Sony STR-DA5600ES

Πάνοπλος και... δικτυωμένος!

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €2599,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Για πολλά χρόνια ο (προ)ενισχυτής - το τμήμα εκείνο ενός ηχοσυστήματος που αναλάμβανε να "μεγεθύνει" αρκετά το σήμα που λαμβάνει από μία πηγή ήχου ώστε αυτό να ακούγεται όπως πρέπει από μεγάλα, απαιτητικά ηχεία - έπαιζε άκρως σημαντικό ρόλο σε μία εγκατάσταση οικιακού σινεμά. Με την έλευση της υψηλής ευκρίνειας η εξέλιξή του ακολούθησε δύο δρόμους: τον επεξεργαστικό αλλά ακριβό (όπου ο ενισχυτής βελτιώνει και την εικόνα με ειδικά κυκλώματα) ή τον προσιτό αλλά διαχειριστικό (όπου αποκωδικοποιεί τα φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης των ταινιών σε Blu-ray αλλά δεν κάνει πολλά περισσότερα από την εναλλαγή των πηγών που ελέγχει). Την τελευταία διετία, δε, η επεξεργασία της εικόνας έχει μετατοπιστεί ως επί το πλείστον στις πηγές - τα player κάθε είδους - και οι ενισχυτές ουσιαστικά διαφοροποιούνται μόνο όσον αφορά την ισχύ που μπορούν να στηρίξουν ανά κανάλι, το design και... τα extras. Σε ποιόν καινούργιο τομέα μπορεί να συνεισφέρει λοιπόν ένας κορυφαίος ενισχυτής πια, αφού ακόμη και οι πιο απλοί αποκωδικοποιούν και διαχειρίζονται; Απάντηση: στον τομέα της δικτύωσης!

Ο STR-DA5600ES είναι ο ενισχυτής της Sony που η ιαπωνική εταιρεία θα πρότεινε ως ακρογωνιαίο λίθο ενός home cinema δυνατοτήτων 3D. Οι έξι είσοδοι και 2 έξοδοι HDMI είναι όλες έκδοσης 1.4 , ενώ αποκωδικοποιεί φυσικά κάθε φορμά ήχου υψηλής ευκρίνειας από Blu-ray/3D Blu/ray. Όντας "νέας εσοδείας", ο συγκεκριμένος ενισχυτής προσφέρει καλοσχεδιασμένα, σωστά οργανωμένα και κατανοητά γραφικά μενού επιλογών, διευκολύνοντας πολύ τη ρύθμισή του. Συνοδεύεται, δε, από λογισμικό για Windows, το οποίο επιτρέπει τη λεπτομερή του ρύθμιση μέσω PC. Όπως και πολλά BD player και συστήματα home cinema της Sony, μπορεί να ελεγχθεί επίσης και να ρυθμιστεί και μέσα από ειδικό... app, τόσο για iPhone/iPod Touch, όσο και για Android. Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, ένας ενισχυτής αυτού του επιπέδου έχει πάρα, μα πάρα πολλές δυνατότητες - τόσες πολλές που, για την ακρίβεια, θα παραπέμψουμε στην επίσημη σελίδα του για τις περισσότερες και θα σταθούμε σε αυτή που "κάνει τη διαφορά".

Αυτή, και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του STR-DA5600ES έναντι άλλων ενισχυτών σε αυτή τη ζώνη τιμής είναι - κατά τη γνώμη μας - ο ενσωματωμένος ελεγκτής Ethernet τριών θέσεων που φέρει. Αυτός όχι μόνο "μοιράζει" Internet σε κάθε συσκευή, αλλά επιτρέπει τη διοχέτευση multimedia υλικού από μία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτόν, σε οποιαδήποτε άλλη που "βλέπει" μέσω του ενσύρματου δικτύου του. Για το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί αυτός ο ενισχυτής, η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει σημασία: π.χ. ένα καλό Δικτυακό player έχει πολλές πιθανότητες να βρίσκεται κοντά του, οπότε θα μπορεί να λάβει εικόνα και ήχο και να τα στείλει σε τηλεοράσεις, προβολείς και ηχεία, έστω κι αν το αποθηκευτικό μέσο του υλικού αυτού είναι αλλού μέσα στο σπίτι. Βέβαια, επειδή η θέση της Sony είναι γνωστή όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, ο ίδιος ο 5600ES δεν αναλαμβάνει π.χ. αποκωδικοποίηση αρχείων MKV. Λειτουργεί ως switch, αλλά το κάνει πολύ καλά, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι - όντας συμβατός με το πρότυπο δικτύωσης DLNA - αρκετά φορμά φωτογραφιών και μουσικής όντως μπορεί να τα "μοιράσει" και ο ίδιος κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε συσκευή του τοπικού οικιακού δικτύου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ