Sony UBP-X700

Αξιοπρόσεκτο, μα αφόρητα διεκπεραιωτικό

Το πρόβλημα πάντως της μη αυτόματης αναγνώρισης υλικού Dolby Vision από το Sony UBP-X700 ενδέχεται να ενοχλήσει περισσότερο όσους δεν προσβλέπουν στην αξιοποίησή του μόνο με δίσκους UHD BD, αλλά και μέσω Δικτυακών υπηρεσιών όπως οι Netflix, Vudu ή Amazon Video: επειδή οι υπηρεσίες αυτές εμφανίζουν την επιλογή προβολής Dolby Vision όταν ανιχνεύσουν συμβατή συσκευή, αν η σχετική επιλογή δεν είναι ενεργοποιημένη από τον ίδιο τον χρήστη, αυτός δεν... θα μάθει ποτέ σε ποιές ταινίες ή σειρές υποστηρίζεται (θα εμφανίζεται πάντα η έκδοση HDR10). Αν, δε, αφήσει κανείς μόνιμα ενεργοποιημένη την επιλογή Dolby Vision, τότε το Χ700 "επιβάλλει" στο μέσο προβολής να χρησιμοποιήσει την χρωματική παλέτα που το πρώτο θεωρεί πως θα έπρεπε να αξιοποιεί (είτε το υλικό είναι Dolby vision είτε όχι), κάτι που έχει συχνά ως συνέπεια λανθασμένη απόδοση χρωμάτων.

Μιλώντας, δε, για Δικτυακές υπηρεσίες, το X700 στην δική μας αγορά εκ των πραγμάτων προσφέρει πρόσβαση δυστυχώς μόνο σε αυτές που υποστηρίζουν την Ελλάδα, οπότε καταμετρούμε τις Netflix, YouTube, Spotify, Berliner Philarmoniker, WWE Network (!) και... αυτά - στο εξωτερικό οι επιλογές που προσφέρει ένα Χ700 είναι πολύ περισσότερες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon Video, Hulu, Pandora, Mubi, Crackle κλπ. Ο κάτοχος του νέου player της Sony μπορεί πάντοτε να αντλήσει περιεχόμενο και από τις δικές του πηγές υλικού, είτε πρόκειται για USB sticks ή σκληρούς δίσκους που συνδέονται στην σχετική θύρα στην πρόσοψη, είτε πρόκειται για server που αξιοποιεί το πρότυπο DLNA στο ίδιο τοπικό οικιακό δίκτυο, είτε πρόκειται για κάποιο smartphone ή tablet μέσω screen mirroring.


Όπως και άλλα παλαιότερα player της Sony, πάντως, έτσι και το X700 είναι ενίοτε... επιλεκτικό ως προς το ποιά είδη αρχείων multimedia αναπαράγει με επιτυχία, καθώς δείχνει να μην συμπαθεί αρκετά είδη κωδικοποίησης (τα περισσότερα προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε με την απόδοση του ήχου). Όσα αρχεία φωτογραφιών, ήχου και video αναπαράγει, τα αναπαράγει με τρόπο ποιοτικό. Όσα όχι, δεν το... συζητά καν. Πρόκειται για έναν ακόμη τομέα στον οποίο η Sony (ηθελημένα για τους γνωστούς λόγους μη υποστήριξης κλεψίτυπου ψυχαγωγικού περιεχομένου από το Internet;) δεν έχει φροντίσει να εξελιχθεί στο επίπεδο που το έχουν κάνει οι Oppo, Panasonic και LG. Όποιος και να είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: λιγότερη ευελιξία κι επιλογές για τον τελικό καταναλωτή.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί το UDP-X700 είναι ένα σχεδόν... εκνευριστικό προϊόν: με πιο πολλή προσπάθεια εκ μέρους της Sony θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα 4K player της αγοράς, ακόμη και το κορυφαίο για τα χρήματά του αν οι Ιάπωνες έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό στην υλοποίηση των λειτουργιών του σε επίπεδο software. Ως έχει, θα πρέπει να περιοριστεί "απλώς" στον χαρακτηρισμό του "πολύ καλό για το κόστος του" των €279 και να ελπίζουμε πως η Sony θα αφιερώσει σε αυτό αρκετούς πόρους ώστε με 2-3 ενημερώσεις λογισμικού να λύσει τα προαναφερθέντα προβλήματα και να το ωθήσει στο σημείο λειτουργικότητας που τού αξίζει. Τότε θα μπορούμε να το προτείνουμε σε όλους, κι ας αισθανόμαστε πως τους περισσότερους καταναλωτές δεν θα τούς πείραζε να καταβάλλουν λίγα χρήματα παραπάνω για ποιότητα κατασκευής υψηλότερη.


Θα το αναβαθμίσει, ωστόσο, το X700 η Sony με τρόπο ουσιαστικό και σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να αγοράζεται χωρίς δισταγμό από τους καταναλωτές που προτιμούν τα δικά της προϊόντα; Βάσει ιστορικού θα μπορούσαμε να δηλώσουμε απαισιόδοξοι, όμως ελπίζουμε να διαψευστούμε πανηγυρικά!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ