Τηλεοράσεις plasma: το κεφάλαιο κλείνει

Η Samsung τις εγκαταλείπει άμεσα, η LG ακολουθεί, η Ιστορία "βάζει τελεία". Και παύλα.

Και έτσι, όχι με κατάρρευση γοερή αλλά κλαυθμό χαμηλόφωνο - όπως θα έλεγε και ο ποιητής T.S. Eliot - πρακτικά "πέφτουν οι τίτλοι τέλους" για τις τηλεοράσεις τεχνολογίας plasma. Η... πορεία τους προς τη συνταξιοδότηση είχε πρακτικά ξεκινήσει από το 2009, όταν η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία τέτοιων τηλεοράσεων, η Pioneer των θρυλικών Kuro, τις εγκατέλειψε ως ζημιογόνα δραστηριότητα. Η Panasonic "κράτησε τη σκυτάλη" για τρία χρόνια ακόμη, προσφέροντας πάρα πολύ καλά μοντέλα, ενώ οι Samsung και LG έκαναν το ίδιο δίνοντας περισσότερη έμφαση στις πρόσθετες λειτουργίες των δικών τους μοντέλων και όχι στην ποιότητα εικόνας. Με την Panasonic να εγκαταλείπει τις plasma στις αρχές της χρονιάς (είχαν προηγηθεί οι Hitachi και Fujitsu καιρό πριν), μόνο οι δύο κορεατικές εταιρείες είχαν εντάξει αυτής της τεχνολογίας τηλεοράσεις στις νέες προτάσεις τους για το 2014. Και, όπως φαίνεται, ήλθε πια το πλήρωμα του χρόνου και γι' αυτές.

Πράγματι, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η Samsung έχει πλέον δρομολογήσει την έξοδό της από την κατηγορία των τηλεοράσεων plasma και με επίσημη δήλωσή της θέτει πλέον τον Νοέμβριο ως τον τελευταίο μήνα που θα πωλεί προϊόντα αυτού του είδους. Η Samsung διευκρίνισε πως ο κύριος λόγος για αυτήν της την επιλογή δεν ήταν άλλος από την χαμηλή ζήτηση, σκοπεύει δε να ανακατευθύνει τους πόρους που είχε τοποθετήσει στις τηλεοράσεις plasma σε άλλες της δραστηριότητες άμεσα. Με αυτό ως δεδομένο, όλοι σχεδόν οι αναλυτές αγοράς αναμένουν σύντομα αντίστοιχη ανακοίνωση και από την LG, αφού οι δύο κορεάτικες εταιρείες συχνά "κονταροχτυπιούνται" στις ίδιες κατηγορίες προϊόντων με παρόμοιες προτάσεις εκ... πεποιθήσεως σχεδόν. Καμία πολυεθνική δεν θα ήθελε, άλλωστε, να συνδέει πια το όνομά της με μία τεχνολογία που παραπέμπει σε "περασμένα μεγαλεία", τρόπον τινά.

Για τους ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει για πολλά χρόνια την εξέλιξη των τηλεοράσεων, βέβαια, η περίπτωση των plasma θα παραμείνει μία από εκείνες τις... σχεδόν ανεξήγητες "αδικίες" της αγοράς: σε σχέση με τις LCD/LED LCD, που τελικά επικράτησαν, οι τηλεοράσεις plasma συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να προσφέρουν ποιοτικότερη εικόνα, με ασύγκριτα καλύτερη απόδοση του μαύρου, υψηλότερη αντίθεση, καλύτερες γωνίες θέασης και ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης οθόνης. Τα τελευταία χρόνια, δε, "νικούσαν κατά κράτος" και στην παράμετρο της αξίας/κόστους, καθώς προσέφεραν περισσότερες ίντσες με λιγότερα χρήματα. Η πολύ περισσότερο επιθετική προώθηση των LED LCD από όλους τους κατασκευαστές, ωστόσο, εν τέλει "έγειρε την πλάστιγγα" προς το μέρος αυτών κι όχι των plasma. Η τεχνολογική αδυναμία των τελευταίων να μεταβούν στην εικόνα 4Κ ήταν, πιθανότατα, "το τελευταίο καρφί στο φέρετρο", καθώς η αγορά κινείται ανεπιστρεπτί πια προς τα εκεί. Αντίο, plasma. Μέχρι ο διάδοχός σου, η OLED, να φτάσει στα ίδια είπεδα ωριμότητας τεχνολογικής... θα μάς λείψεις. Για πολύ, πολύ καιρό κοινώς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ