Sharp: νέα τεχνολογία οθονών LCD

Ταχύτερη κίνηση, υψηλότερη αντίθεση, λιγότερο ρεύμα. Super!

Δεν είναι ασυνήθιστο στην αγορά του home entertainment άλλες εταιρείες να είναι αυτές που παράγουν τα περισσότερο επιτυχημένα προϊόντα και... άλλες αυτές που παράγουν την τεχνολογία αυτή καθ' αυτή. Η Sharp ανήκει ωστόσο αναμφίβολα στις δεύτερες, έχοντας πολλές "πρωτιές" στο ενεργητικό της και πολύ καλές σχέσεις με άλλους κατασκευαστές, ακριβώς επειδή επενδύει και προσηλώνεται στην έρευνα. Όταν λοιπόν η Sharp ανακοινώνει πως ανέπτυξε κάτι καινούργιο, δικαίως έχει την αμέριστη προσοχή την αγοράς - και σήμερα ανακοίνωσε κάτι που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ενδέχεται να φέρει ανατρεπτικές αλλαγές στην κατηγορία των οθονών LCD. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία διαχείρισης των υγρών κρυστάλλων μιας οθόνης, ονόματι UV2A (το "2" ως "στο τετράγωνο"), στην οποία θα στηριχθούν μελλοντικά τηλεοράσεις και monitor όχι μόνο της Sharp, αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών του χώρου.

Η UV2A, χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, διαφέρει από τη σημερινή τεχνολογία ASV στον τρόπο με τον οποίο "ευθυγραμμίζει" τους κρύσταλλους στο πλέγμα μίας οθόνης LCD. H Sharp βρήκε τον τρόπο να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια με την οποία ελέγχεται η κατεύθυνση και η γωνία με την οποία θα κινηθούν τα μόρια των υγρών κρυστάλλων, αξιοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία και ειδικά υλικά που η ίδια έχει συνθέσει. Η ακρίβεια με την οποία μπορεί πλέον να ορίσει η Sharp μία εικόνα σε οθόνη LCD μετράται σε... picometer (!), κάτι ανήκουστο για τα σημερινά δεδομένα: η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη και σημαντική, ώστε όντως να μπορούμε να μιλάμε για "επόμενης γενιάς" LCD σε σχέση με τις υπάρχουσες.

Τα πρακτικά ωφέλη της UV2A, σύμφωνα με τη Sharp, είναι πολλά. Ελέγχοντας με τόση λεπτομέρεια το φως πίσω από τους υγρούς κρύσταλλους, η ιαπωνική εταιρεία περιορίζει πάρα πολύ τη διαφυγή φωτός - κάτι που σημαίνει πως η απόδοση του μαύρου, τομέας στον οποίο οι LCD παραδοσιακά πάσχουν, θα είναι καλύτερη από ποτέ (αντίθεση έως και 60% υψηλότερη απ' ότι σήμερα). Επίσης αυξάνει τους χρόνους ανανέωσης των οθονών αυτών - κάτι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία της προβολής 3D αλλά και της προβολής εικόνας ακόμη υψηλότερης ανάλυσης από της υψηλής ευκρίνειας (4Kx2K). Συν τοις άλλοις, η ακρίβεια της απεικόνισης βοηθά και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας - κάτι σημαντικό για κάθε τεχνολογία σήμερα - ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα κατασκευαστικά ωφέλη (που σε βάθος χρόνου μεταφράζονται σε χαμηλότερες τιμές για τα σχετικά μοντέλα). Συγκεκριμένα προϊόντα που θα αξιοποιούν την UV2A δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά... ελπίζουμε να μην αργήσουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ