Sony STR-DA5600ES

Πάνοπλος και... δικτυωμένος!

Στη δοκιμή του STR-5600ES εξομοιώσαμε κατά προσέγγιση τον τρόπο με τον οποίο αυτός θα τοποθετούνταν σε πραγματικό περιβάλλον χρήσης: τον τοποθετήσαμε σε ένα home cinema σαλονιού, στη θέση ενός πολύ καλού Denon AVR-4310, ώστε να οδηγεί το ίδιο σετ ηχείων 5.1 που γνωρίζαμε (Bowers&Wilkins 683) στις ίδιες θέσεις. Μετά από την επαναρύθμιση στις στάθμες των ηχείων, συνδέσαμε πρόχειρα πάνω του και δύο συσκευές που χρειάζονται σύνδεση με το Internet: ένα Xbox 360 και ένα Western Digital TV Live. Ο ήχος που λάβαμε από τον ενισχυτή της Sony, σε μουσικό όσο και σε κινηματογραφικό περιεχόμενο, ήταν πολύ υψηλού επιπέδου: λεπτομερής, πειστικός στην υφή και το "χρώμα" του, γρήγορος στις εναλλαγές και την κίνηση στο χώρο, χωρίς ψεγάδια σε κανένα του στοιχείο. Απλώς εκπληκτικός.

Ο ελεγκτής Ethernet του ενισχυτή δε, παρά το γεγονός ότι είναι ταχύτητας 100 Mbps (Fast) και όχι 1000 (Gigabit), μας εξέπληξε ευχάριστα. Αποδείχθηκε αρκετός για να προωθεί video συμβατικής ευκρίνειας στο Xbox 360 και υψηλής στο TV Live (από ένα NAS όχι ιδιαίτερα εξελιγμένο τεχνολογικά), να λαμβάνει και ν' αναπαράγει μουσική από το ίδιο NAS και να κρατά σε σύνδεση για άνετο Web browsing ένα Sony Vaio, όλα ταυτόχρονα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Το setup μας ήταν πρόχειρο, σε ένα σπίτι ωστόσο που π.χ. υπάρχει δομημένη καλωδίωση, ο STR-DA5600 μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στη δημιουργία ενός δικτύου ψυχαγωγίας που - με τις σταθερές ταχύτητες που μπορεί να προσφέρει το Fast Ethernet - θα ήταν πολύ περισσότερο αξιόπιστο από ένα που βασίζεται π.χ. σε Wi-Fi.

Αν υπάρχει ένα παράπονο που θα μπορούσε να έχει κανείς από τον κορυφαίο ενισχυτή A/V της Sony αυτή τη στιγμή, αυτό θα ήταν όντως... μόνο ένα: το υποσύστημα επεξεργασίας της εικόνας του είναι το γνώριμο, δοκιμασμένο αλλά για τα σημερινά δεδομένα όχι αξιοπρόσεκτο DCDi της Faroudja. Η αναβάθμιση γραμμών που κάνει λοιπόν η πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας στην εικόνα από π.χ. τις 576 γραμμές στις 1080 δεν μπορεί να θεωρηθεί πια η καλύτερη δυνατή - είναι επαρκής, αλλά ως εκεί. Εξαιρώντας όμως αυτήν την αδυναμία (όποιος επιλέξει τον συγκεκριμένο ενισχυτή είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα έχει player με ικανότατο υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας ούτως ή άλλως) δεν μπορεί κανείς παρά να αποδώσει τα εύσημα στη Sony όσον αφορά τον STR-5600ES. Είναι ένα προϊόν εξαιρετικό: προσεγμένο όσον αφορά στις λειτουργίες του, ανταγωνιστικό σε σχέση με αντίστοιχου κόστους ενισχυτές των άλλων μεγάλων "ονομάτων" του χώρου και, παράλληλα, ικανό να προσφέρει κάποια πράγματα που τα άλλα τέτοια δείγματα της κατηγορίας δεν προσφέρουν. Γιατί, εν τέλει, όλα είναι στη δικτύωση!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ