Sony: νέα προϊόντα εικόνας 4K

Προβολέας και βιντεοκάμερα υπερυψηλής ευκρίνειας, κόστους (σχετικά) λογικού

Σε περίπτωση που είχε οποιοσδήποτε καμία αμφιβολία σχετικά με το πόσο πιστεύει η Sony στην εικόνα 4Κ και πόσο σκοπεύει να υποστηρίξει την υπερυψηλή ευκρίνεια γενικότερα, η ιαπωνική εταιρεία έδωσε "δείγματα γραφής" σχετικά στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2013 χθες στο Βερολίνο. Παρουσίασε όχι λιγότερα από 4 καινούργια προϊόντα σχετικά με την εικόνα 4K, δύο εκ των οποίων είναι ήδη προγραμματισμένα να βρουν το δρόμο τους στην ευρωπαϊκή αγορά και δύο για τα οποία περιμένουμε επίσημη επιβεβαίωση. Τα δύο τελευταία είναι νέα μοντέλα τηλεοράσεων Bravia υπερυψηλής ευκρίνειας στις 55 και 65 ίντσες με χαρακτηριστικά παρόμοια των δύο Χ9 που η Sony είχε παρουσιάσει πρόσφατα, στερούμενα όμως τα μαγνητικής τεχνολογίας ηχεία των μοντέλων αυτών. Οι δύο αυτές Bravia X850 έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί για κυκλοφορία στις ΗΠΑ αλλά αν η τιμή πώλησής τους είναι όντως χαμηλότερη (και στερούνται μόνο τα ηχεία), είναι πολύ πιθανό να διατεθούν και στην Ευρώπη μέχρι τις γιορτές.

Τα άλλα δύο προϊόντα είναι άλλου είδους. Το ένα είναι ο δεύτερος προβολέας υπερυψηλής ευκρίνειας που θα διαθέσει η Sony στην αγορά, ο VPL-VW500ES: είναι μία περισσότερο προσιτή εκδοχή του απίστευτου VW1000ES, ο οποίος προσφέρει κορυφαία μεν εικόνα, αλλά κοστίζει και περί τα €20.000. Ο VW500ES έχει ως στόχο το κόστος απόκτησης κάτω από τα €10.000, χωρίς να δείχνει πως στερείται (με μία "πρώτη ανάγνωση" τουλάχιστον) κάποιο χαρακτηριστικό αποφασιστικής σημασίας για την ποιότητα εικόνας που μπορεί να περιμένει κανείς από έναν προβολέα 4Κ.

Το άλλο προϊόν δεν είναι άλλο από την πρώτη καταναλωτικού επιπέδου βιντεοκάμερα υπερυψηλής ευκρίνειας, την FDR-AX1E. Με κόστος απόκτησης περί τα €4000 δεν είναι ακριβώς... μαζικής κατανάλωσης βέβαια. Αν σκεφτεί κανείς ωστόσο πως (α) οι δυνατότητές της είναι περισσότερες από οποιασδήποτε άλλης βιντεοκάμερας που μπορεί ν' αποκτηθεί "έτσι απλά" στο εμπόριο, πως (β) κάθε άλλη βιντεοκάμερα 4Κ είναι αμιγώς επαγγελματική και κόστους 10 έως... 50 χιλιάδων ευρώ και πως (γ) στην τιμή περιλαμβάνεται κάρτα μνήμης των 32 GB και κορυφαίο συνοδευτικό software, η AX1E τοποθετείται σε περισσότερο κατανοητό πλαίσιο.

Αναφορικά με την υπερυψηλή ευκρίνεια, η Sony αξιοποίησε την IFA 2013 για να επιβεβαιώσει και την έναρξη της υπηρεσίας διανομής ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας μέσω Internet (ξεκίνησε στις ΗΠΑ μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο). Για να αξιοποιηθεί η υπηρεσία αυτή της Sony απαιτείται η ύπαρξη του ειδικού περιφερειακού player, του FMP-X1, ο οποίος ενσωματώνει σκληρό δίσκο για να τις αποθηκεύει και αναπαράγει από εκεί. Διαθέσιμες είναι μέχρι στιγμής 70 ταινίες και κάποιες τηλεοπτικές σειρές, με τη Sony να έχει σκοπό να ξεπεράσει τις 100 ταινίες 4Κ ως το τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο της IFA 2013 δεν έγινε λόγος για την κυκλοφορία του FMP-X1 στην Ευρώπη. Aν κρίνουμε ωστόσο από τον τρόπο με τον οποίο η Sony τοποθετείται συνήθως απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου - την ανομοιογενή και απρόβλεπτη "γεωγραφία" των ευρυζωνικών συνδέσεων από χώρα σε χώρα - το πιθανότερο είναι αν ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας ταινιών 4Κ και στην Ευρώπη, να γίνει μόνο στις π.χ. πέντε ή έξι μεγαλύτερες χώρες. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ