News Snacks 19-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Αν αμφέβαλλε κανείς σχετικά με το αν οι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών ηλεκτρονικών θα προωθήσουν φέτος δυναμικά την εικόνα 3D, μια ματιά στις ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου από το Πάσχα και μετά θα ήταν κάτι... παραπάνω από αρκετή: όλες, μα όλες οι "μεγάλες δυνάμεις" έχουν προτάσεις 3D, σε πολλαπλές κατηγορίες. Κι ενώ όλοι οι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει έναν αριθμό από μοντέλα με σχετικές προδιαγραφές, είναι τελικά εκείνοι που έχουν στρατηγική περισσότερο ολοκληρωμένη γύρω από το όλο "ζήτημα 3D", αυτοί που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να συνδέσουν το όνομά τους με τη "νέα μόδα". Η Sony είχε σε άλλες περιπτώσεις που μπορούμε να σκεφτούμε αποτύχει να αξιοποιήσει τη δύναμη που τής παρέχει η πολυεπίπεδη παρουσία της στο χώρο του home entertainment - αυτή τη φορά ωστόσο όχι μόνο δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει το ίδιο λάθος, αλλά να χρησιμοποιήσει αυτό ακριβώς το αβαντάζ με τρόπους που πριν από λίγο καιρό δεν φανταζόμασταν καν.

Συγκεκριμένα: οι πρώτες 3D Bravia θα βρίσκονται στα καταστήματα εγκαίρως για την... προβλεπόμενη αγορά τηλεόρασης εν όψει Mundial (ναι, και στη χώρα μας). Τις ίδιες ημέρες που θα συμβεί αυτό, στις αρχές Ιουνίου, το PlayStation3 θα δεχθεί το πρώτο από τα δύο σχετικά firmware updates του, το οποίο θα επιτρέπει σε games να προβάλλονται με στερεοσκοπική, 3D εικόνα στις κατάλληλες τηλεοράσεις. Το δεύτερο τέτοιο update, για τις 3D ταινίες, θα ακολουθήσει με διαφορά 2 ή 3 εβδομάδων και θα καταστήσει το PS3 (όπως είχε συμβεί και με το πρότυπο BD-Live) το πρώτο "και με τη βούλα" 3D Blu-ray player - τα υπόλοιπα BD player της Sony θ' ακολουθήσουν αμέσως μόλις ανακοινωθούν ημερομηνίες κυκλοφορίας για τις πρώτες 3D ταινίες σε Blu-ray. Ως εδώ super, αλλά... φυσιολογικά super, αφού με εξαίρεση το PS3 - που παρέχει στη Sony ένα πλεονέκτημα πολύ σημαντικό και έναν ευδιάκριτο λόγο για να επενδύσει ένα τμήμα του κοινού σε 3D τηλεόραση από νωρίς - και άλλοι κατασκευαστές αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουν, λίγο ως πολύ. Σωστά; Σωστά.

Τα πολύ ενδιαφέροντα είναι άλλα - και μπορεί σε μορφή φήμης να υφίστανται μέχρι στιγμής, αλλά έχουν νόημα και μάλιστα μεγάλο. Η μία φήμη θέλει τη Sony (που αυτή τη στιγμή έχει στο οπλοστάσιό της τον καλύτερο "μη 3D" προβολέα της αγοράς στο πρόσωπο του περίφημου VW200) να κυκλοφορεί τον πρώτο της 3D προβολέα όχι στο πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως περίμεναν οι αναλυτές, αλλά πολύ πριν τα Χριστούγεννα. Aν οι 30 αγώνες του Mundial 2010 που θα μαγνητοσκοπηθούν σε 3D, κυκλοφορήσουν σε 3D Blu-ray π.χ. το Σεπτέμβριο, ποιά χρονική στιγμή θα ήταν καλύτερη για να τους δει κανείς σε μεγάλη διαγώνιο; Καμία, είναι η απάντηση - ειδικά αν η Sony εννοεί να προλάβει και την LG, που επίσης έχει ανακοινώσει 3D προβολέα για το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Τα πολύ ενδιαφέροντα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ!

Μία ακόμη φήμη θέλει την ιαπωνική εταιρεία να "κάνει την έκπληξη" από τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Όταν η Sony είχε ανακοινώσει στη φωτογραφική έκθεση PMA στα τέλη Φλεβάρη την πρόθεσή της να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία ψηφιακών φωτογραφικών - που θα συναγωνιστεί με άλλους όρους τις περίφημες Micro Four Thirds των Panasonic και Samsung - δικαίως είχε συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Την καινούργια αυτή πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας, λοιπόν, την περιμέναμε ούτως ή άλλως με μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά αν αυτή η ψηφιακή φωτογραφική με το κατάλληλο firmware update είχε τη δυνατότητα να συλλαμβάνει... στιγμιότυπα ή/και video 3D...; Ω, ναι! Τότε η ανατροπή θα ήταν μεγάλη, καθώς οι μόνες μηχανές που μπορούν να συλλάβουν εικόνα 3D αυτή τη στιγμή είναι οι... επαγγελματικές της Sony και της Panasonic, οι οποίες φυσικά κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Γιατί ναι, αν το 3D υλικό που θα μπορούσε να συλλάβει κανείς με μια τέτοια σχετικά προσιτή κάμερα ήταν αρκετά ποιοτικό, θα ήταν από μόνο του λόγος για να αγοράσει μία τηλεόραση 3D. Φήμη για την ώρα, αλλά... για να δούμε, για να δούμε!

Κάτι άλλο που δεν φαίνεται να παραμένει... φήμη για πολύ, πάντως, είναι το τί θα έχει να προσφέρει το επόμενο iPhone. Έχουμε δική μας γνώμη για το θέμα - και την καταθέτουμε μαζί με τις προβλέψεις μας - όμως τα... σιγουράκια μέχρι στιγμής είναι κάτι παραπάνω από αρκετά, ειδικά μετά και από την αποκάλυψη που έκανε το γνωστό σε όλους Engadget. Οι συντάκτες του έλαβαν φωτογραφίες από ένα κινητό που βρέθηκε τυχαία στο πάτωμα ενός bar (!) του San Jose, εκ πρώτης όψεως εκπληκτικά κοντά στις περιγραφές τις οποίες... "πηγές που γνωρίζουν" (χαρ χαρ) έδιναν τους περασμένους μήνες για το iPhone 4G. Διαφορετικό περίβλημα και σχεδιασμός, κάμερες στο μπροστά και πίσω μέρος της συσκευής, διαφορετική οθόνη - και ενώ θα μπορούσε να είναι φυσικά μία καλοστημένη φάρσα, οι συντάκτες του Engadget υποστηρίζουν πως η συσκευή είναι αληθινή, αλλά σε δοκιμαστική ακόμη μορφή. Ενδιαφέρον σημείο: το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από ένα είδος κεραμικού υλικού που μοιάζει με γυαλί αλλά είναι πολύ ανθεκτικότερο κι επιτρέπει καλύτερη λήψη από τον ενσωματωμένο δέκτη. Α-χα! *

Και επειδή... πολύ στις φήμες το ρίξαμε σήμερα, να κι ένα γεγονός, επιβεβαιωμένο και σχολιάσιμο. Η Intel, στην πρόσφατη εκδήλωση IDF στο Πεκίνο ανακοίνωσε - ευθαρσώς - ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν το πιο εμπορικά επιτυχημένο στην ιστορία της! Ναι, δεν αστειευόμαστε: εν μέσω οικονομικής κρίσης ο αμερικανικός κολοσσός σημείωσε ρεκόρ μικτών εσόδων (στα 10.3 δισεκατομμύρια δολάρια) και κερδών προ φόρων (στα 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια), δείχνοντας όχι απλώς ανθεκτικός, αλλά άριστα τοποθετημένος για να εξέλθει από την επικρατούσα δυστοκία... "με φόρα". Η Intel δεν έχασε την ευκαιρία να το υπογραμμίσει δεόντως, βέβαια, αλλά - από την άλλη πλευρά - μπράβο της: αυτή φταίει που έχει την πληρέστερη σειρά επεξεργαστών και τους δυνατότερους σε κάθε κατηγορία, που τα netbooks συνεχίζουν να σημειώνουν καλές πωλήσεις ή που η AMD συνεχίζει να έχει προβλήματα στρατηγικής και παραγωγής με τους Phenom και τους Athlon; Έτσι γι' αλλαγή, όχι!

*Update: Τελικά το κινητό των φωτογραφιών του Engadget όχι μόνο φαίνεται να είναι αληθινό, αλλά να το έχει στην κατοχή του το... άλλο μεγάλο αντίπαλο τεχνολογικό blog, το Gizmodo, εδώ και μία εβδομάδα (!). Πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες εδώ... και περιμένουμε την αντίδραση της Apple!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ