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ίδια προσφορά της δωρεάν ετήσιας συνδρομής συνεχίζει να την προσφέρει στα εκατομμύρια καταναλωτών που αγοράζουν τις συσκευές της.

Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να διαπιστώσουμε πώς σχεδιάζει να προχωρήσει η Apple με την υπηρεσία αυτή π.χ. το 2023. Το 2021 θα ολοκληρωθούν κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότερες παραγωγές της οι φετινές που λόγω COVID-19 είχαν σταματήσει ή καθυστερήσει και θα προβληθούν όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Η Apple έχει, άλλωστε, και συμβόλαια συμφωνιών με μεγάλα ονόματα του θεάματος, τα οποία δεν μπορεί να αθετήσει δίχως υψηλό κόστος σε χρήματα και εντυπώσεις. Ακόμη και... για "τα μάτια του κόσμου", κοινώς, αναμένουμε πως για μία ακόμη διετία το Apple TV Plus θα συνεχίσει να διεκδικεί μερίδιο αγοράς έστω αξιοπρεπές.

Από κει και πέρα, όμως; Αποσπασματικές κινήσεις όπως π.χ. η πανάκριβη αγορά για αποκλειστική προβολή μεμονωμένων ταινιών του Hollywood δεν δείχνουν να βοηθούν. Και μπορεί ο αμερικανικός κολοσσός να μην έχει... οικονομικά προβλήματα ακριβώς - για την ακρίβεια είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει απίθανα ποσά περιμένοντας κάτι δικό της να πετύχει - όμως αν το Apple TV Plus συνεχίσει να μην κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, ακόμη και ο Τim Cook θα αναρωτηθεί κάποια στιγμή αν αυτό το πανάκριβο πείραμα έχει πιθανότητες επιτυχίας τελικά. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ