Sony: Σε δύο χρόνια... 3D παντού

Αμέριστη υποστήριξη στην τρισδιάστατη εικόνα από το νέο έτος

Αυξάνονται και πληθύνονται με ρυθμό σχεδόν... καθημερινό πια οι ανακοινώσεις και τα σχέδια των μεγάλων κατασκευαστών τηλεοράσεων όσον αφορά στην προώθηση της προβολής 3D περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας. Η Sony είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον και τις προθέσεις της και πρόσφατα, στην έκθεση IFA του φθινοπώρου - πριν από μερικές ημέρες όμως έγινε πιο συγκεκριμένη, σκιαγραφώντας με χρονοδιάγραμμα το πού θέλει να βρίσκεται σε 18 μήνες από σήμερα όσον αφορά στην νέα αυτή κατηγορία συσκευών προβολής εικόνας που σιγά-σιγά αρχίζει να παίρνει μορφή.

Η ιαπωνική εταιρεία επιβεβαίωσε - είχαν διαρρεύσει εσωτερικά έγγραφα με την πληροφορία αυτή αλλά είναι πάντοτε καλύτερη η επίσημη... εκδήλωση πρόθεσης - ότι η πρώτη τηλεόραση Bravia με τη δυνατότητα προβολής εικόνας 3D θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τη σχετική τεχνολογία θα την ενσωματώσει και σε Blu-ray player, και σε φορητούς υπολογιστές Vaio, και στo PlayStation3 (για το τελευταίο μάλιστα έχει υποσχεθεί πως θα το προσφέρει σε όλα τα μοντέλα, άρα μέσω firmware update). Τόση φαίνεται να είναι η πίστη της ιαπωνικής εταιρείας στην όλη "υπόθεση 3D", δε, ώστε να σχεδιάζει τις μελλοντικές της τηλεοράσεις με δεδομένο ότι το 30%, 40% ή ακόμη και 50% (!) των νέων της σειρών να υποστηρίζουν προβολή 3D εικόνας μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

Όσον αφορά στο κόστος, ωστόσο; Όπως σημείωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Sony, Hiroshi Yoshioka, τα πρόσθετα εξαρτήματα που "μετατρέπουν" μια σημερινή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας σε τηλεόραση ικανή να προβάλλει ψευδοτρισδιάστατη εικόνα δεν είναι ουσιαστικά μεγάλου κόστους. Αυτό που κοστίζει περισσότερο είναι τα κατάλληλα γυαλιά που οι θεατές πρέπει να φορούν, προκειμένου να διακρίνουν την τρίτη διάσταση σε ταινίες και games: αυτά, σύμφωνα με τον Yoshioka, μπορεί να έχουν κόστος έως και 200 δολαριών ανά ζευγάρι, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Το στέλεχος της Sony διευκρίνισε βέβαια ότι αφενός το κόστος αυτό σταδιακά θα μειώνεται, αφετέρου η εταιρεία του θα προωθεί και "πακέτα" 3D τηλεοράσεων με 3D γυαλιά, ώστε στον καταναλωτή να φθάνουν σε χαμηλότερη τιμή. Νεώτερα, πάντως, για τιμές αγοράς σε τηλεοράσεις και γυαλιά 3D δεν αναμένουμε να έχουμε μέχρι το 2ο ή και 3ο τρίμηνο του 2010 το συντομότερο, οπότε μέχρι τότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ