Sony UBP-X700

Αξιοπρόσεκτο, μα αφόρητα διεκπεραιωτικό

Είδος: UHD Blu-ray player
Τιμή: €279,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Διανύοντας τον τρίτο πια χρόνο τους ως προϊοντική κατηγορία, τα UltraHD Blu-ray player - εκείνα δηλαδή που αξιοποιούν δίσκους UHD BD για ταινίες και σειρές σε υπερυψηλή ευκρίνεια - έχουν φτάσει στο σημείο ωριμότητας που τα καθιστά ελκυστική αγορά: έχουν λύσει την συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που είχαν τα αρχικά μοντέλα, το κόστος απόκτησής τους έχει μειωθεί θεαματικά (δεν κοστίζουν πολλά περισσότερα από τα "απλά" Blu-ray player) και υπάρχει πια επαρκής ποικιλία διαφορετικών διαθέσιμων προτάσεων στο εμπόριο. Η Sony, παραδόξως, δεν ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές που προσέφεραν UHD BD player και, όταν το έκανε, δεν ήταν με την παραδοσιακή της προσέγγιση "ναυαρχίδα αρχικά, προσιτά μοντέλα αργότερα" αλλά με προσιτά μοντέλα εξ αρχής και χωρίς βλέψεις για την διάκριση της top συσκευής του είδους.

Το περυσινό (πολύ καλό αλλά όχι το καλύτερο) UBP-X800 ήταν η επιτομή, πρακτικά, της παραπάνω προσέγγισης. Φέτος μάλιστα η Sony κάνει το... σχεδόν ανήκουστο και διαθέτει στην αγορά ένα "χαμηλότερου επιπέδου" και ευδιάκριτα φθηνότερο μοντέλο, το X700, το οποίο όμως προσφέρει ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που ο "μεγάλος αδελφός" του δεν προσφέρει και δεν θα προσφέρει ποτέ. Συζήσαμε με το X700 για 10 περίπου ημέρες και το δοκιμάσαμε σε όλα τα πιθανά σενάρια χρήσης. Ποιά είναι η γνώμη μας γι' αυτό;


Η γνώμη μας ξεκίνησε - όπως θα ξεκινούσε και οποιουδήποτε άλλου έχει καταπιαστεί με player και γνωρίζει την ιστορία της Sony στην κατηγορία αυτή - αρνητικά. Το X700 είναι μεν καλοσχεδιασμένο και μικρό σε μέγεθος, όμως τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής του κινούνται σε χαμηλά επίπεδα - δεν είναι και "φτηνιάρικο", αλλά είναι σίγουρα "πλαστικούρα" - ενώ ορισμένα του στοιχεία σχεδόν... αναδεικνύουν το γεγονός άθελά τους περισσότερο (όπως ο άκομψος μηχανισμός υποδοχής των δίσκων UHD BD).

Όλες οι σχετικές επιλογές των Ιαπώνων έχουν γίνει φυσικά έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολύ χαμηλή τιμή πώλησης των €279 (μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο και για €259). Όμως δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε πως οι άνθρωποι που νοιάζονται για την ποιότητα εικόνας - γι' αυτό και αγοράζουν τα δισκάκια UHD BD - είναι πολύ πιθανό ν' απογοητευτούν από την κατασκευή του X700 (ενώ δεν μποροούμε να πούμε το ίδιο για το Χ800 που πέρυσι ξεκίνησε από τα €419). Όσοι κάτοχοι home cinema έχουν φτιάξει ειδική εγκατάσταση με αξιόλογες συσκευές, δε (το λεγόμενο rack), δεν θα... καταδεχθούν να τοποθετήσουν καν ένα X700 εκεί.


Η αρνητική εντύπωση δυστυχώς συνεχίζεται και στο αρχικό στάδιο χρήσης του X700, αυτό της αναβάθμισης λογισμικού και των ρυθμίσεων. Η Sony και στο Χ700 έχει χρησιμοποιήσει το ίδιο "κουρασμένο", ακαλαίσθητο, αναχρονιστικό γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί σε όλα της τα player τα τελευταία 5 χρόνια το λιγότερο. Αυτό το γραφικό περιβάλλον κινείται με τον ίδιο... νωχελικό τρόπο, δεν μπορούμε λοιπόν παρά να υποθέσουμε πως το X700 στηρίζεται στο ίδιο hardware που στήριζε όχι μόνο το X800 αλλά και το S790 (!). Είναι πραγματικά κρίμα η πρώτη επαφή του καταναλωτή με το X700 να είναι αποκαρδιωτική, γιατί στην συνέχεια τα πράγματα αλλάζουν - όμως η Sony θα πρέπει να κατανοήσει πως έχει ξεπεράσει πια κάποια όρια με την οκνηρία της στην κατηγορία των player και χρωστά στο κοινό μια νέα γενιά συσκευών με αναβαθμισμένο hardware και γραφικό περιβάλλον χειρισμού.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ