Panasonic, με τεχνογνωσία... Kuro

Πατέντες της Pioneer στις νέες της τηλεοράσεις το 2010

Ήταν σίγουρα ένα από τα αρνητικά highlights του 2009, η μέρα που η Pioneer ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την αγορά των τηλεοράσεων και των προβολέων - τόσο επειδή η σειρά των Kuro της ήταν και συνεχίζει να θεωρείται πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, όσο και επειδή η ιαπωνική εταιρεία με τα προϊόντα της ενίσχυε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις τηλεοράσεις LCD και τις plasma, ωφελώντας όλη την αγορά. Η απόφαση της Pioneer (παρά τις φήμες που ήθελαν για ένα διάστημα το αντίθετο) είναι τελεσίδικη, η τεχνογνωσία ωστόσο που αποκτήθηκε από την πολύχρονη έρευνά της για τις Kuro δεν θα μείνει αναξιοποίητη. Ειδικά αν κρίνουμε από τα όσα περιέχει η ετήσια αναφορά της Pioneer προς τους μετόχους της για το 2009.

Στην έκθεση αυτή η Pioneer αναφέρει ρητά ότι από το Μάιο του 2009 έχει ήδη μεταφέρει στη δικαιοδοσία της Panasonic όλες της τις τεχνολογικές πατέντες που χαρακτήριζαν την σειρά των Kuro - τόσο αυτές που αφορούν στο panel, την οθόνη αυτή καθ' αυτή δηλαδή, όσο και στα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των σημάτων και επεξεργασίας της εικόνας. Όπως είναι ευρέως γνωστό, πριν η Pioneer αποφασίσει να εξέλθει από την αγορά των τηλεοράσεων, είχε ήδη συνάψει συμφωνία με την Panasonic ώστε οι δύο εταιρείες να κατασκευάζουν τα panel τους από τις ίδιες εργοστασιακές γραμμές παραγωγής με σκοπό τη μείωση του κόστους. Με άλλα λόγια, η "μαγεία" των Kuro οφειλόταν τόσο στην ποιοτική οθόνη, όσο και στο ψηφιακό σύστημα που την έλεγχε, οπότε αυτό - και η εμπειρία της Pioneer στη - είναι στην ουσία τα στοιχεία που η Panasonic καλείται να αξιοποιήσει πλέον.

Αυτό που απομένει να δούμε, λοιπόν, στην επερχόμενη αμερικανική έκθεση CES στις αρχές Γενάρη και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, είναι το αν η Panasonic είχε στη διάθεσή της τον απαραίτητο χρόνο για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία αυτή για την προϊοντική σειρά των plasma της του 2010. Το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις της δεν θα λέγονται, φυσικά, Kuro, δεν σημαίνει ότι το... DNA τους δεν είναι πολύτιμο, ειδικά αν βρέθηκε τρόπος να συνδυαστεί και με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κορυφαία μοντέλα τηλεοράσεων οποιασδήποτε εταιρείας πια, ώστε αυτές να είναι έτοιμες προς χρήση με τα Blu-ray player στερεοσκοπικής (3D) εικόνας. Στην αμερικανική έκθεση ενδέχεται να μάθουμε τις πρώτες λεπτομέρειες, οπότε... λίγη ακόμη υπομονή. Στο κάτω-κάτω, κάναμε ήδη σχεδόν 8 μήνες, έστω κι αν δεν το γνωρίζαμε με σιγουριά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ