Sony UBP-X700

Αξιοπρόσεκτο, μα αφόρητα διεκπεραιωτικό

Ξεκινώντας να χρησιμοποιεί κανείς το X700 σε "πραγματικές συνθήκες", όμως, καταλαβαίνει για ποιό λόγο η Sony πιθανώς αισθάνεται πως δεν χρειαζόταν ν' αξιοποιήσει ισχυρότερα υποσυστήματα για ένα νέο UltraHD Blu-ray player: η νέα της πρόταση αποδίδει πάρα, πάρα πολύ καλά - ενίοτε εξαιρετικά - στην κύριά της αποστολή, δηλαδή την αναπαραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από οπτικούς δίσκους UHD BD. H συσκευή εκκινεί γρήγορα (αν επενεργοποιήσει κανείς την επιλογή Quick Start σχεδόν... ακαριαία), ξεκινά την αναπαραγωγή των δίσκων UHD BD σε μερικά δευτερόλεπτα και λειτουργεί χωρίς να παράγει (σε συνήθη απόσταση θέασης) ενοχλητικά πολύ θόρυβο. To μικρό τηλεχειριστήριο προσφέρει τα απαραίτητα αλλά το κάνει σωστά (τα πλήκτρα στερούνται υποφωτισμού πάντως), οπότε το μόνο στοιχείο που θα λείψει σε κάποιους (και πάλι όχι σε όλους) τους χρήστες είναι η απουσία οθόνης στην πρόσοψη για τις σχετικές ενδείξεις και πληροφορίες.

Όσον αφορά στην ποιότητα της εικόνας δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο - ειδικά για μία συσκευή κόστους κάτω των €300 που δεν έχει στην απόδοση περιεχομένου να ζηλέψει τίποτε από player τετραπλάσιου κόστους. Το X700 στην αναπαραγωγή δίσκων Ultra HD Blu-ray αποδίδει εικόνα άψογη, απαλλαγμένη από οποιοδήποτε ίχνος αχρείαστης επεξεργασίας και οποιαδήποτε επέμβαση χρωματική ή φωτεινότητας: το οπτικό αποτέλεσμα είναι αμιγώς κινηματογραφικό και φυσικό, ακριβώς όπως το απαιτούν οι θιασώτες της "ασπίλωτης" εικόνας από την εκάστοτε πηγή υλικού. Παρά το γεγονός ότι δεν στηρίζεται στο ισχυρότερο hardware της κατηγορίας, το X700 προσφέρει επίσης ποιοτικότατο πολλαπλασιασμό γραμμών των "απλών" Blu-ray ή ακόμη και των DVD σε ανάλυση εικόνας 4Κ, αν και αυτόν υποψιαζόμαστε πως οι κορυφαίες τηλεοράσεις της αγοράς τον κάνουν καλύτερα.


Το "μεγάλο χαρτί", φυσικά, του X700 σε σχέση με τον "μεγάλο αδελφό" Χ800 - συγκριτικά με τον οποίο υστερεί σε κάποια χαρακτηριστικά και όχι μόνο στην ποιότητα κατασκευής - είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών από δίσκους UltraHD Blu-ray αξιοποιώντας το εξελιγμένο, πολυπόθητο πρότυπο Dolby Vision για την απόδοση χρώματος HDR και όχι μόνο το σύνηθες HDR10. Με την πιο πρόσφατη αναβάθμιση του X700 όντως προστίθεται αυτή η δυνατότητα, την οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τόσο σε συνδυασμό με μία Sony A1 OLED όσο και με μία Sony ZD9 LED/LCD (και οι δύο επίσης αναβαθμισμένες από τους Ιάπωνες ώστε να προβάλλουν υλικό Dolby Vision έστω και μετά από... περιπέτειες αρκετές).

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ελπίζαμε όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας: ταινίες που είχαμε παρακολουθήσει αρχικά σε "απλό" HDR10 ενώ αυτές παρείχαν και την πληροφορία για την απόδοση σε Dolby Vision - όπως τα Tomb Raider, Spider-man, Star Wars: The Last Jedi, Despicable Me 1/2 και Black Panther - προσέφεραν κατά περίπτωση από καλύτερη έως θεαματικά καλύτερη εικόνα. Αναφερόμαστε τόσο στα... αναμενόμενα εντυπωσιακά στοιχεία, όπως τις λάμψεις και τις αντανακλάσεις ή τα ζωηρότερα βασικά χρώματα, όσο και στην απόδοση του μαύρου, του λευκού και των δύσκολων κοντινών τους αποχρώσεων.


Μοναδική μας ένσταση ο μάλλον ερασιτεχνικός τρόπος με τον οποίο έχει υλοποιηθεί στο X700 η υποστήριξη Dolby Vision από την Sony, αναγκάζοντας τον χρήστη πρακτικά να ενεργοποιήσει ο ίδιος (!) την σχετική ρύθμιση από τα menu επιλογών... κάθε φορά που θέλει να παρακολουθήσει μία ταινία ή σειρά που προσφέρει απόδοση χρώματος με αυτό το πρότυπο! Πράγματι: η συσκευή δεν μπορεί να "ανιχνεύσει" μόνη της την υποστήριξη Dolby Vision από το εκάστοτε υλικό και αν αφεθεί να επιλέξει η ίδια, αξιοποιεί μόνο την πληροφορία HDR10. Αυτό σημαίνει πως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοί δίσκοι UHD BD που τον ενδιαφέρουν και αγοράζει προσφέρουν Dolby Vision και ποιοί όχι, ώστε να αλλάζει την σχετική ρύθμιση πριν από κάθε θέαση. Ας ελπίσουμε πως η Sony θα λύσει αυτό το τραγελαφικό πρόβλημα με ενημέρωση λογισμικού, σύντομα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ