News Snacks 03-05-10

Απάτες τριών διαστάσεων και... καυτά chip της nVidia!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Εμείς θεωρούμαστε η χώρα της απάτης - ναι, συλλήβδην - αλλά και στις ΗΠΑ, δεν... πάνε πίσω μερικοί μερικοί! Η αλυσίδα ηλεκτρονικών Best Buy φαίνεται πως δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την πιθανή ημιμάθεια κάποιων πελατών της όσον αφορά στις τηλεοράσεις 3D. Σε διαφημιστικά της φυλλάδια, λοιπόν, αναγράφει ότι ανάμεσα στις υπηρεσίες "εγκατάστασης" της καινούργιας τηλεόρασης 3D που μόλις αγόρασε κάποιος, διατίθεται να τού δείξει και πώς να... συγχρονίζει τα απαραίτητα γυαλιά με την τηλεόραση, ώστε να βλέπει το περιεχόμενο 3D (!). Η μικρή λεπτομέρεια; Εχμ, τα γυαλιά είναι από το εργοστάσιο "συγχρονισμένα" με την τηλεόραση 3D και το μόνο που έχει να κάνει ο θεατής είναι να επιλέξει από το τηλεχειριστήριο την λειτουργία προβολής 3D για να ενεργοποιηθούν αυτόματα. Κανένα... τεχνικό μυστήριο, δηλαδή - απλώς η... προθυμία της Best Buy να προσφέρει ως εκδούλευση κάτι που δεν χρειάζεται!

Ένα από τα κορυφαία αμερικανικά sites για το θέμα "έβγαλε στη σέντρα" την Best Buy, η οποία δικαιολογήθηκε ανεπαρκώς (τί να πει δηλαδή) και κατόπιν εορτής. Περισσότερο ανησυχητική, δε, φαίνεται πως είναι όχι η αποκάλυψη αυτή, αλλά η αποκάλυψη ότι οι... ειδήμονες υπάλληλοι των Best Buy - αυτοί που υποτίθεται θα λύσουν τις απορίες του κόσμου για την εικόνα 3D και τις σχετικές συσκευές - είναι εγκληματικά άσχετοι. Σε ερώτηση ρεπόρτερ από το site αυτό για το πώς ακριβώς γίνεται αυτός ο... μαγικός συγχρονισμός, σε τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους της Best Buy, πήρε τρεις διαφορετικές απαντήσεις. Και οι τρεις λάθος - και σε απόλυτο στυλ... ανεκδότου. Ο ένας είπε ότι τα γυαλιά συγχρονίζονται με το Blu-ray player (!), ο δεύτερος είπε ότι συγχρονίζονται μέσω της θύρας USB των γυαλιών (δεν υπάρχει τέτοια φυσικά!), ενώ ο τρίτος και πιο... έξυπνος είπε πως η τηλεόραση πρέπει να βρει την διεύθυνση IP (!!!!) των γυαλιών, ενώ αυτά λειτουργούν με υπέρυθρες και βέβαια δεν είναι... δικτυακής σύνδεσης! Είπατε κάτι;

Το κερασάκι στην τούρτα: και οι τρεις υπάλληλοι είχαν περάσει από... σεμινάρια εκπαιδευτικά για την τεχνολογία 3D, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο αποτελεσματικά (LOL). Αααααχχχ... δέσιμο σε καρέκλα και προβολή 5 ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου τη μία μετά την άλλη, πάντα σε 3D, που χρειάζονται μερικοί...!

Παραμένοντας στο θέμα του 3D, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η στερεοσκοπική προβολή εικόνας θα απογειωνόταν σε δημοτικότητα αν δεν έπρεπε να φοράμε τα απαραίτητα γυαλιά για να την διακρίνουμε σωστά. Ναι, σύμφωνοι, αλλά η τεχνολογία αυτή είναι όχι μόνο απίστευτα ανώριμη ακόμη, μα και με τα δικά της προβλήματα. Η Toshiba, για παράδειγμα, σε συνεργασία με τη Sharp, έχει επιδείξει σε πειραματική μορφή μία οθόνη που κάνει κάτι τέτοιο: είναι 21 ιντσών, ανάλυσης 1280x800 pixels και ικανή να προβάλλει 3D εικόνα αποτελεσματικά αν η γωνία απόκλισης του θεατή από μία θεωρητικά "ιδανική θέση" (sweet spot) απέναντί της είναι μέσα στο "τόξο" των +/- 15 μοιρών. Εννοείται πως αυτά τα χαρακτηριστικά είναι - προς το παρόν και για το προσεχές μέλλον - απαγορευτικά για τη θέαση π.χ. του Avatar σε επίπεδο εντύπωσης τέτοιο που να συγκρίνεται με το κινηματογραφικό. Χώρια από το ότι δεν υπάρχει καν... θεωρητικό κόστος παραγωγής για μια τηλεόραση βασισμένη σε αυτήν την τεχνολογία. Με γυαλιά, λοιπόν, και το... χωρίς, γι' αργότερα. Πολύ.

Πολύ νωρίτερα, όμως, απ' ότι περίμενε οποιοσδήποτε φαίνεται να προχωρά η nVidia στη "μεταφορά" του κορυφαίου της chipset γραφικών για υπολογιστές γραφείου, σε μορφή για χρήση σε... φορητούς! Πράγματι, ούτε μήνα δεν έχουν συμπληρώσει στην αγορά οι κάρτες γραφικών που στηρίζονται στα GeForce GTX 470/480 και μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού κατά λάθος δημοσίευσε ως επιλογή στα νέα του laptop την... GeForce GTX 480M (!). Φυσικά η nVidia δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη, αλλά με το μεγάλο αυτό e-shop να καταδεικνύει την επιλογή ως διαθέσιμη τον Ιούνιο, μάλλον δεν θ' αργήσει. Μία απορία έχουμε μόνο. Με τόση ενέργεια που καταναλώνει και τόσο που θερμαίνεται το... Fermi (η κωδική ονομασία του chipset των 470/480), το laptop θα είναι μεγαλύτερο, ή το τροφοδοτικό; Αφενός. Αφετέρου, θα τολμήσει κανείς να το ακουμπήσει στα γόνατά του για πάνω από τέταρτο; Τί να πούμε... θα δείξει!

Αυτό πάλι που... θα δείξει... δεν θα δείξει... θα σας γελάσουμε και δεν το θέλουμε... είναι η ψηφιακή τηλεόραση στην Αττική. Στις 18 Ιουνίου μεν έχει τοποθετηθεί θεωρητικά η μέρα των... εγκαινίων, κάτι έχει αρχίσει να ακούγεται ωστόσο για περαιτέρω καθυστέρηση, έστω και ολιγοήμερη. Κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μας ενοχλούσε και τόσο - τόσα χρόνια περιμέναμε, τόσους μήνες έχει παρεκκλίνει το σχέδιο υλοποίησης από το αρχικό του χρονοδιάγραμμα - αλλά... να. Θα έχουμε Mundial από τις 11/6. Δεν φτάνει που δεν θα το δούμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σε 3D, δεν φτάνει που δεν θα το δούμε σε υψηλή ευκρίνεια, ούτε σε συμβατική ευκρίνεια με καθαρή εικόνα να μην το δούμε δηλαδή...; Έλεος! Ας ελπίσουμε τον τελικό, τουλάχιστον, να τον προλάβουμε τον τελικό στις αρχές Ιουλίου, ένα πράγμα. Ειδάλλως, δορυφορική και πάλι δορυφορική, με... κάθε τρόπο, για όσους και όσες το έπιασαν το υπονοούμενο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ