To DivX φορά κοστούμι

Από... ύποπτο, το δημοφιλές φορμά video σε επίσημες συμφωνίες με studio και e-shops

Επί σειρά ετών το πρότυπο συμπίεσης αρχείων video με το όνομα DivX βρισκόταν στο... στόχαστρο των κινηματογραφικών studio και των διάφορων συνδέσμων υπεράσπισης πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών - ξέρετε τώρα - επειδή σε αυτό το φορμά κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν στο Internet παράνομα αμέτρητες ταινίες. Φυσικά η τεχνολογία του DivX από μόνη της δεν... φταίει σε τίποτε (ίσα-ίσα που παραμένει ένα από τα ικανότερα εργαλεία για τη συμπίεση video συμβατικής ή υψηλής ευκρίνειας), εξ ου και οι σημαντικές εμπορικές συνεργασίες που ανακοίνωσε πρόσφατα η ομώνυμη εταιρεία στον κινηματογραφικό χώρο. Από τη μία πλευρά, η DivX ολοκλήρωσε τις νομικές διαδικασίες συνεργασίας με τέσσερα από τα μεγαλύτερα studio στον κόσμο, αυτά της Paramount, της Sony, της Warner και της Lionsgate. Από την άλλη, είναι ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης συμφωνιών με τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές Δικτυακές υπηρεσίες ενοικίασης και αγοράς ταινιών σε ψηφιακή μορφή, τα ERG, FilmOn.com και Play4Film, αλλά και με μία μεγάλη αμερικανική, της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Οι παραπάνω συμφωνίες ήταν απαραίτητες ώστε, από τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε, να καταστεί εφικτή η νόμιμη ενοικίαση και πώληση ταινιών με τη συγκατάθεση των κινηματογραφικών και την αντίστοιχη εμπορική υποστήριξη από μεγάλα e-shops όπως τα προαναφερθέντα. Το DivX ως μορφή αρχείου επιτρέπει την προστασία της ταινίας από αντιγραφή - κατά την αγορά "σφραγίζεται" ηλεκτρονικά - όμως δεν στερεί επιλογές από τον νόμιμο αγοραστή της ως προς το πώς θα την παρακολουθήσει. Αυτός μπορεί να αναπαράγει το αρχείο σε PC, σε media players, σε DVD ή Blu-ray players, στο PS3, ακόμη και απευθείας σε τηλεοράσεις που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο φορμά.

Η DivX σημειώνει πως υπάρχουν περισσότερες από 200 εκατομμύρια συσκευές αυτή τη στιγμή στην αγορά συμβατές με το πρότυπό της, ενώ η ποιότητα εικόνας και ήχου που μπορεί να αποδώσει ένα σωστά συμπιεσμένο αρχείο DivX είναι ικανοποιητικά κοντά σε αυτήν ενός DVD ή Blu-ray, στο 1/10 σχεδόν του μεγέθους αρχείου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους χρόνους μεταφοράς των ταινιών αυτών μέσω Internet). To σημαντικότερο: θα προσφέρεται τόσο η επιλογή της ενοικίασης, όσο και της νόμιμης κατοχής της κάθε ταινίας για πάντα, με την ανάλογη διαφορά στο κόστος. Λέτε οι κινηματογραφικές να συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν οι δισκογραφικές στην προ iTunes εποχή; Ας ελπίσουμε πως ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ