News Snacks 11-05-10

Hi-end της... παραπλάνησης, Avatar της ταλαιπωρίας

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ευθυγραμμισμένοι με το... γενικότερο κλίμα των ημερών περί - πλασματικής, ασφαλώς - διάθεσης για "κάθαρση" (LOL στη γλώσσα του Internet), παραθέτουμε την αποκάλυψη σκανδάλου που έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες στις ΗΠΑ. Έτσι, για να δουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital ότι η διάθεση για... λαμογιές όχι μόνο δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό ίδιον! Η διάσημη κατασκευάστρια εταιρεία Lexicon, "ειδικού βάρους" και "ιερό τέρας" στο hi-end τμήμα της αγοράς εικόνας και ήχου, κατηγορείται ότι εδώ και δύο μήνες περίπου πωλεί ως δικό της σε υπερβεβαρημένη τιμή προϊόν που ανήκει... σε άλλη εταιρεία! Αναφερόμαστε στο χαρακτηριζόμενο ως "αναφοράς", κορυφαίο της Βlu-ray player, το BD-30, το οποίο πωλείται προς 3.500 δολάρια - με τη διαφορά ότι, οι πρώτοι κιόλας συντάκτες που το άνοιξαν για να δουν το εσωτερικό του, διαπίστωσαν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από ένα... καθ' όλα αναγνωρίσιμο BDP-83 της Oppo, τιμής 500 δολαρίων!

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για μία σειρά από λόγους. Πρώτον, δεν είχε ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα κανένα στοιχεία για άμεση συνεργασία ανάμεσα στις Lexicon και Oppo, πέρα από το ότι η πρώτη θα χρησιμοποιούσε "κάποια ίδια τμήματα" στο δικό της Blu-ray player. Αλλά εδώ μιλάμε για ακριβώς το ίδιο μηχάνημα σε διαφορετικό περίβλημα! Δεύτερον, το Blu-ray player της Lexicon φέρει πιστοποίηση κατά THX - με ό,τι σημαίνει αυτό... αξίζει ξεχωριστού άρθρου το συγκεκριμένο θέμα - ενώ το αντίστοιχο της Oppo όχι (!). Τρίτον, η διαφορά ανάμεσα στα $500 και τα $3500 είναι τόσο μεγάλη, ώστε μόνο ως απάτη ολκής και αληθινή κλοπή μπορεί να χαρακτηριστεί, σε καμία περίπτωση δικαιολογήσιμος... "δανεισμός" τεχνολογικός. Με αυτά και με κείνα, δεν είναι μόνο το "γυαλιστερό" όνομα της Lexicon που έχει σπιλωθεί αυτή τη στιγμή, αλλά και της THX - που υποτίθεται ότι δεν δίνει "όπου κι όπου" τη στάμπα της - και όλων των φίλων του hi-end εξοπλισμού, οι οποίοι υποτίθεται πως βάζουν το χέρι στην τσέπη βαθιά για αυτό το "κάτι παραπάνω" στις δυνατότητες και τις επιδόσεις. Κόκκινη! Τώρα!

Την αμφιβολία, ωστόσο, έσπειρε στις καρδιές μας και ο Satoru Iwata, ο πρόεδρος της Nintendo. Σύμφωνα με δήλωσή του, το στερεοσκοπικό εφέ του επερχόμενου 3DS - του νέου φορητού συστήματος της ιαπωνικής εταιρείας που υποτίθεται πως θα προβάλλει 3D γραφικά χωρίς την ανάγκη γυαλιών - θα μπορεί να... ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί κατά βούληση (!). Ώπα, πρόεδρε. Μισό λεπτό, να καταλάβουμε. Ένα video game που υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί το "βάθος" της τρίτης διάστασης του 3DS, θα μπορεί έτσι απλά να παιχθεί και σε "απλό" 2D χωρίς συνέπειες στον τρόπο που παίζεται αυτόν καθ' αυτόν; Και τούμπαλιν; Sorry, αλλά games που να έχουν αυτήν την ιδιότητα και να παραμένουν ενδιαφέροντα, δεν μπορούμε να φανταστούμε εύκολα. Είτε την αξιοποιούν την τρίτη διάσταση σοβαρά και αξιοπρεπώς, είτε την έχουν εκεί απλώς ως... κολπάκι εντυπωσιασμού (gimmick το λένε οι Αγγλοσάξονες) και δεν μας ενδιαφέρουν στο ελάχιστο. Πέντε εβδομάδες έχουν μείνει για την Ε3, θα είμαστε εκεί, θα μάθουμε - κι ελπίζουμε ειλικρινά ν' αποδειχθούν αβάσιμοι οι φόβοι μας.

Αν κρίνουμε από... άλλα στοιχεία, πάντως, αβάσιμοι, απόλυτα αβάσιμοι οι φόβοι μας για οικονομική κατάρρευση του οικονομικού συστήματος της Ελλάδας και άλλα Αρμαγεδωνικά. Αφού λεφτά για iPad, φαίνεται πως έχουμε! Τουλάχιστον αυτό περιγράφουν σε άρθρο τους οι New York Times, οι οποίοι έκαναν τον τελευταίο καιρό μία προσεκτική βόλτα στο E-Bay (όπου φυσικά τα αμερικανικά iPad πωλούνται σαν ζεστά ψωμάκια) και διαπίστωσαν ότι οι Έλληνες αγοραστές είναι ουκ ολίγοι και διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 270 δολάρια περισσότερα απ' όσο κοστίζει το iPad στ' αμερικανικά καταστήματα, για να αποκτήσουν ένα τέτοιο. Το πιστεύουμε ότι όντως πολλοί το έκαναν (και γι' ακόμη περισσότερα). Αλλά... τους αδικεί κανείς, από τη στιγμή που ούτε τον Ιούνιο - που θα έχει ήδη βρει το δρόμο του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - το βλέπουμε εδώ το iPad; Και όταν κατά Σεπτέμβρη μεριά το συζητούν πολλοί, πάντοτε το μοντέλο 3G με επιδοτήσεις των εταιρειών κινητής (που δεν χρειαζόμαστε καθόλου); Εμείς δεν τους αδικούμε, λοιπόν, έστω κι αν ενίοτε πρόκειται για πάθος και μόνο, που καμία σχέση δεν έχει με συνειδητή καταναλωτική απόφαση. Αλλά, να. Να μη θησαύριζαν και μερικοί επιτήδειοι πατώντας στο πάθος μερικών άλλων... oh, well.

Μιλώντας για... πάθη, μέχρι πότε θα υπομένουμε τέτοια απλώς και μόνο επειδή οι κινηματογραφικές δεν μπορούν να αποδεχθούν κάποια πράγματα; Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι τις προηγούμενες ημέρες αγόρασαν το Blu-ray του Avatar, ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών όμως απογοητεύτηκαν οικτρά όταν τοποθέτησαν το δισκάκι στο tray του Blu-ray player... και περίμεναν... περίμεναν... και... τίποτε. Ο λόγος; Η ταινία του Cameron δεν ήταν εφικτό να αναπαραχθεί στο player τους επειδή η Fox Home Entertainment έκανε αλλαγές στο σύστημα προστασίας της ταινίας, οι οποίες επέβαλλαν τα player να υποστούν αναβάθμιση λογισμικού (firmware update) προκειμένου να την αναγνωρίσουν. Και καλά όλοι οι λεγόμενοι early adopters, που έχουν αποδεχθεί το όλο σκηνικό με τα firmware updates και τα κάνουν χωρίς ν' ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους πια. Το ευρύ κοινό, που δεν είναι εξοικειωμένο με αυτές τις διαδικασίες; Αν το Blu-ray player δεν είναι συνδεδεμένο με το Internet και δεν κάνει τη διαδικασία μόνο του, τότε τί; Μαμά Fox, ξύπνα. Όσοι ήταν να δουν... "πειρατικό" το Avatar, το είδαν πριν το κυκλοφορήσεις στα καταστήματα. Σε αρχείο MKV. Τους ανθρώπους που σε τίμησαν αγοράζοντάς το original το Blu-ray ταλαιπωρείς μόνο με αυτές τις κινήσεις. Hellooooo...;

Για να μην κλείσουμε ωστόσο με γκρίνια, αλλά με κάτι άκρως ευχάριστο: το γνωρίζαμε, κυκλοφορούσε και ως φήμη επί μήνες, αλλά επιτέλους επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη και διάθεση από τη Sony του LittleBigPlanet2 για το PlayStation3. Το αρχικό ήταν ένας από τους πιο πρωτότυπους και δημιουργικούς τίτλους των τελευταίων ετών, ένα platform game που έδινε όλα τα εργαλεία στους gamers να φτιάξουν δικές τους πίστες μέσα σε αυτό και να τις μοιραστούν με άλλους παίκτες μέσω Internet. Το καινούργιο επιτρέπει να δημιουργήσει κανείς όχι μόνο νέες πίστες, αλλά... ολόκληρα games (!) με τη βοήθεια πληρέστερης εργαλειοθήκης, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται πλέον και λειτουργίες social networking, αλλά και ακόμη εκτενέστερο τμήμα παιχνιδιού για... μοναχικούς gamers. Το μόνο που μένει να δούμε αν θα υποστηρίζεται τόσο το PlayStation Move, όσο και 3D απεικόνιση - όπως ψιθυρίζεται... χε χε - για να έχουμε στα χέρια μας ένα από τα αληθινά next-gen games της δεκαετίας. Όπως και πριν, πέντε εβδομάδες μέχρι την Ε3 2010!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ